Na een lange reis komen we aan bij de conclusie. Ik heb een tijdje mogen spelen met de MSI Z170A GAMING M9 ACK, wat zijn mijn bevindingen? Laten we beginnen met de prijs. De MSI Z170A GAMING M9 ACK gaat momenteel voor 380 euro over de toonbank, dit zal nog wel wat zakken. Hoe kan het moederbord een zodanige forse prijs rechtvaardigen?

Laten we heel simpel beginnen door te zeggen dat de Gaming M9 een enthusiast moederbord is van de MSI Z170A Gaming-lijn. Je hebt als optie ook nog de goedkopere M7, en als die nog te duur is kan je voor De M5 gaan. Wat maakt de Gaming M9 nu extra duur?

MSI Audio Boost 3 is een volledig pakket aan audiocomponenten. Hier komen een collectie aan audioversterkers tegen, een SABRE Hifi ES9016K2M ESS DAC en een C-Media 6632A HD audiochip. Ik mag best zeggen dat dit serieus werk is voor onboard audio. Waar we voorheen externe geluidskaarten zoals de ASUS Xonar productlijn zagen, zit het nu op het PCB van je moederbord.

Op het moederbord komen we de Killer Doubleshot Pro combinatie tegen. Gelukkig knalt er niets op het moederbord, maar gaat het hier om de gecombineerde Killer LAN met WiFi AC1535. Je kunt bijvoorbeeld prioriteiten instellen als je een streamer bent. De Killer AC1535 is ook voorzien van een bluetooth 4.1 module wat altijd handig is.

Met Military Class 5 introduceert MSI een nieuwe smoorspoel, dit is de titanium choke. Even los van het feit dat Military Class een marketing naamgeving is zijn de aanwezig condensatoren, transistoren en smoorspoelen erg verzorgd. Met twee schroefaansluitingen op de VRM heatsink is het mogelijk voor overklokkers om de heatsink extra te koelen, voor een betere overklok potentie. Het bordje zit er hierdoor erg strak uit, en is overal voorzien van kwaliteitscomponenten.

Op de achterzijde van Gaming M9 ziet een schild. Dit schild voorkomt buiging van PCB bij zwaardere CPU-koelers, en moet de warmteafvoer ten gunsten komen. Het moederbord is hierdoor zeker wat zwaarder, maar geeft wel extra degelijk gevoel van kwaliteit. Het is eigenlijk gewoon jammer dat we dit niet kunnen zien tijdens montage.

Dan komen we met chipset Z170 ook wat nieuwe dingen tegen, zo zitten er twee M.2 sloten op de Gaming M9, USB 3.1 (Type-C en Type-A). Hoe uitgebreid dit per moederbord is varieert, toch kun je genoeg combinaties maken met de PCIe lanes om aardig wat apparatuur aan te sluiten. Daarnaast zien we veel kleine elementen om het moederbord eigen te maken. Het elektromagnetisch schild, knoppen om te overklokken, het resetten van je CMOS via het I/O paneel en nog meer kleine snufjes die ik al eerder besproken heb.

De komst van Click BIOS 5 brengt wat nieuwe dingen mee. Zo heeft UEFI een kleine make-over gehad om nog gebruiksvriendelijke aan te voelen, en zien we een nieuwe Flashback BIOS optie, om zonder processor en werkgeheugen je BIOS te flashen.

Het overklokken met OC Genie 2, of hoe we het op Gaming M9 noemen Game Boost voelde nog niet helemaal stabiel. Dit kan aan gedeeltelijk aan de Intel Core i7 6700K (ES) liggen, maar persoonlijk had ik wel verwacht dat ik verder zou komen dan stand 2 (4.4GHz). Dit was een tegenvaller en ik heb zo het idee dat dit nog wel wat stabieler kan. Dit kan ik zelf niet meer ervaren, omdat het moederbord binnenkort weer richting MSI vertrekt.

Ik heb het déjà vu-gevoel net als een maand geleden toen ik de MSI X99A Godlike Gaming ter review had. Het moederbord is in zijn volledig van A t/m Z enorm compleet, maar uiteindelijk betaal je een stevige prijs. Als je de Gaming M9 koopt, dan kies je voor een uitgebreid pakket. Wil je besparen of is je budget kleiner? Dan kies je voor een minder uitgebreid pakket met bijvoorbeeld de Gaming M7 of M5.

De MSI Z170A GAMING M9 ACK is een super degelijk en compleet verhaal. Dit verhaal kost wat, maar dan heb je ook wat in handen met een stevig schild. Ben je een nieuw Skylake systeem aan het samenstellen en heb je een geldboompje, of gooi je het graag over de balk? Dan kan ik je de MSI Z170A GAMING M9 ACK zeker aanraden.

Nogmaals wil ik de dames en heren bij Alternate bedanken voor het opsturen van de ADATA geheugenmodules om te testen.



Over Gastauteur
Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu