Nvidia Shield review


In de dagen voor kerst hebben we al een paar stukjes over de Nvidia shield geschreven en mocht je die hebben gelezen dan weet je al dat wij gewoon heel enthousiast zijn over de Nvidia shield gezien zijn positie als ultieme media streamer en ultieme stream-games-naar-je-huiskamer box niet ter discussie staat. Voor meer informatie over het media streamen en gamen verwijzen we dan ook naar die artikelen (links onderaan), maar in dit stukje vatten we alles in één geheel samen, en hebben we het over wat kleine details die ons in de afgelopen maand dat we de shield hebben gebruikt zijn opgevallen.

Een Nvidia Shield met 16GB geheugen, controller en remote kost je normaliter zo’n 229 euro, op dit moment hier en daar te vinden voor 209. Variant zonder controller is veelal een tientje of twee goedkoper.


Nvidia shield uitpakken, bouw en features


Dit hebben we ook al in het eerste deel gedaan, maar voor de nieuwkomer even kort: Eén van de eerste verrassingen voor onszelf waren de afmetingen van de Shield. Inhoudelijk een console, maar fysiek de afmetingen van een zakagenda. Wel lekker praktisch met kastjes.
We krijgen een redelijk eenvoudige afstandsbediening met touch volume controls, en een hele toffe controller. Inhoudelijk is die controller een vrij standaard verhaal: Twee thumbsticks, de bekende knoppen als d-pad, XYAB, twee schouderknoppen, dan de Nvidia (standaard Google Assistant) knop bovenop en drie extra navigatie knoppen aan de basis. Onderop vinden we ook een 3,5mm headphone jack om je hoofdtelefoon op aan te sluiten. Pretty standard stuff.


De shield aansluiten is een kwestie van prik erin, HDMI aan je televisie of monitor en de netwerk kabel erin. WiFi wil je sowieso niet met een game of hoge kwaliteit media stream, dus we herhalen: zorg voor bedraad netwerk!

De twee USB 3.0 poorten zijn opvallend veelzijdig kunnen werkelijk overal voor gebruikt worden. Alles wat we tot dusver hebben getest, van mechanische toetsenborden tot draadloze gaming muizen, Razer controllers voor Xbox of PS4, USB sticks en externe schijven, de Shield lijkt het zonder problemen op te pakken. Dit brengt ons ook bij een ‘probleem’ voor Nvidia, want iedereen die al leuke controllers thuis heeft lijkt niet veel noodzaak te hebben om de Nvidia controller erbij te kopen, ondanks dat die weinig kost vergeleken met het pakketje zonder controller erbij (los zijn ze wel prijzig)

Installatie


Ook hier herhaling: Installatie stel weinig voor, niet complexer dan je Android telefoon opzetten, want laten we niet vergeten dat de Shield een Android device is. Google account invoegen, even de basis uitleg doorlopen van welke knoppen op de remote en controller wat doen in het menu, en gaan. Als je wilt zitten er wat extra stukjes uitleg bij over hoe je de Google Assistant op kan zetten (dan kan je tegen je remote “Start Netflix” zeggen bijvoorbeeld) en krijg je wat uitleg over de verschillende functionaliteiten. Ook wordt je er op gewezen dat de Shield de volwaardige Google Chromecast functionaliteit bevat. Je kan dus ook vanaf je telefoon of tablet series of muziek ‘casten’ naar je shield, top.

Daarna zie je het hoofdmenu en kunnen we aan de slag. Een ruim aantal standaard apps heet je welkom, waaronder de meest populaire streaming diensten zoals Netflix, YouTube en Amazon Prime video. Hou er wel rekening mee dat veel diensten zoals Netflix en Amazon Prime wel vereisen dat je daar klant bent. Gelukkig is het kinderspel om diensten waar je geen abonnement hebt, BBC in ons geval bijvoorbeeld, makkelijk te verbergen zijn.
Shield als streaming-alleskunner

Netflix en Prime zie je direct na installatie, Plex voegen wij zelf toe voor media streaming vanaf de NAS (Kodi is ook aanwezig, VLC zien we ook), Twitch om makkelijk livestreams te kijken, NL Ziet om evt Nederlandse TV terug te kunnen kijken. Praktisch elk groot platform waar wat te kijken is heeft wel zijn eigen app, nogmaals dit is tenslotte Android waar we het over hebben.Het app aanbod, en dan hebben we slechts een fractie genoemd, is ontegenzeggelijk een sterk punt van de Shield. De Shield is echter ook een stuk duurder dan een typische media speler, dus verwachten we ook wat meer. Dat ‘meer’ krijgen we vooral in de ondersteuning voor eigenlijk alles wat je van een media speler kan wensen. 4K support is niet uniek, maar 4K en HDR samen? Eén van mijn frustraties van mijn eigen Windows HTPC was het feit dat Netflix niet eens 4K wil spelen, laat staan HDR wilde doen. Ook wat codec ondersteuning betreft zette die lijn door. H.265 decoding is een vrij zeldzame processor feature, maar de Shield doet dat wel, net als DTX en zelfs Dolby Atmos bestanden zonder probleem spelen. Heck, zelfs als je ze op een USB stick zet en ze direct in de Shield prikt; leuk voor vrienden die langskomen en hun (al dan niet mogelijk op twijfelachtige manier verkregen) videobestanden aan jou willen laten zien. Probeer dat maar met je TV zelf, zelfbouw HTPC, of standaard media speler.

Bovenal valt op dat alles gewoon vlot en goed werkt. Interface? Vlot. Besturing? Soepel. Aanradertje is wel de Nvidia app op je telefoon te zetten, want die werkt eveneens erg lekker als remote (al is het maar dat wij met twee kinderen de kleine remote te makkelijk kwijt raken). Basale app die niet meer doet dan muis, toetsenbord en controller emuleren, maar werkt wel veel vlotter dan de Kodi remote die ik voorheen gebruikte.

Shield als game bak


Dit was het aspect waar we echt heel blij werden van de Shield. We gaan niet weer alles herhalen, dus als je meer van het gaming wilt weten check dan even het vorige deel, maar hier komt de Shield gewoon echt tot zijn recht. Omdat het een android device is heb je direct toegang tot tal van gratis games via Android (Fornite boiiis), maar je krijgt met GeForce Now ook toegang tot een aantal normaliter betaalde games voor welgeteld nul euro. De keuze is niet reuze, maar een paar dozijn games gratis halen wij onze neus niet voor op. Die worden via het internet naar je gestreamed, en de ervaring is dermate soepel dat wij daar positief verrast over waren. Echt snelle shooters laten we links liggen, maar zelfs iets als Tomb Raider voelt gewoon dik prima.Nog mooier in mijn optiek zijn de ingebouwde Battle.net en Steam client waarmee je je eigen games van die platformen op je Steam kan streamen. Uplay werkt overigens ook, althans de meeste games van dat platform kan je gewoon direct streamen door simpelweg met jouw login gegevens in te loggen. Het mooie is: het werkt gewoon allemaal lekker. Wel dien je na te denken over een toetsenbord-muis combinatie voor je huiskamer, want de controller werkt niet met alle Windows gebaseerde games (Diablo 3 bijvoorbeeld, of een City building game…brr).
De enige ‘teleurstelling’? Call of Duty 4: Blackout spelen is iets wat je niet moet willen. Snelle multi-player shooters die je streamt kan je gewoon niet in concurreren ondanks dat de lag verdacht laag is. Een paar milliseconde kost je je competitive edge, en dat frustreert als je serieus voor de winst wil gaan. Overwatch is nog casual-speelbaar, maar eigenlijk kunnen we gewoon stellen dat als je echt voor de winst wil gaan en waar een keertje knipperen tot je virtuele dood kan leiden beter gewoon op een pc of direct op een console wordt gespeeld.


Nogmaals, eigenlijk doen we de gaming mogelijkheden hier geen eer aan, dus check dit stukje even voor meer over gamen specifiek (opent in nieuw tabblad)

Praktische details


Dat we de Shield leuk vinden is nu wel duidelijk, maar laten we het wel hebben over een paar praktische zaken die je niet moet negeren om jouw ervaring ook positief te maken.

Allereerst: zorg voor een goede, bedrade netwerkverbinding. Wij hebben hier het genoegen van glasvezel en bekabeling richting de Shield, maar zit jij op een matige verbinding met matige WiFi naar je shield dan introduceer je lag die in tal van games ondragelijk gaat zijn. Het Shield ecoysteem is rap, maar je moet er wel zelf aan bijdragen.

Ook de controller keuze vinden we wel echt een dingetje. Hoewel de Shield controller er ontzettend goed uit ziet en functioneel gelijkwaardig is aan praktisch alles wat de meeste mensen kennen, dien je je goed af te vragen of je hem wel nodig hebt. PS4 eigenaren zullen ongetwijfeld gewend zijn aan de vorm en feel van hun knoppen en triggers, en gezien niets weerhoudt je ervan om je PS4 controller aan je Shield te koppelen en het feit dat die toch net even wat luxer en fijner aanvoelt vind ik de losse prijs van de Nvidia controller lastig te verdedigen. Als je hem voor een tientje of twee extra meepakt bij aanschaf van je Shield snappen we dat goed, dat scheelt gedoe als je een extra controller kan gebruiken, maar wil je een extra controller erbij zouden wij toch echt eerder een losse Dual Shock unit erbij pakken, of zoek desnoods die oude Xbox 360 controller uit de oude doos erbij; dat werkt namelijk ook.


Tevens dien je na te denken over de toetsenbord-muis aansturing die voor een aantal games nodig is. Niet voor Android games, of GeForce Now games, maar sommige Steam of Battle.net games wel. Onze Corsair Lapboard + K63 Wireless + Draadloze muis combinatie werkt heel lekker, maar dat tesamen tikt zo 300 euro aan; geen kleinigheid.

Verder? Vrij weinig eigenlijk, al vermelden we nog even dat het gebrek aan een optische uitgang wel jammer is, dat had nog een leuke extra kunnen zijn. Nu wordt al het geluid via HDMI doorgestuurd wat prima is voor 9 van de 10 gevallen, maar dat er in elk geval geen twijfel over bestaat.Conclusie


Stiekem val ik weer ik herhaling, maar het is nu eenmaal niet anders. De Shield liep al even mee en had al een uitstekende reputatie, maar dat maakt het des te positiever wanneer stevige verwachtingen ruimschoots waargemaakt worden. Dat media boxen tegenwoordig uit de gratie raken vanwege de capaciteiten van een moderne TV is begrijpelijk, maar de Shield gaat dan ook veel verder dan welke media box we hebben gezien, ook verder dan een knappe Windows gebaseerde HTPC. Dat hij naast de optie om gewoon alles te spelen en streamen ook nog eens erg vlot werkt is dan de kers op de taart, want iedereen die ooit een mediaspeler in bezit heeft gehad weet hoe frustrerend dat op de ervaring is. Zorg alleen voor dat kabeltje, want nogmaals: WiFi en games streamen is vooralsnog niet iets wat je moet willen.

Ik twijfelde vooraf aan de meerwaarde gezien we al een Xbox, Playstation, Smart TV en tig Game PC’s hadden, maar als huiskamer media/game-stream oplossing is de Shield een ongeëvenaard stukje hardware. Leuk voor onszelf, nog leuker voor de kids eigenlijk. Niet te duur, maar hoewel we hem ook niet spotgoedkoop zullen noemen maakt een enorm aanbod aan gratis games (plus de optie om wat je zelf al op de PC hebt gekocht) te streamen liggen de totale kosten van het bezit best laag. Kortom: wou dat ik hier een jaar geleden aan was begonnen.

Eerdere stukjes over de Nvidia Shield:
Deel 1 – Media Streamen
Deel 2 – Gamen
Deel 3 – Luka’s Top 5

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
24 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Rens
Rens
2 jaren geleden

Hoi. Ik heb (nog) geen pc of monitor/tv maar wil wel graag een NVIDIA Shield kopen, voor mijn verjaardag deze maand. Ik wil hem in mijn eigen (slaap)kamer (met Philips HUE :D), maar moet ik dat wel doen of raden jullie dit af, omdat het meer voor de woonkamer is?

Rens
Rens
2 jaren geleden
Reply to  Rens

Brooklyn 99 is trouwens wel echt leuk, ik ben bij seizoen 5 haha.

Paul
Paul
2 jaren geleden
Reply to  Rens

Als je alleen Netflix/Spotify gebruikt, doe dan gewoon een Chromecast of Chromecast 4K.

Als je Kodi én Netflix op 4K én HDR wilt, Dan kom je eigenlijk alleen weg met een Nvidia shield (mogelijk ook Apple tv?)

Rens
Rens
2 jaren geleden
Reply to  Paul

De Shield Tv wil ik wel, maar mijn vraag is of het wel handig is ook alleen voor in mijn eigen kamer of dat het meer is voor een woonkamer.

Mason
Mason
2 jaren geleden
Reply to  Rens

Ik heb een shield in de woonkamer EN in de slaapkamer. Als je het kan veroorloven, dan moet je het zeker doen. De Shield is een toppertje en wordt alleen maar beter. Lekker klein en fijn.

Paul
Paul
2 jaren geleden
Reply to  Rens

Als je geen smarttv hebt en niet genoeg hebt aan een ChromeCast (aan een Chromecast heb je bijna altijd genoeg) dan kun je een shield nemen.

Je kan de shieldtv ook gewoon lostrekken en dan weer aansluiten in de kamer als je daar een filmavond je wil houden. Of in beide kamers een Chromecast.

Maar er is geen reden dat die op een slaapkamer niet zou werken maar in een woonkamer wel. Het is maar net hoeveel je film wil kijken in welke ruimte en of het je dat 300€ waard is.

Echter, mijn advies is, koop een Chromecast en als dat niet voldoet, kun je altijd nog een shield. Dan hang je de Chromecast in de ene kamer en de shield in de ander. De basisversie van een Chromecast is maar 30€ en als je ‘m online besteld heb je 15dagen bedenktijd.

Troy
Troy
2 jaren geleden

Ik heb zelf PS4 controllers maar ik liep bij het eerste spel (Sonic Racing) al tegen het probleem aan dat er geen startknop op de controller zit dus die originele controller is zo raar nog niet. Een Android controller van AliExpress werkt wel zoals het hoort. Waarschijnlijk de Xbox controllers ook wel.

Troy
Troy
2 jaren geleden
Reply to  Stephan

De remote werkt prima. Ik ga denk dat je vraag is of je dan daarmee niet op start kunt drukken? Dat werkt niet. Ik moet er misschien even bij vertellen dat we het spel met zijn tweeën wilden doen en dan moet de 2e speler op start kunnen drukken.

j0p3Y
j0p3Y
2 jaren geleden

Even een tip/waarschuwing voor als je een Samsung TV hebt.
Mocht je een 2018versie of latere Samsung TV hebben (zoals ik de 55q9f), dan loop je het risico dat je geen geluid hoort bij alle streams waar DTS in mee wordt gestuurd. Samsung is namelijk de enige fabrikant die dat niet meer ondersteunt, LG, Sony en Panasonic wel. Dat verwacht je niet voor een TV die 2400 euro (of meer) moet kosten.
Omdat de Shield geen optische uitgang heeft heb je geen alternatief.
Heb je een recente AV receiver (met hdcp 2.2) dan moet je de stream via die versterker naar de TV laten lopen en heb je weer DTS geluid (via de versterker dan, niet via de TV).

Samsung gaat dat niet fixen.

Troy
Troy
2 jaren geleden
Reply to  j0p3Y

Je kunt via usb ook nog audio gebruiken lees ik. Dit zag ik bijvoorbeeld op amazon: https://www.amazon.com/gp/aw/d/B000KW2YEI/ref=cm_cr_srp_mb_bdcrb_top?ie=UTF8

j0p3Y
j0p3Y
2 jaren geleden
Reply to  Troy

Vraag me af of dit zomaar werkt, zonder tussenkomst van drivers (pc)

Troy
Troy
2 jaren geleden
Reply to  j0p3Y

De meeste android device kunnen audio via de usb poort versturen. Maar na mijn tip kun je het uitzoeken lijkt mij?

Klaas
Klaas
2 jaren geleden
Reply to  j0p3Y

Heb zelf ook een samsung q9f 2018
Sta op.punt om dolby atmos en dts x surround systeem te gaan kopen maar weet niet wat is nu moet kopen een reciever of soundbar.
Stream via nvidia shield met VLC player naar mijn tv .
Wat is dan de beste oplossing.
Vlc gebruik ik om formaat van de film te kunnen aanpassen

j0p3Y
j0p3Y
2 jaren geleden
Reply to  Klaas

Soundbar en Atmos is volgens mij niet met elkaar verenigbaar, omdat Atmos fysiek extra speakers vereist. Ik heb mijn set volledig gemaakt door er een losse receiver bij te plaatsen. In mijn geval is dat de Denon x2500H geworden. Heeft Atmos en DTS-x etc. Alle aansluitingen via hdcp 2.2 en hdmi 2.0.
Wel even wennen dat je de versterker op juiste source moet zetten. Extra afstandsbediening en soms wat geklooi omdat niet alles via hdmi juist geschakeld wordt. De tv heb ik aan de hdmi arc aansluiting gehangen.
Zeer tevreden mee.

