Als er iets is wat een toetsenbord een enkele reis naar de prullenbak doet verdienen is het een slechte feel van de knoppen zelf. Sommige goedkope laptops hebben dat bijvoorbeeld, maar ook echte budget keyboard meuk kan ik persoonlijk niet aan wennen. Hoewel ik een fan ben van mechanische toetsenborden (Echt een verademing bij veel typwerk) is het natuurlijk niet mogelijk om overal maar een duur en groot mechanisch toetsenbord neer te zetten. Hoewel de meeste gebruikers een toetsenbord als deze niet van 9 tot 5 zullen gebruiken, typt het eigenlijk prima weg. De makkelijkste manier om het te beschrijven is dat het aan voelt als een high-end laptop toetsenbord. De aanslag is best stevig, met een duidelijke feedback. Het komt goed overeen met het toetsenbord van mijn Asus N73, een laptop met m.i. een heerlijk toetsenbord, en zeker één waar langere tijd prettig op te werken valt. Om een idee te geven, hier naast staat een Asus X501A, en de Rapoo (en dus de N73) voelen in vergelijking veel beter aan. Het verschil in feedback is wanneer je er op gaat letten erg groot, want de switches van goedkopere laptops hebben te weinig kracht om je vinger vlot te volgen wanneer je hem van de toets af haalt, daardoor voelen de switches zwak aan, ondanks dat ze niet per se slechter hoeven te zijn.



De knoppen van de E9080 en N73 (17″ Asus Notebook) lijken zelfs fysiek een beetje op elkaar. Geeft ook wat perspectief

De Rapoo is wel iets stiller in gebruik nog dan de N73, de aanslag is zelfs zeer stil te noemen. De grotere toetsen, zoals de spatiebalk, shift, en enter maken wel iets meer geluid dan de kleinere letter toetsen, maar nog altijd prima stil voor een toetsenbord.

Net als met een high-end laptop voel je met de E9080 duidelijk de stevige constructie, het stalen frame doet het uitstekend om het inveren van het toetsenbord tegen te gaan. Wederom maar even de vergelijking met een goedkope laptop, als je daar een beetje vlot of stevig typt dan voel je dat de hele constructie mee geeft, en dat geeft naast een goedkoop gevoel, ook geen prettige typ ervaring. Ook daar doet de Rapoo het dus goed.

Wat minder tevreden was ik met de constructie die glijden tegen moet gaan. Nu zijn de meeste toetsenborden wel te verschuiven op tafel, en is het voor een klein toetsenbord nog lastiger dan een groter model, maar ik merkte tijdens het typen op zowel de keukentafel als de salontafel (We hebben het tenslotte over HTPC aansturing) dat hij toch wat te eenvoudig om z’n as draaide. Voor mensen die weinig typen en het vooral op schoot gebruiken geen punt, maar omdat ik tijdens het maken van de review wat meer aan het typen was besloot ik er wel wat aan te doen (Uiteraard gebruik je het product wat je test voor de review toch? Voorlopig ook weinig typo’s volgens mij, althans niet door een verkeerde aanslag!). Door iets stevigere rubbertjes onder het toetsenbord te zetten (Overgebleven van een ander component ooit, geen idee welke) was het probleem verholpen, en blijft het toetsenbord lekker stevig op tafel. Een verbeterpuntje voor toekomstige modellen, gelukkig wel eenvoudig te verhelpen als je ook maar een beetje handig bent, maar wel degelijk een kanttekening.

Een touchpad vind ik zelf lastig beoordelen, ik kan mij ooit herinneren dat ik aan een muis moest wennen (ja, we worden oud), iets wat nu inmiddels niet meer weg te denken is, maar een touchpad heeft mij nog nooit gelukkig kunnen maken. Wel is er duidelijk verschil tussen verschillende modellen, en wederom haal ik dan maar even laptops aan. Het touchpad van de E9080 komt wederom aardig overeen met een beter laptop touchpad, en ondanks dat ik er nooit weg van zal zijn is het met het touchpad van de N73 en de E9080 vergelijkbaar prettig te doen. Wat rondjes trekken, een beetje slepen hier en daar, het werk wel en hij heeft geen rare fratsen of rare sprongen. In elk geval werkt het soepel genoeg om mij er niet aan te ergeren, al is het wel zo dat TV schermen, en zeker oudere modellen, een redelijke input lag kunnen hebben. Hierdoor merk ik dat een toetsenbord naast een laptop lekkerder werkt dan naast een TV die je constant het idee geeft dat je zwaar lagged, en helaas is mijn TV zo’n geval. Niet iets waar een toetsenbord iets aan kan doen uiteraard.

Enkel het ontbreken van een fysieke knop maakt het even wennen om snel en veel klikken onder de knie te krijgen. Zoals vaker het geval bij touchpads zal je dan moeten klikken door met één vinger een tikje op het pad te geven. Het is eventjes wennen maar het werkt wel om wat bestandjes te verplaatsen en dergelijke op de HTPC. Dat het niet gemaakt is om je hele desktop set te vervangen voor 9 tot 5 kantoorwerk hoort denk ik impliciet bij producten als deze, maar ik vermoed dat fysieke knoppen bij de wat zwaardere gebruikers wel in de smaak waren gevallen.

Om te scrollen hoef je niet aan de rechterkant van het pad te zijn, maar sleep je met twee vingers omhoog of omlaag. Dit werkt erg prettig, en het toetsenbord registreert dit ook altijd goed wanneer ik wil scrollen. Dat zelfde geldt voor het rechts-klikken, wat je doet door met 3 vingers op het pad te tikken. Ook dat registreert de E9080 foutloos, of je nu duim-wijs-middelvinger gebruikt, of wijs-middel-ringvinger. Voor de doeleinden helemaal prima.

