Hoe je het ook went of keert, 130 euro blijft een aardig bedrag. Voor hetzelfde geld kan je een flinke selectie aan andere behuizingen uit zoeken, en dan is de vraag waarom je voor de Phanteks zou gaan. Kijken we naar de bouwkwaliteit en afwerking, en vervolgens naar concurrenten zoals de NZXT H630 of Phantom, Corair 650D, 750D, Cooler Master Cosmos SE, HAF Stacker, etcetera, dan kunnen we eerst stellen dat de Phanteks wat bouwkwaliteit op zijn minst gewaagd is aan deze concurrenten. Eigenlijk vind ik de NZXT H630 nog de meest geduchte concurrent vanwege de vergelijkbare degelijke bouwkwaliteit en afwerking, maar de Phanteks ventilatoren zijn tijdens normaal gebruik stiller, je krijgt een mooi venster, en de verlichting er bij.

De Corsair Obsidian750D ligt er wat uitstraling betreft dicht tegen aan, en hoewel de 5.25” bay covers wel strak zijn, vervalt die winst wanneer je daadwerkelijk 5.25” devices gebruikt in de Corsair, want gebruik maken van die bays in welke vorm dan ook laat weinig over van de algehele uitstraling van de hele Obsidian reeks. Daarnaast wint de Phanteks het zonder enige twijfel als het om de binnenzijde gaat, want de afwerking, de PSU-cover, en de HDD cover maken het resultaat welke je door je window ziet duidelijk een klasse hoger. Het materiaal aan de buitenkant is uiteraard wel een beetje anders, en lijkt mij grotendeels een kwestie van smaak, want ze zien er beide zeker niet slecht uit.

Waar Phanteks op richt is natuurlijk de ongekende (custom) waterkoel mogelijkheden voor een behuizing in elke prijsklasse, en wat dat betreft mag het duidelijk zijn dat deze Enthoo Luxe het ook goed doet. Niet alleen liefhebbers van hun eigen handgemaakte koeling, maar ook voor liefhebbers van AIO waterkoeling of luchtkoeling kunnen hier hun wilde dromen op los laten. Met dat in het achterhoofd is het dan ook eigenlijk Phanteks hun eigen Enthoo Pro die de prijs-kwaliteitverhouding van de Luxe enigszins onder druk zet, want voor 30-35 euro (ten opzichte van de windowed Enthoo Pro) minder krijg je praktisch dezelfde behuizing, maar dan met één ventilator minder, en zonder LED-strips. Nu is die meerprijs van de Luxe echt net gek voor de hoeveelheid LEDs en de afwerking er van in de behuizing, maar als je er niet om geeft dan is de Pro dus een bijzonder interessante keuze. Een vriend van mij gaf al aan dat de Enthoo Pro eigenlijk een absurd goede prijs-kwaliteitverhouding heeft, en nu met de Luxe als ervaring kan ik die opmerking goed begrijpen.

Waar de bouwkwaliteit, het interieur, en de inbouwopties de prijs al verklaren zijn het voor mij de kleine details die deze behuizing naar een ongekende hoogte brengen. Het reeds aanwezige kabelmanagement, de meegeleverde brackets, de kleine rubbertjes op de duimschroeven, het kleine doosje met schroeven, de PSU-cover, de HDD-cover, allemaal kleine extras die je bij flink duurdere behuizingen vaak niet eens ziet. Ik hoop dat de concurrenten een beetje mee kijken, want dit zijn zaken die de hoofdprijs echt niet kosten, maar die ons consumenten er van zullen overtuigen in de toekomst bij het merk te blijven. Hoewel de Luxe dus niet echt goedkoop is, vind ik de prijs-kwaliteitverhouding wel heel dik in orde.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.