Noctua mag dan wel een beetje van de bekende weg afwijken met hun Chromax kleur accessoires, hun recente koelers doen nog altijd precies hetzelfde: Doen wat je ervan verwacht. Van uitstekende verpakkingen, keurige eerste indrukken met gesorteerde accessoires, heerlijk eenvoudige en stress-vrije installatie, en vooral ook stilte. De A14 en A15 ventilatoren zijn wel in staat hogere toeren te behalen als je een paar graden winst prefereert boven stilte, maar in gangbare situaties (lees: geen extreme OC) zijn beide koelers in staat een belast systeem op basis van een Intel Core I7 onhoorbaar te koelen. Ook in lijn der verwachtingen is de prijs: Noctua is wederom niet goedkoop, maar kijk ik naar de mid-range modellen waar ik gelijktijdig mee aan de slag ging van enkele andere merken en je kan het verschil in voelbare en zichtbare kwaliteit niet ontkennen. Vergis je niet, het blijft premium spul, en niets staat je in de weg een stille i7 build te maken met een sub-50 euro koeler waardoor elke duurdere koeler wel enigszins onder druk staat, maar het draait bij Noctua om de hele ervaring, het gevoel, en de garantie en zekerheid van bijvoorbeeld nieuwe mounting kits voor je nieuwe S2011-3 moederbord.

Vervolgens kan je de Noctua modellen nog in twee categorieën opsplitsen: All-round, en specifiek gebruik. Noctua maakt vaker producten met een specifiek doel voor ogen, waarbij dat doel vervolgens een grotere rol moet spelen dan de pure prijs-prestatieverhouding. Zowel de D15S als de C14 vallen in die laatste categorie waarbij beide het in feite moeten afleggen tegen de all-round ijzersterke U14S die praktisch gelijk presteert voor een lagere prijs. De Noctua C14S is echter de best koelende luchtkoeler op of onder de 115mm en alsnog zit hij in de buurt van AIO / high-end-air prestaties. De D15S biedt (naast een vermoedelijk hoger overklokpotentieel dan de U14S) een interessant alternatief om S2011(-3) moederboden te combineren met 8 grote geheugenmodules en een stevige overklok op je CPU zonder dat je naar vochtige oplossingen hoeft te kijken. De volwaardige D15 koelt dan wel iets beter, maar die tweede ventilator zit toch echt in je geheugenzone, los van de meerprijs en bescheiden prestatiewinst die de extra ventilator oplevert. Voor de grafiekjes is het leuk, zeker in het geval van de D15 als echte koningskoeler, maar de praktische voordelen van die paar graden zijn natuurlijk niet zo heel spannend. Wel praktisch belangrijk, en een knap voordeel van de D15S, is dat deze in tegenstelling tot de U14S en de D15(niet-s) het eerste PCI-E slot niet overlapt, iets wat in sommige situaties een knap voordeel is.

Twee producten dus met een specifieke taak die ze op Noctua-waardige wijze uitstekend uitvoeren.


Oftewel ‘Recommended’ voor zowel de NH-D15S als de NH-C14S

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Redactie

Redactie
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
RedactieTuoni Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Tuoni
Gast
Tuoni

Mooie review. Betreffende de D15S wordt meerdere malen gesproken over de RAM compatibiliteit op het X99 platform. Uiteraard een goed punt. Echter persoonlijk vind ik het grootste pluspunt van het asynchrone ontwerp van de D15S dat deze in tegenstelling tot de D15 en de U14S NIET het eerste PCIe slot blokkeert op een X99 moederbord. Bij veel (bijna alle?) X99 borden en bij een aantal nieuwe Z170 (WS) borden is het eerste PCIe slot de primaire PCIe x16 slot. Dit was voor mij de reden om de D15S te kiezen boven de D15 of de U14S. RAM compatibiliteit vond ik persoonlijk met de D15 op een X79 bord ook niet echt een probleem. De fan +/- 1cm hoger op de heatsink monteren en alles was klaar. Enige probleem wat je zou kunnen hebben is met RAM die nog steeds die super hoge heatsinks hebben maar die zie je de laatste… Lees verder »