En dan het numpad gedeelte. Onderaan het touchpad zie je een balkje met “Slide here”, het is enkel even je vinger van links naar rechts sliden, en het touchpad veranderd in het numpad wat betreft functie. Ook deze registratie loopt goed, het is dus niet zo dat hij het als een slide registreert wanneer je hard aan het touchpadden bent. Je zal echt bewust je vinger op het pijltje willen zetten en dan de rechte lijn trekken, of je dit nu vlot of langzaam doet maakt niet uit, enkel als je het in een wereldrecord probeert te doen pakt hij het verzoek niet op. De aanpassing wordt weergegeven door een kleine knipper van een rood ledje, en daar blijft het bij.

Het gebruik van het numpad werkt wederom prima, de registratie van de knoppen die je wilt gebruiken is goed, een indicatie dat het touchpad van degelijke kwaliteit is. De feel van een fysieke knop ontbreekt uiteraard wel, maar het is meer dan prima om even wat berekeningen uit te voeren, en met de invoering van die functie verlies je verder niets.

Verder is er geen software installatie nodig om het toetsenbord / touchpad te gebruiken, of om de mediatoetsen te gebruiken. Inpluggen, aanzetten, en alles werkt. Wel zo makkelijk.

Een exacte batterijduur is tegenwoordig lastig testen. Ik kan mij de eerste draadloze setjes nog wel herinneren die met enige regelmaat moeten worden geladen, maar de laatste jaren kan een toetsenbord prima maanden op een batterijtje werken. Ik heb de Rapoo E9080 nu enkele weken in huis, gebruik hem regelmatig (zeker nu om lekker veel te typen om reviews te kunnen maken), en vergeet hem ook praktisch altijd correct uit te zetten. Voorlopig werken de batterijtjes nog, dus ik voorzie daar geen problemen, of dat deze noemenswaardig korter of langer met een batterijtje gaat werken dan een alternatief.

Erg belangrijk is ook het bereik, de reden waarom ik tenslotte de voorganger wilde vervangen. Bij een gemiddelde desktop setup is het niet zo relevant, maar bij HTPC setups is een goede werking op enkele meters cruciaal. Rapoo claimt een bereik van 10 meter op de 2.4GHz band (overigens heeft het nieuwere model wel de 5GHz band, maar ik weet niet of dat een voor- of nadeel gaat zijn in de praktijk). 10 meter is zo’n beetje het standaard verhaal wat fabrikanten bij hun (radio) draadloze apparatuur noemen, maar vaak is dat een droomscenario waar je niet aan komt.

Laat ik eerst de situatie schetsen. De HTPC staat onder de televisie, in een kastje achter donker getinte glazen deuren. Op 4 a 5 meter zitten wij op de bank naar de TV te kijken en zit verder niets in line-of-sight, anders dan de computer waar het signaal door moet. Er ligt binnen 3 meter geen andere draadloze netwerkapparatuur, op die ca 3 meter afstand zit een wifi access point. Uiteraard is er in draadloos telefoon setje aanwezig, zitten meerdere mobiele telefoontjes in de broekzakken, en er zijn een flink aantal andere wifi netwerken in de buurt. Het blijft randstad, dus interference is er altijd wel.

Op dat korte stukje had ik voorheen dus al problemen. Het hielp iets om de usb reciever aan de voorkant van de HTPC te hangen, maar 1) dat wilde ik niet, 2) het werkte nog niet helemaal lekker. De E9080 werkte na aansluiten wel direct en storings-vrij, zowel met de USB plug voor als achterin. Een aardig verschil. Gezien de apparaten op dezelfde band werken vraag ik mij af wat de oorzaak is van de vele verschillende gebruikerservaringen, maar ik kan dat niet vaststellen en ik kan enkel stellen dat in deze situatie het oude setje niet goed werkte, en de nieuwe gewoon prima.

Zodra je line-of-sight verbreekt met bijvoorbeeld een muur is het overigens wel snel voorbij met de pret, en ook zodra ik voor het buiten raam ga staan (dubbel-glas, maar verder wel line-of-sight naar de HTPC) is het ook direct over. Vooral dat laatste is vreemd, want een tafel, kastje, of achterpaneel van de bank in de weg is voor de E9080 geen enkel probleem. Mocht iemand daar een uitleg voor hebben hoor ik het graag!

Maar goed, ik was zeer te spreken over het resultaat in de praktijk, want vanaf buiten huis de pc bedienen is niet zo’n punt. Zelfs bij het uiteinde van de kamer, een kleine 7 meter van de HTPC, kon ik prima en soepel werken, en kwamen alle opdrachten perfect door. Om te testen of de gespecificeerde 10 meter zou worden gehaald voor de aardigheid de E9080 even aan de laptop gehangen, en zijn wij in de lange gang gaan testen hoe ver we konden komen voordat de opdrachten niet meer door kwamen. Op maar liefst 11 meter in direct en open zicht kwamen alle keystrokes en muisbewegingen vloeiend en volledig door, echt uitstekend. Hoewel de lengte van de gang een nog verdere meting in de weg stond, is het voorbij streven van de specificaties sowieso al een compliment waardig. En dit is in een normaal pand, met redelijke activiteit op de 2.4 GHz band, niet in een ondenkbaar droom scenario. Wat mij betreft een volle score voor bereik.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.