Maar eerst even terug naar onze Enthoo Luxe:



Met 560 mm hoog, 550mm diep, en 235mm breed is deze Enthoo Luxe wel kleiner dan de Primo maar nog altijd verre van compact, zelfs voor een ATX Toren is hij fors. Deze afmetingen komen onder andere overeen met bijvoorbeeld de Corsair 750D, of de NZXT H630. Stevige torens dus, maar nog wel onder een bureautje te plaatsen. Bijna 14KG geeft uiteraard aan dat er een flinke hoeveelheid staal in de behuizing zit, en dat zien we graag, want ik hoop serieus dat niemand een behuizing als deze koopt om er mee te gaan slepen. Verder komt de Luxe met een “windowed side panel”, al zal je straks zien dat het design daar van wel iets anders dan gebruikelijk is.

Die afmetingen zorgen er voor dat naast ATX, EATX en uiteraard mATX bordjes ook SSI-EEB moederborden passen. Geen zorgen dus als je deze grote moederborden hebt of wilt. Verdere “beperkingen”, tot zo ver je die term kan gebruiken bij deze behuizing, zijn 347mm voor je GPU, of 472mm voor je GPU als je de HDD bay verwijderd. In geval dat je gebruik wil maken van het meegeleverde reservoir bracket (voor custom waterkoeling) zal je 338mm minus de breedte van je reservoir hebben, al kan je er natuurlijk voor kiezen het reservoir elders te plaatsen. Ook dit is overigens nog altijd voldoende voor de meeste gangbare grafische kaarten, er zijn genoeg GTX 970, 980, Titan en R9 290(x), etcetera modellen te vinden die daar binnen passen. Processorkoelers moeten binnen de 193mm blijven, dus wederom is de term “beperking” niet echt aan de orde.

De 27mm voor kabelmanagement is een mooie feature, geen wereldrecord, maar is in de regel meer genoeg om zonder moeite je kabels weg te kunnen werken. De laatste beperking is 65mm ruimte voor radiatoren aan de bovenzijde, ook daar moet je aardig mee uit de voeten kunnen. Als we het toch over waterkoeling hebben: 240mm rad aan de voorkant, 360mm of zelfs 420mm rad aan de bovenzijde (kleiner mag natuurlijk), 120mm of 140mm aan de achterkant, en eventueel nog een 120mm, 140mm of 240mm rad aan de onderkant? Je kan het zo gek maken als je wilt in deze case. De Enthoo Luxe dusdanig vol hangen met radiatoren is beetje overdreven natuurlijk, maar een 360mm/420mm rad kunnen plaatsen in combinatie met nog een 120mm/140mm/240mm elders is niet ongebruikelijk bij serieuze liefhebbers van waterkoeling. Als verrassing komt het niet, want Phanteks lijkt al hun behuizingen rond extreme waterkoeling op te bouwen.

Die focus op koeling, die liefhebbers van luchtkoeling natuurlijk ook niet in de steek laat, is overduidelijk, want het totaal aantal ventilatoren die je kwijt kan is stevig, en de fan-hub zorgt dat je al die ventilatoren goed aan kan sluiten. Standaard krijg je in elk geval een 140mm ventilator boven, een 140mm ventilator achter, en een 200mm ventilator aan de voorzijde. Dat is één meer dan de Pro, en laten we wel wezen: Voor alles behalve de meest extreme builds in de regel al voldoende..

Als enthousiastelingenbehuizing komt de Enthoo Luxe met 8 expansie sloten voor eventueel Quad-SLI, en wat harde schijven betreft kan je 6 3.5” of 2.5” HDDs in de brackets kwijt, en 2 in de SSD brackets achter het moederbord. Hoewel de voorkant anders doet vermoeden heb je beschikking over 3 5.25” bays. Het bovenste klepje wat een expansie slot lijkt bevat de audio en mic aansluiting, 2 USB 2.0 poorten, 2 USB 3.0 poorten, een reset-knop en de LED-switch knop.

Hoewel ik met de zwarte variant aan de slag ga, is er eventueel ook een witte Phanteks Enthoo Luxe leverbaar.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.