Laten we de conclusie opsplitsen in het CPU en het moederbord gedeelte. De Intel Core i7-6950X is een beest. Als je dat ding al voor je op tafel ziet liggen krijg je het al benauwd, vermoedelijk meer vanwege de prijs en hoe verdrietig je zou zijn als er iets mee zou gebeuren dan van de fysieke vertoning, maar dat het één van de dikste stukjes tech is die je je kan wensen is een feit. Tien hele dikke cores is gewoon tof. Nadeel is vooral dat die cores maar zelden echt tot hun recht komen; Gamers profiteren niet, all-round gebruikers profiteren weinig, zelfs de huidige versie van Photoshop profiteert niet tot nauwelijks boven de zes cores. Niet heel vreemd natuurlijk, want elke developer zal primair optimaliseren op wat mensen echt in huis hebben: Quad-cores, eventueel met HT, misschien nog Hexa-cores. Ook zien we het bekende ‘Extreme’ probleem van Intel nog altijd; de per-core prestaties van Skylake liggen nog wat hoger, Turbo Boost 3.0 helpt dat gat iets te dichten, maar doet dat niet volledig. Toch zien we al die brute kracht van de i7-6950X soms goed tot hun recht komen, bijvoorbeeld bij renderen. Zodra je echt enorm zware taken hebt die op een ‘normale’ pc uren duren, dan kan je die tijd zo maar halveren. Een ander voor de hand liggend voorbeeld is wanneer je deze chip in wilt zetten om veel VM’s te draaien, een situatie waarbij je ook al snel meer cores nodig hebt. Toegegeven, de meerprijs staat niet in verhouding tot de prestaties, zeker ook niet met het oog op de 700 euro goedkopere i7-6900K 8-core, dus het zal vooral interessant zijn wanneer de bespaarde tijd je ook echt noemenswaardig geld bespaard of als je simpelweg niet langer kan wachten. Die twee voorbeelden geven aan dat de insteek van deze chip toch redelijk zakelijk of in elk geval ‘pro’ is. Voor consumenten zou je nog zou kunnen stellen dat extreme multitaskers er wellicht nog wat mee kunnen; denk aan gamen, editten, streamen, en weet-ik-veel-wat tegelijk. Een redelijke suggestie, al kan je voor het prijsverschil tussen een Intel Core i7-6700K en een i7-6950X zonder moeite een compleet tweede systeem op basis van een 6700K neerzetten. De prijs drukt dus redelijk op de inzetbaarheid, maar zoals we allemaal weten: voor de echte high-end betaal je altijd een enorme meerprijs.

‘Meerprijs’ is ook een beetje het sleutelwoord bij de MSI X99A Gaming Pro Carbon. Het is absoluut een bijzonder compleet bord met meer aansluitingen en features, en meer overclock mogelijkheden dan menig consument, gamer of enthousiasteling nodig zal hebben. Veel van de features schieten, zoals bij de meeste semi-high-end moederborden, gebruiksdoeleinden voorbij en ook wat fysieke kwaliteit betreft is het bijna niet meer mogelijk een slecht bord te kopen, laat staan in dit segment. Een aantal features bieden nog een leuke meerwaarde boven de goedkopere all-rounders in het X99 segment, zoals de Debug LED of aanwezigheid van M.2, U.2 en SATA Express poort, en voor sommigen zullen dat vast vereisten zijn, maar het komt er toch op neer dat je voor ca 250 euro genoeg moederborden kan vinden die vanuit praktisch oogpunt in het gros van de builds zullen voldoen (MSI’s eigen X99A SLI Plus kost op dit moment iets van 230 euro), terwijl je voor de MSI X99A Gaming Pro Carbon een eurotje of 330 mag afrekenen. Als je een zo’n goedkoop mogelijk ATX X99 powerhouse wilt maken zal het dan ook niet de eerste keuze zijn, maar als je toch al bezig bent met een beetje chique windowed behuizing, een dikke socket 2011-3 CPU, al dan niet opvallende waterkoeling, en vermoedelijk ook aan de slag gaat met leuke LED verlichting, dan zal nog een meerprijs betalen voor een visueel extreem aantrekkelijk bord (met prima featureset uiteraard) best te overzien zijn. Een bord welke je dus niet snel –echt- nodig hebt, maar waarvan ik vermoed dat die toch op menig wenslijstje zal komen te staan simpelweg omdat hij zo heerlijk voor de dag komt. Mocht je overigens wel warm worden van dit moederbord, maar is een X99 build je te gek, de meer behapbare MSI Z170 Gaming Pro Carbon ligt hier inmiddels, dus daar mag je spoedig iets over verwachten.


Iets prijzig maar stiekem zo tof dat je hem eigenlijk gewoon wilt hebben? Daar is ‘Wannahave’ feitelijk voor uitgevonden.

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”349771″ numshops=”5″]

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.