Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.
Wat pure koelprestaties betreft zet de Triton 240mm een uitstekend resultaat neer. Direct naast de 360mm grote Fractal Design, de 280m grote NZXT Kraken X60, nipt voor de andere 240mm oplossingen in de grafiek, en zelfs de Noctua NH-D15 wordt even gepasseerd. Toegegeven, dergelijke minimale verschillen zijn praktisch niet heel relevant, maar dat kenmerkt het gros van de high-end koeler markt.

Positief is ook de minimale geluidsdruk die de pomp produceert. Sterker nog die speelt totaal geen rol in de beoordeling. Hetzelfde gaat helaas niet op voor de ventilatoren die al een achterstand hadden vanwege het ontbreken van PWM ondersteuning. Die situatie verslechterde nog voor de ventilatoren wanneer ik zeg dat om de prestaties te halen om met de grotere AIO’s mee te spelen ze echt gewoon absurd luid zijn. De NZXT X61 en Cryorig A80 blazen al heel flink om de grafiekjes te ‘winnen’, maar Raijintek doet er nog even een schepje bovenop. Leuk voor een keertje fanatiek overklokken om te testen, maar niet heel praktisch.

Aan de andere kant van het spectrum, bij lage toeren, blijven de ventilatoren nog best ‘bescheiden’. Hoewel het lastiger wordt gemaakt door een open testbench (lees: geen demping) valt wel op dat de minimale toeren van de gekozen ventilatoren niet laag genoeg zijn om onhoorbaar te functioneren; zelfs op lage toeren blijven ze zachtjes hoorbaar met een ca 36 dBA op één meter afstand. Het zal menig persoon niet storen, maar in absolute stilte kan je opmerken dat het systeem aan staat.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments