Review: MSI Z170A GAMING M9 ACK
Links: MSI Z170A GAMING M9 ACK productpagina


De nieuwe Intel Skylake processors zijn in de maand augustus geïntroduceerd. Momenteel zijn er twee processors beschikbaar de Core i7 6700K en de Core i5 6600K. Zoals vorige generaties zien we een i7 en i5 variant, de i7 variant beschikt over vier fysieke kernen en ondersteunt HyperThreading. De i5 beschikt ook over vier fysieke kernen, maar ondersteunt geen HyperThreading. Beide CPU’s draaien op verschillende klokfrequenties, de processors zelf laat ik nu even voor wat het is.

Met de komst van een nieuwe generatie maken we gebruik van een nieuwe processorvoet dit is socket 1151. De socket ziet er precies hetzelfde uit als socket 1150, waar je op het eerste oog geen veranderingen ziet. Met de komst van Skylake zit de spanningsregelaar weer op het moederbord, en niet meer in de processor zelf. De Haswell generatie maakte hier nog wel gebruik van. De Intel chipset gaat door het leven als Z170.

Met Z170 stappen we over naar DDR4 ondersteuning, meer PCIe lanes dankzij DMI 3.0. Met DMI 3.0 ondersteunt de chipset 20 PCIe 3.0 lanes, want aanzienlijk meer is dan zijn voorganger Z97 met 8 PCIe 2.0 lanes. De Intel X99 chipset (socket 2011-v3) was in dit geval superieur tegen over Z97 met veel meer PCIe lanes en DDR4, maar was om die reden ook een stuk duurder. Chipset X99 was vooral effectief bij meerdere videokaarten (triple / quad SLI of CrossFire X) opstelling, of voor professionals die de extra rekenkracht kunnen gebruiken.

Veel van DMI 3.0 zal gebruikt worden door features zoals USB 3.1, WiFi modules en de M.2 sloten. We zien nu dat we veelal tegen de beperking aanlopen van de doorvoersnelheid van SATA III. Met M.2 ligt de lees- en schrijfsnelheid aanzienlijk hoger, wat de aankomende jaren waarschijnlijk populairder gaat worden.

Na mijn korte inleiding, omdat ik nog niet over het nieuwe platform Z170 heb geschreven ga ik nu verder met mijn reviewartikel. Dit is de MSI Z170A GAMING M9 ACK, het topmodel van de Z170A Gaming-lijn van MSI. Het moederbord is nog ‘bloedje’ nieuw en zal ik combineren met een Intel Core i7 6700K.

Tijdens mijn eerste blik op het moederbord valt chipset Z170 direct op. Het PCB is voorzien met lettertjes zoals DDR4, op het PCB vinden we twee M.2 sloten en met een snelle blik zien we USB 3.1 in de vorm van Type-C en Type-A connectoren.

Ik wil MSI bedanken het beschikbaar stellen van de MSI Z170A GAMING M9 ACK en Intel Core i7 6700K als testproducten. En bij een set zoals deze hoort natuurlijk ook DDR4 werkgeheugen, daar wil ik Alternate voor bedanken die 8GB DDR4 aan ADATA werkgeheugen als testproduct hebben aangeleverd. Helemaal top!

Over Redactie
TechTesters.eu, uitgebreide Nederlandstalige reviews sinds 2013.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments