De grote vraag bleef natuurlijk wat je echt met die 10 cores moet, of wanneer ze van pas komen. Hoewel ‘Gaming’ in de naam van het moederbord voor komt was ik al snel gestopt met het doorlopen van de games die wij voor GPU benchmarks testen, direct werd namelijk duidelijk dat een 6950X geen enkel voordeel biedt voor gamers, zelfs niet op 1440p of 4K, of althans niet in combinatie met een MSI GTX 1070 Gaming X; meer dan een 6700K heeft daar simpelweg geen toegevoegde waarde. Nadat de eerste resultaten geen statistisch relevante verschillen toonden bleven die verder achterwege. Nu zou je nog kunnen vragen voor SLI setups meer cores nog zin heeft, maar een oog op andere ervaringen (ik heb er de kaarten niet voor) toont al aan dat dit zelden tot nooit voordeel biedt, laat staan een zinnige investering is.

Door naar meer praktische tests dan, de volgende benchmark is PC Mark 8 met de Creative (Conventional) benchmark.


Een toename van ca 5% is leuk, maar met het oog op de prijzen (iets van een factor 4,5) kunnen we de term diminishing returns wel herschrijven.

Gaming- en ‘algemeen’ gebruik ligt de focus dus niet op, die komt dan feitelijk te liggen op echte CPU taken. In het onderstaande schema zie je de resultaten van de verschillende AIDA64 benchmarks. Het mooie aan dat pakket is dat het propvol zit met tests die verschillende aspecten van CPU load naar voren laten komen. Om de vergelijking een beetje redelijk te houden zie je de resultaten van beide CPUs met het werkgeheugen op 2666MHz (XMP).


Zodra het puur op de CPU aan komt dan zien we de extreme Intel Core i7-6950X natuurlijk ook zijn spierballen tonen. In een enkele FPU test zien we de 6700K de leiding pakken, maar in alle andere tests laat de 6950X de 6700K ruim achter zich. De 30% bij Photoworxx is een bescheiden winstje, de rest loopt het verschil op tussen de 60- en 122%. Gezien het verschil in cores/threads; 4/8 vs 10/20, zou je echter ergens een verschil van 150% verwachten, maar dat is simpelweg niet het geval. De oorzaak lijkt hier tweezijdig; zelfs synthetische benchmarks hebben het niet eenvoudig de enorme capaciteit aan te spreken, en de 6905X is een Broadwell-E CPU, terwijl de 6700K de nieuwere Skylake is, waarbij de per-core en per-clock prestaties toch marginaal hoger liggen. Ook moeten we concluderen dat er grote verschillen zitten tussen hoe veel winst je boekt per benchmark, dus als gebruiker moet je je af vragen of voor jouw doeleinde het zinvol is.

Ik had in een blogpost een vraag uitgezet voor test-suggesties, daarin kwamen onder andere Cinebench 15, Cinebench 11.5, en Blender naar voren. De laatste voer ik de zwaarste benchmark voor uit die ik kon vinden; de Gooseberry benchmark.





Daar zien we een vergelijkbaar beeld, en dat is dat de Intel Core i7-6950X heel grof gesteld eerder iets van twee keer sneller is in pure spierballentaal dan de Intel Core i7-6700K, ondanks de factor 2,5 wat het aantal cores betreft. De single-core prestaties in Cinebench 15 liggen iets van 20% lager, wat het plaatje redelijk doet kloppen. Ditzelfde resultaat zien we overigens terugkomen in de Mozilla Kraken benchmark (uitgevoerd in Chrome), waarbij de 6700K met zijn per-core prestaties simpelweg een duidelijke stap sneller is.


Nu klinkt dat allemaal wat negatief, maar dat zegt voornamelijk iets over de prijs-prestatieverhouding voor ‘normale’ gebruikers. Kijken we namelijk nog even naar de Blender resultaten dan moet je niet vergeten dat de Intel Core i7-6950X maar liefst een half uur sneller klaar was met die render opdracht. Zodra je deze processor vanuit een semi-zakelijk perspectief bekijkt, of althans iemand die geld verdient met zijn of haar zware grafische werk, en je met behulp van een uurtarief kan berekenen wat die extra kracht je eventueel kan besparen, dan zou het zo maar een overweging kunnen zijn. Of vanuit een ander perspectief: als je die snelheid echt nodig hebt, dan heeft de i7-6950X simpelweg geen concurrentie vanuit het mainstream segment.


Nog heel even kwijlen…

Enkele andere test-suggesties waren helaas geen optie (niet praktisch, geen licenties, of suggesties waar ik naar keek en echt niets van begreep), al vond ik de ‘Minecraft TNT test’ wel een hele leuke tip, dus bij deze. 32*32*32 TNT blokken spawnen en opblazen in Minecraft, en hopen dat je PC niet de geest geeft. Ik zou dit overigens niet aanraden voor een budget laptop.


De i7-6950X bleef ca 15 seconden op 0 FPS hangen alvorens de test na 1:30 was afgerond en de FPS de 120 weer had bereikt. De i7-6700K bleef ca 30 seconden hangen om vervolgens na 1:36 klaar te zijn. Dus als je TNT verslaafd bent in Minecraft in een Intel Core i7-6950X.. uh.. beter?

Één van de echt nieuwe features bij Broadwell-E die ik nog even wil aanhalen, die uiteraard door MSI in de X99A Gaming Pro Carbon wordt ondersteund is de Turbo Boost 3.0 feature. Onder advanced overclocking kan je zo selectief overclocken. Zo heb je een prioriteitenlijstje van welke cores als eerst worden ingezet, en hoe ver elke core kan overclocken. Omdat Core Extreme processoren flink kunnen verbruiken, en flink warm kunnen worden, is dat een prettige toevoeging. Zo heb je dus enkele snellere cores die ook daadwerkelijk als eerst worden benut, zonder de nadelen. Voor een mega-load als Blender die alle cores goed inzet is een algemene overclock natuurlijk nog altijd beter, maar het verzacht wel het typische ‘Core Extreem’ probleem dat de per-core prestaties wat achter lopen op de huidige mainstream generatie. Vooral voor gamers met zeer CPU intensieve games, of als single core prestaties relevant zijn is het iets om te overwegen. Overigens kan je dit nu in de Turbo Boost applicatie in Windows zelf instellen, en zelfs per-app instellen welke applicaties je het op wilt laten toepassen. In hoeverre het voordeel biedt wisselt wederom per benchmark, maar de algemene conclusie is dat het a) voor sommige taken daadwerkelijk zinvol is om in te stellen en b) per-core performance blijft achter op Skylake, welke uiteraard ook te overclocken is.


Zonder vergelijkingsmateriaal kan ik niet veel zinnigs over het verbruik zeggen van dit moederbord specifiek, maar een piek verbruik bij Blender van 178W geeft aan dat een 6950X onder load grofweg 50-60W meer verbruikt dan een 6700K, niet schrikbarend. Idle verbruik in combinatie met de MSI GTX 1070 Gaming X komt op 67W, een kleine 15W meer dan wat je normaliter zou verwachten op een i7-6700K build met dezelfde onderdelen. In hoeverre dat aan het moederbord of de CPU is toe te wijzen kan ik echter niet zeggen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.