De benchmarks zijn gedraaid onder Windows 8.1 64 BIT. In mijn vorige twee reviews heb ik Windows 7 64 BIT gebruikt, maar ik liep meteen tegen een probleem aan. Met Skylake is er geen ondersteuning meer voor EHCI. Ik had heel trouw mijn SSD aangesloten zonder echt na te denken, vervolgens lekker in de UEFI wat aanpassingen gedaan en door naar Windows. Daar kwam de man met de ijzeren hamer, de USB poorten reageerde niet, waar je normaal USB 2.0 gebruikt om al je drivers te installeren.

Als je Windows 7 vooraf al geïnstalleerd hebt staan op een schijf, dan zul je deze problemen ervaren. Voor nu nog een situatie die niet echt op te lossen is. Als je van plan bent om een Windows 7 systeem te installeren, dan kom je niet door de installatie van Windows 7, omdat je toetsenbord en muis zullen weigeren. Er is een mogelijkheid dat moederbord fabrikanten een BIOS update zullen vrijgeven voor een emulatie voor Windows 7 ondersteuning. In dit stadium is een systeem met Windows 8, 8.1 of 10 echt aan te raden als je naar Skylake wilt upgraden. Hier is de ondersteuning voor XHCI aanwezig, waar je zonder problemen je randapparatuur gewoon kan gebruiken.

De benchmark setup:
  • Processor – Intel Core i7-6700K (ES)[/li]
  • Moederbord – MSI Z170A GAMING M9 ACK [/li]
  • Geheugen – 8 GB DDR4-2133 geheugen ADATA [/li]
  • Videokaart – Inno3d GTX 770 iChill HerculeZ X3 ultra 2GB[/li]
  • SSD – Samsung 850 EVO 250GB[/li]
  • Voeding – Cooler Master V850[/li]
  • Processorkoeler – Cooler Master Nepton 240M[/li]
  • Behuizing – Cooler master Test Bench V1.0[/li]

    De i7 6700K draait standaard 4GHz en met de Turbo 4.2GHz. Waar we normaal standaard graag een nette BLCK van 100 zien is dit bij de Gaming M9 wat hoger. De hoogste waarde die ik heb gemeten is 100,25 wat een afwijking is van 0,25 punten boven de standaard BLCK-waarde van 100. Dit kan per moederbord en fabrikant verschillen en geeft een klein beetje extra performance. Je zult om die reden bij sommige moederborden wat meer punten zien in benchmarks. Wat voor de tabellen in verschillende reviews erg leuk oogt, maar het is niet helemaal netjes. Als consument zul je er weinig van merken in de praktijk.

    In de benchmarks test ik de i7 6700K stock, dus out-of-the-box met Turbo op 4.2GHz, en met de Game Boost knop op het moederbord op 5GHz. De Game Boost overklok functie is ook in te stellen via de UEFI. Voor de review gebruik is de fysieke knop op de Gaming M9, mijn plan was om deze in te schakelen op stand 11, op de Intel Core i7 6700K betekent dit een overklok 1GHz. Dit was jammer genoeg niet stabiel om in Windows te komen. Uiteindelijk was stand 2 op 4.40Ghz wel stabiel, waar stand 4 (4.59GHz), stand 6 (4.69Ghz), stand 8 (4,80GHz) en stand 10 (4.90GHz) ook niet stabiel waren. Het ADATA geheugen staat ingesteld op 2133 13-13-13-31-2T, en ik draai dit onder BIOS versie E7966IMS.10E. De geïnstalleerde Nvidia driver is 353.30.

    Voordat we door naar de benchmark resultaten gaan, hieronder nog twee foto’s van de setup, en twee screenshots van CPU-Z met de Intel Core i7 stock en overgeklokt op 4.40GHz (Game Boost stand 2).We zien een kleine verschuiving in voltage op de core. De stabiliteit van Game Boost was niet echt heel positief, dit kan ook een beperking zijn van mijn processor, omdat ik de processor te leen heb ga ik zelf niet verder handmatig overklokken. Wel heb ik het vermoeden dat de stabiliteit van Game Boost (OC Genie 2) beter kan, hopelijk zien we positieve BIOS updates in de toekomst. Voor nu moet ik mij beperken tot Game Boost stand 2.





    Cinebench 11.5



    Cinebench 15



    Passmark 8 – CPU Mark


    Super PI – 1M – lager is beter


    3DMark 11


    3DMark – Fire Strike 1.1


    Valley Benchmark


    Hieronder nog een overzicht van het stijgingspercentage per benchmark.


    Zoals verwacht een positieve stijging tegen over de 4.2GHz met Intel Turbo Boost. De resultaten op stock zijn erg positief en soms wat hoger door de verhoogde BLCK.

  • Over Gastauteur
    Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu