Voordat ik het over de MSI Twin Frozr V uitvoering ga hebben wil ik eerst de GTX 960 als chip samenvatten. Dat is overigens niet eenvoudig, want het is zeker niet zo dat de prestaties dusdanig overweldigend waren dat ik er meteen voor naar de winkel zou rennen. Toch lijkt deze chip best wel slim gepositioneerd, want de prestaties an sich zijn ruim voldoende om de meeste games op zeer hoge tot de hoogste settings weg te spelen, althans mits je op een FullHD 1080p scherm speelt. Als je al van het maximale af moet stappen kan je dat doen door een iets lagere MSAA instelling, waar je in de praktijk eigenlijk weinig van zal merken. Met de iets goedkopere R9 280 is het stuivertje wisselen per game, en hoewel die kaart iets goedkoper is in de aanschaf zijn de verschillen in energieverbruik dusdanig dat zelfs met een uurtje of twee gamen per dag je het prijsverschil in de levensduur normaliter terugverdiend, daarnaast zijn de noemenswaardig goedkopere R9 280’s zowel luidruchtiger in gebruik dan deze GTX 960 met Twin Frozr V, als warmer waarbij je die warmte weer ergens kwijt moet. Als dat je een zorg is prima, maar de GTX 960 lijkt toch de betere keuze als je de iets hogere eenmalige aanschafsprijs kan overzien.

De R9 290 lijkt in de grafieken een lastigere concurrent, want voor ‘slechts’ 35 euro meer krijg je toch flink meer kracht zoals we in 3D Mark zagen, al lukt het de R9 290 dat vreemd genoeg lang niet altijd in hogere FPS om te zetten, zeker zodra je van de aller hoogste settings af stapt. Daarnaast wordt die chip veel en veel warmer en je pc dus aanzienlijk luider, en het extreme verschil in energieverbruik (~170 W tijdens gamen) kan bij een paar uurtjes gamen per dag tientallen euro’s per jaar meer kosten, wat het totaal prijsverschil aanzienlijk doet oplopen. Daarnaast is het zo dat de GTX 960 eigenlijk al krachtig genoeg is voor 1080p gaming, dus als je een 1080p scherm hebt lijkt de GTX 960 de betere keuze.

Je zou kunnen stellen dat het aannemelijk is dat bij nieuwe games in de komende 2-3 jaar de R9 290 met o.a. 4GB geheugen en wat meer pure rekenkracht de hoogste settings wat langer vol zou houden, maar de prestaties bij iets lagere settings vielen eigenlijk tegen, en bleven regelmatig zelfs achter de GTX 960. Daarnaast rest de vraag of die aanname de prijs en vooral het flinke verbruik waard is? Ik neig ‘nee’ te zeggen, maar je moet je goed realiseren dat de strijd tussen Nvidia en AMD vaak wordt gewonnen door de partij met de meest recente kaart, en AMD moet hun nieuwe generatie de komende maanden nog uitbrengen. Voor het moment lijkt Nvidia toch de sterkere positie te hebben, en staat AMD voor de uitdaging om hun kaarten natuurlijk sneller, maar vooral ook veel en veel zuiniger te maken.

Wat je met de GTX 960 echter zeker niet moet gaan doen is gamen op resoluties hoger dan 1080p (1920x1080p / FullHD). Op 1440p kom je in veel games nog wel weg met ‘medium’ settings, maar in de meest recente games zal ook dat al krap worden. Heb je een 1440p scherm, of een 4K scherm (in welk geval je echt zal moeten terugschalen naar 1080p), of zelfs een 2560x1080p Ultra-wide scherm, overweeg dan om een flink pittigere grafische kaart te kopen want de GTX 960 komt daar duidelijk tekort. Althans, als gamen op die resolutie je doel is, want met o.a. HDMI 2.0 en hardware matige H.265 decoding (naast uiteraard het lage verbruik) is de GTX 960 juist weer de ideale HTPC kaart om je huidige en toekomstige (H.265) content mee af te spelen op zowel 1080p en 4K resolutie, en als je dan genoeg neemt met gamen op 1080p op je HTPC dan heb je er weer echt een uitstekende kaart aan.

Dit alles maakt de GTX 960 dus vooral een slim gepositioneerde kaart en niet zozeer een pure dosis kracht, wat in het verleden toch de strategie leek bij elke nieuwe GPU release. Maar de GTX 960 is absoluut meer dan een mooie strategie, want hoewel de prestaties precies bemeten lijken is het verbruik echt een ongelofelijk mooi voordeel. Zowel voor de koeling van je behuizing (een zuinige kaart kan je perfect toepassen in kleine behuizingen, of behuizingen met zeer beperkte airflow), als je energierekening. Dit in combinatie met de overkill MSI Twin Frozr V koeler zorgt voor een werkelijk onhoorbare kaart tijdens normaal gebruik, en een praktisch onhoorbare kaart tijdens gaming en zware benchmarks. Allemaal waardevolle pluspunten in de praktijk, en laten we niet vergeten dat de MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G er ook nog eens heel erg goed uit ziet met o.a. de LED feature, en dat mag toch ook worden gezegd. Als extra bonus kan je ook nog eens een flink eind overklokken, misschien niet zo extreem als sommigen vooraf hadden gehoopt, maar 14% extra ‘echte’ FPS is een uitstekende bonus, zeker omdat de Twin Frozr V die overklok aan kan zonder dat je het zal horen.

Als iemand die in al die jaren altijd uit keek naar de nieuwste, krachtigste, en meest moderne grafische kaart is het een klein beetje jammer dat de GTX 960 toch ruim achter de (flink duurdere) GTX 970 blijft, en met een 1440p scherm of 4K scherm is deze kaart ook echt geen reëele optie. Ergens wil ik dan ook een beetje teleurgesteld zijn in de GTX 960, maar ik kan niet anders zeggen dan dat het een verdomd goed uitgekookte strategie is: Ben je echter als gamer met een 1080p scherm op zoek naar een kaart die niet te gek veel kost, in praktisch alle behuizingen stil en koel te houden is, en toch recente games op (zeer) hoge settings lekker weg speelt, dan kan je bijna niet om deze MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G heen.

Je kunt de MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijzen en levertijden @ Hardware.info
Prijzen en levertijden @ Tweakers.net


Nog enkele vergrotingen dan, klikken voor vol formaat:
250 250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.