Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande testsysteem, met een Voltcraft Energy Logger 4000. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een backlit USB toetsenbord, een USB muis, en een USB Headset. Die verbruiken uiteraard ook een klein beetje, en op deze manier hoop ik het verbruik van een gangbaar systeem te tonen. Hoewel deze meting niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem, een redelijke vergelijking van het verbruik van de verschillende kaarten, en een indicatie van wat een geschikte voeding voor een systeem in combinatie met deze GPU kan zijn (althans op gebied van vermogen).

Het verbruik op drie momenten is opgenomen in deze grafiek:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 5 minuten in idle (Dus niet de slaapstand, eerder vergelijkbaar met een beetje mailen of in word/excel werken).
– Het gemiddelde verbruik gedurende de gehele Thief benchmark op Very High op 1080p (Gamen).
– Het piek-verbruik gedurende de hele benchmark sessie.

De resultaten:


Praktisch weinig verandering wat betreft de positie van de AMD RX 480 als chip. Nog altijd kan je met praktisch elke degelijke voeding die de benodigde 8-pin stekker biedt de MSI RX 480 van stroom voorzien; in extra vermogen investeren is zonde geld. Met de keuze voor een 8-pin voorkomt MSI ook de kritiek die AMD te verduren kreeg wat betreft het verbruik over de 6-pin stekker op het referentiemodel, ondanks dat het in praktische situaties zelden ‘nodig’ was, biedt het hier in elk geval wat flexibiliteit voor wellicht wat extra overclocken. Het verbruik ligt wel iets hoger dan de referentie sample, waarbij een beetje verlichting en een hogere snelheid uiteraard een deel van het verschil voor hun rekening nemen. Hoewel de vraag blijft in hoeverre de 6-pin op de originele een beperking was, of in hoeverre het verbruik softwarematig werd beperkt, blijft het verschil klein genoeg om er praktisch niet erg wakker van te liggen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.