Voorheen heb ik vooral over game muizen geschreven. Het zit dan ook een beetje in het beestje om te willen praten over acceleratie, lift-off-distance, en andere zaken die van belang zijn voor gamers. Als een consumenten/zakelijke muis doet dat er natuurlijk eigenlijk niet of nauwelijks toe bij deze muis. Waar het om gaat is dat deze sensor op elk oppervlak wat ik er tegenaan gooi even goed lijkt te werken als op een degelijke muismat. Waar het om gaat is dat de samenwerking met de Pico adapter foutloos gaat, en dat ook het koppelen via Bluetooth, en het switchen tussen twee gekoppelde apparaten, een fluitje van een cent is. Dit ding werkt gewoon uitstekend, waar je hem ook tegenaan plakt, zonder morren.

De DPI is instelbaar van 400 tot 1600 DPI, in stappen van 200 DPI. Dit voldoet voor de meeste praktische scenarios, en is zelf met een 4K scherm goed te doen. Hoewel DPI nimmer een indicatie is van kwaliteit moet je wel rekening houden dat wanneer je een 4K scherm gebruikt 1600 DPI een beetje “mid-sense” is (800 DPI op FullHD). Hij kan in dat geval dus niet dusdanig gevoelig worden ingesteld dat je een dergelijk scherm met een minimale polsbeweging kan doorkruisen. Ik tel het zeker niet al minpunt, zeker niet omdat mobiele muizen zelden meer dan 800-1000 DPI hadden om mee te beginnen, maar er zal een kleine groep zijn die daar wel rekening mee moet houden.

Wel iets om rekening mee te houden in zijn algemeenheid zijn de afmetingen. Het blijft tenslotte een mobiele muis, dus verwacht niet met een full-palm grip te gaan werken. Dit is een muisje voor tussen je vingertoppen, en zelfs met een luxere afwerking blijft het altijd een klein en licht ding en mist hij dat ‘volle’ gevoel van de MX Master. Wel is de kwaliteit keurig, en de MX Master is natuurlijk ook flink zwaarder wat het gevoel van stevigheid helpt. Vergeleken met eerdere MX Anywhere muizen is het echter absoluut weer een mooie upgrade.


Verder zijn de primaire switches goed in orde, voelt elke klik of scroll scherp, en krijg je zeker het gevoel dat je een degelijk knaagdier in handen hebt. Hoewel we Logitech veelal de bekende Omron switches hebben zien gebruiken, voelt en klinkt de ‘click’ net wat fermer. Gezien de onwaarschijnlijkheid dat er een andere switch is toegepast lijkt het erop alsof ze een mechanische ‘spring’ hebben ingebouwd zoals bij de G302 en G303 gaming muizen. Op zich prima, want het gevoel is uitstekend. Overigens zijn deze switches verder net zo stil of luid als de meeste degelijke muizen op de markt; een echt stil model is het zeker niet. De duimknoppen zijn overigens wel stil, en met aanzienlijk minder feedback, ook iets wat vrij standaard is en eigenlijk gewoon prima voor een muis als deze.

Kritiek heb ik echter ook, want het indrukken van het scrollwiel om te schakelen tussen de vliegwiel stand en het trapsgewijs gebruik van het scrollwiel vereist enige gewenning. Het is namelijk zo dat het muiswiel een beetje speling heeft in de verticale richting, en hoewel doordrukken de schakeling tussen vliegwiel en standaard modus toepast geeft het het muiswiel ook een wat losser gevoel dan gebruikelijk bij muizen waarbij het scrollwiel vast zit. Uiteraard heeft dat geen gevolgen voor het normaal functioneren / werken met het scrollwiel, die werkt bijzonder soepel en licht. Prima geschikt voor scrollen op sites en documenten, minder voor accuraat click-voor-click schakelen tussen wapens in games. Maar wederom, het mag duidelijk zijn waarom Logitech hier kiest voor de eerste categorie.

Bij een mobiele muis is de batterijduur cruciaal, en op dat onderdeel scoort Logitech traditioneel uitstekend. Op papier is de MX Anywhere 2 geen uitzondering op die reputatie, al is hun claim lastig in de praktijk te brengen simpelweg omdat de MX Anywhere 2 veel te lang mee gaat om het nauwkeurig te testen. De geclaimde 2 maanden met 6 uur per dag ‘typical office use’ zou neerkomen op ca 240 werkuren (20 werkdagen per maand). In die tijd moet je toch een laadmomentje kunnen vinden? Zo niet, kabeltje aansluiten, en doorwerken. Vooral het feit dat één minuut laden genoeg is voor één uur gebruik is positief, want even laden terwijl je een kopje koffie pakt of je benen strekt is genoeg om de rest van de dag weer draadloos te werken. Geen klagen op gebied van batterij.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.