Let op: Overklokken kan leiden tot schade aan je grafische kaart of andere onderdelen, en als je er aan wilt beginnen zorg dan dat je goed bent ingelezen in de materie. Overklokken doe je op eigen risico, en met de kennis dat het gevolgen kan hebben voor je garantie.

Deze kaart komt standaard al met een lichte overklok, en met de meegeleverde Gaming App kan je de kaart vlot en eenvoudig nog wat verder overklokken. Zo behoud je garantie, maar uiteraard speelt deze software het heel erg safe. Dat houdt in: Er zit bijna altijd wel meer in de kaart. Maar goed, applicatie installeren, overklok indrukken, en klaar. Best saai eigenlijk.

Vorige keer zei ik: “Normaliter ben ik wat terughoudend met mijn overklok, liever speel ik het safe”. Maar de MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G is een bijzonder beestje; Niet alleen werd de GTX 960 aangekondigd als ‘overclocker’s dream’ wat je natuurlijk wel wilt testen, maar omdat ik deze kaart heb geleend en goedkeurig had om er lekker op los te gaan stond niets mij in de weg.

MSI Afterburner geïnstalleerd (gewoon de oude vertrouwde versie, niet die hippe rode nieuwe look. Geeks en veranderingen.. brrr), en blazen: Powerlimit naar het maximale (108%), en Core Voltage volle bak naar +100 mV. Let op: Doe dit NIET zo maar bij andere chipsets, sommigen vinden dat echt niet leuk. De GTX 960 kan het echter hebben.


De serieuze overklokker zal opvallen dat de bovenste limieten van die twee sliders eigenlijk niet bizar hoog liggen. Die oorzaak daarvan ligt dieper in de kaart, en om die limieten te omzeilen zal je echt dieper in het overklokken moeten duiken (rommelen met de bios, voltmods, etc). Of ‘Overclocker’s dream’ een terechte statement is hangt dus af van jouw definitie van ‘dream’. Als je denkt eenvoudig eindeloos te kunnen overklokken dan niet, maar als je eenvoudig balkjes naar rechts kan slepen zonder je zorgen te maken, oftewel jouw droom is eenvoudig overklokken, dan valt er wel wat voor te zeggen. Minimaal hogere waardes dan wat je in dat plaatje zag op de Core Clock of Memory Clock bracht benchmarks al snel tot crashen, terwijl deze waardes zelfs na meerdere uren nog stabiel bleven. Positief in elk geval dat een leuke stabiele overklok snel te vinden was. Deze settings gaven het volgende plaatje in GPU-Z:


Kanttekening: De daadwerkelijke boost bij deze GPU Clock was 1468MHz, de GPU-Z boost indicatie is niet accuraat. Ergens had ik meer verwacht, zeker nadat ik bij o.a. TechPowerUp had gezien dat ze de Core nog eens 50 MHz hoger kregen. Uiteraard wisselen de prestaties per sample, al zie je bij de echt grote sites toch wel regelmatig wat betere samples 😉



Toch een leuke boost snelheid, en prettig lage ventilatorsnelheid

Maar goed, laten we niet vergeten dat de standaard klok van een GTX 960 slechts 1126 (boost 1178) MHz is, en dat dit OC resultaat nog altijd 170MHz hoger boost dan de MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G standaard doet in de (hoogste) ‘OC modus’. Ook het geheugen is van de standaard 7000MHz naar meer dan 7700 MHz overklokt. Het zijn dus echt geen misselijke resultaten.

Laten we een kijkje nemen naar de gevolgen bij enkele games:




Ongeveer 14% extra FPS bij alle drie de benchmarks (1080p en 1440p), dat is een uitstekende winst, en uiteraard koelt de Twin Frozr V dat op z’n dooie akkertje. Gezien de eenvoud, de veilige ingebouwde limieten, en de toch dikke extra prestaties werd ik er toch wel gelukkig van. Of het de natte droom is van een die-hard overklokker denk ik toch niet, maar het is op zijn minst een prettige kaart om mee te overklokken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.