Met de RX 480 zette AMD een interessant alternatief neer voor het middensegment, zeker gezien op dat moment nog geen ‘nieuwe’ generatie kaart beschikbaar was rond het 250-350 euro prijspunt, maar enkel de bovenkant van de markt werd bediend. Dat de prijzen daar uiteindelijk niet onder wisten te duiken zorgde hier en daar voor teleurstellingen, maar we zagen Nvidia het op dat front niet beter doen; beide moesten met een andere oplossing komen om het segment daaronder te bedienen, Nvidia met de 3GB GTX 1060, AMD met de RX 470. Die toevoegingen zetten een kaart als deze onder druk, ondanks dat ten opzichte van de referentie AMD RX 480 de keuze voor deze MSI RX 480 Gaming / Twin Frozr uitvoering wel eenvoudig is: onhoorbaar stil en tegelijk een flink stuk sneller? Yes please! RX 470 varianten zijn echter weer een stuk goedkoper, en hoewel we prestatieverschillen duidelijk terug zien zullen budget-bewuste kopers zich wellicht geneigd voelen die op te vangen met wat detail instellingen in games. De grote vraag is echter in hoeverre die 8GB geheugen nodig is, want (en ik loop een beetje vooruit op de RX 470 4GB vs 8GB vergelijking) op dit moment zien we de 4GB nog niet als een beperking ondanks dat er toch een duidelijke meerprijs tegenover staat. Een redelijke schatting is dat een detail instelling die daadwerkelijk meer dan 4GB vereist even goed niet lekker gaat draaien door een gebrek aan ondersteunende GPU kracht, wat de keuze voor een 8GB model vandaag dus vooral een stukje zekerheid voor de toekomst lijkt te bieden, of interessant is voor zij die gaan Crossfiren. Overduidelijk advies durf ik er niet in te geven, maar dat de 4GB variant van deze MSI RX 480 een overweging waard is als je echt op de centjes let mag duidelijk zijn.

Vergeleken met, laten we het even bij dezelfde fabrikant houden, de MSI GTX 1060 Gaming 6G dan is deze RX 480 variant ietsje goedkoper, een tikkeltje luider (maar nog altijd erg stil / feitelijk onhoorbaar), marginaal minder zuinig, iets trager in DX11 op 1080p, slechts marginaal trager op 1440p, en marginaal tot ietsje sneller in DX12 benchmarks. Wat dat betreft doet een flinke overclock, en een koeler die die overclock vast kan houden, de reputatie van de AMD RX 480 GPU en de positie ten opzichte van Nvidia veel goeds. AMD vs Nvidia in dit segment echter, too close to call? Ik vermoed dat een voorkeur voor het rode of groene kamp voldoende is om de keuze te maken, maar ik denk dat er eigenlijk geen slechte keus is; belangrijkste is dat je daar achter je kamp-keuze staat en daar gelukkig mee bent. Klinkt hippy om emoties een rol te laten spelen bij je GPU aanschaf, maar met de geringe onderlinge verschillen is er weinig anders om op te gaan en of het gamen met een RX 480 8G of een GTX 1060 6G zal in de praktijk nauwelijks anders zijn. Het enige wat wel duidelijk in het voordeel spreekt van AMD is het feit dat Freesync in tal van (meer betaalbare) schermen te vinden is, en die techniek (net als G-Sync overigens) wel degelijk wat voor te zeggen valt. Aan de andere kant, ook dat zal een inherente voorkeur voor het groene kamp vermoedelijk niet doen verdwijnen.

Één ding dat we met zekerheid kunnen zeggen, met inmiddels zes verschillende types MSI Twin Frozr VI kaarten die zijn gepasseerd, is dat die koeloplossing op dit moment bijzonder sterk is. Stilstaande fans in idle, praktisch onhoorbare prestatie bij load, ball-bearings voor langere levensduur van die ventilatoren, en een dikke uitstraling met backplate (RX 480 / GTX 1060 en sneller, RX 470 moet die helaas missen) voor, in elk geval in het geval van de MSI RX 480 Gaming X, een eigenlijk bescheiden meerprijs. De ‘RGB’ feature blijf ik niet helemaal van overtuigd gezien het dominante rode kleurschema gebruik van andere kleuren praktisch zinloos maakt, maar voor zwart/rode builds (of gesloten behuizingen) doet MSI uitstekende zaken en je kan nu alsnog kiezen voor witte, rode, of geen verlichting zonder dat het vloekt. Als je de besparing pakt om voor het 4GB model te gaan van de MSI RX 480 valt daar best wat voor te zeggen (m.i. een logischere keuze dan de RX 470 8GB die praktisch hetzelfde kost, veelal het geheugen niet kan benutten, en de backplate moet missen), maar voor welke chip/geheugen combinatie je gaat, en dan kijk ik ook een beetje naar de MSI GTX 1060 Gaming X voor mensen met een voorkeur voor Nvidia, alle Twin Frozr VI oplossingen doen het dan gewoon erg goed..

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”359432″ numshops=”5″]

Nog enkele vergrotingen, klikken voor vol formaat:

250250250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.