Ps:nog steeds pissig op Samsung vanwege het dts debacle. Is inmiddels menig draadje over, en zelfs een petitie. Maar Samsung vertikt het.

Klaas
Klaas
2 jaren geleden
Reply to  j0p3Y

Heb Yamaha ysp 5600 gehoord komt toch heel dicht in de buurt vergelijking Losse reciever ondersteunt alleen geen hdr verder alle ondersteunende Audio formaten.

Eerst even probleem met mijn q9f oplossen
Problemen met witte pixels in scherm
Samsung is al.2 keer geweest 1x scherm vervangen 1 X module in one connectbox vervangen tv is met 2 maanden oud.
12 maart komen ze weer.
Hopelijk word het opgelost je ziet de dode pixels niet altijd .is dus gissen waardoor het komt.

Dan gaat mijn zoektocht verder naar een degelijke set

Misschien wel de N 950. Lees er heel goede reviews over .
En ook omdat ik all3s met 1 afstandbediening kan bedienen. Krijg ik met receiver geen garantie voor Ivm cec
Als Samsung dit netjes en goed oplost

j0p3Y
j0p3Y
2 jaren geleden
Reply to  Klaas

Geen HDR zou een no go moeten zijn aangezien steeds meer bronmateriaal in 4k HDR beschikbaar komt (nvidia shield, ps4 pro, blu-ray HD etc) . Future proof lasts 5 years :-).
Ik een en Logitech elite all in one afstandsbediening, maar nog geen fut voor gehad om alles opnieuw in te stellen…

Klaas
Klaas
2 jaren geleden
Reply to  j0p3Y

Klopt
Ga voor de tx 830 van onkyo kijken
Ben alleen nog niet uit over de speakers
Is voor mij moeilijke keus hahah
Soundbar samsung n 950 is ook niet top .
Heb jij nog een goed tip kwa speakers

j0p3Y
j0p3Y
2 jaren geleden
Reply to  Klaas

Ik ben nog steeds zeer content met mijn Canton movie XLs met subwoofer. Al jaren oud maar klinken super. Kun je voor weinig op marktplaats kopen 😉
(heb er een set bij gekocht, nu 10 satellieten…). Kom je goed weg met 7.1

Filip
Filip
2 jaren geleden

Hallo, Dit is een zeer interessante en goed review. Ik heb wel nog een vraag hierover. Op dit moment heb ik een netflix abonnement en heb ik een synology nas thuis. Nu hang ik altijd mijn laptop aan de tv en start ik kodi op om zo tv te kijken en netflix te kijken via de laptop. Nu begin ik dit beetje vervelend te vinden, om altijd de laptop los te koppelen en terug aan te sluiten wanneer nodig. Nu zou ik graag films vanop de nas kunnen kijken op tv, maar over een LAN-kabel connectie, want wifi is gewoon te laggy. Zou een google chromecast (3 of ultra)? deze films gewoon kunnen benaderen via samba (smb:) protocol, zodat je precies naar je films kijkt en inlaadt alsof het over een USB-kabel gaat? Of is het dan toch beter om een nvidia shield te nemen? Ik wil geen games streamen… Lees verder »

René
René
2 jaren geleden

Ik lees in dit artikel dat het mogelijk is om via de netflix app op de shield hdr series te kunnen bekijken. Helaas is dat bij mij niet het geval. Ik krijg slechts HD achter alle 4k/HDR series te zien. Via de hdmi instellingen op de nvidia lukt het me niet om de juiste resolutie te kiezen. Zelf komt hij met een aanbevolen instelling van 4K 59,940Hz YUV420 8-bit Rec.709. Heb alle instelling al geprobeerd maar krijg nooit een hdr/uhd of 4k symbool op netflix. De ingebouwde app van de tv laat deze wel zien maar deze heeft weer een te lage internetsnelheid.
Alles hardware is verbonden via een Yamaha receiver met HDMI 2.2 en geschikte kabels. Ben juist tot de aanschaf van een nieuwe tv overgegaan om optimaal te kunnen genieten van netflix in 4K. Helaas zonder succes.

Hopelijk kan iemand mij helpen met het juist instellen.

Groeten,
René

René
René
2 jaren geleden
Reply to  René

Update.

Probleem opgelost. Lag aan hdmi instelling van tv. Het werkt nu maar wel alleen met 4K 23,976 Hz in de shield. Alle overige instellingen geven geen hdr. UHD of 4K logo’s zijn nog steeds niet te zien.
Tips zijn welkom.

Groeten,
René