Razer staat aardig bekend om hun software en de mogelijkheden die er in zitten, dit had ik zelf al ervaren met de Naga. Het begint echter met inloggen, wat ik vorige keer al aangaf, en waar mijn gedachten niet over zijn veranderd: vereisen dat mensen een e-mailadres opgeven om het product volledig te kunnen gebruiken vind ik een waardeloze stap, zelfs in een wereld waarin het woord privacy is verheven tot lachertje. Het is leuk dat je data kan syncen, en het is prettig dat er na registratie ‘gewoon’ een offline optie is, maar dat het noodzakelijk is dient de fabrikant meer dan de consument. Minpunt.


Maar goed. E-mailadresje invullen, wachtwoordje kiezen, en vervolgens maar snel door met de software die verder echt voortreffelijk werkt. Werkt soepel, snel, geen bugs ervaren met de Mamba (of de Naga), en het is allemaal redelijk intuïtief. Geen klagen. Mocht je meer Razer randapparatuur hebben aangesloten zie je deze onderaan staan, en ook de batterijstatus wordt in procenten weergegeven. Het begin scherm heeft een vrij typische profiel-optie, en de mogelijkheid om alle knoppen naar wens in te stellen, inclusief de ‘muiswiel opzij druk optie’. Uiteraard vind je dan al snel de macro functie om complexe macro’s aan je knoppen te binden.




Ook de bekende gevoeligheidsinstellingen ontbreken niet. De DPI is instelbaar van een lekker lage 100 DPI tot een extreme 16000 DPI in stappen van 1 DPI . Eventueel kan acceleratie worden toegevoegd en je kan de response snelheid aanpassen. Je kan de sensor ook kalibreren naar je muismat, al zal je daarvoor de muis met de kabel moeten aansluiten. Waarom is mij niet precies duidelijk.



Als Chroma muis zitten er natuurlijk tal van licht features in. Je kan de verlichting ‘gewoon’ aanzetten, maar je kan ook kiezen voor ‘breathing’ of ‘wave’ bewegingen. Spectrum cycling maakt er een mooie lichtshow van, en stel je hem op reactive dan reageert de verlichting op je muisgedrag. Het charging dock volgt standaard de effecten van je muis, maar die kan je ook een los effect geven. Niet onprettig voor de game pc’s die op slaapkamers staan: Je kan de Mamba automatisch lichten laten uitschakelen wanneer je scherm in de slaapstand wordt gezet. Onder het hoofdstuk ‘verlichting’ komt het resultaat in beeld.


Meestal houden LED settings bij het bovenstaande wel op, als ze al zo ver gaan. Met de Mamba kan je echter nog flink verder gaan als je dat wilt met de Chroma Configurator. Hopelijk geven de screenshots een indicatie, maar de mogelijkheden zijn echt extreem en je zal er rustig voor willen gaan zitten om er alles uit te halen wat er in zit.






Hoewel je bedraad kan werken wanneer de accu leeg is kan het geen kwaad energie te besparen. Zo kan je de muis vanzelf in een slaapstand laten gaan na x minuten geen activiteit, en je kan om jezelf aan het batterijniveau te herinneren de verlichting van je scrollwiel te laten knipperen wanneer de batterij onder een bepaald percentage is. Tevens kan je het docking station als batterijindicator gebruiken. In de standaard instelling is deze bijvoorbeeld groen wanneer de muis aan het laden is.


De Razer software houdt ook uitgebreide ‘stats’ bij in de software. Zo kan je zien hoeveel clicks of andere zaken uitvoert, en hoeveel afstand je nu echt aflegt. Dit kan je laten zien per dag, afgelopen week, maand, etcetera, maar ook voor je laatste game sessie. De software herkent de games die je speelt en houdt zo statistieken bij.




Ook leuk is de informatie waar je precies klikt op je scherm. Je precieze klik-gedrag wordt bijgehouden, en als je op een hoger niveau speelt is het mogelijk te beoordelen wat je goed of juist fout doet. Hetzelfde gaat op voor je muisbewegingen waarbij je in lijnen kan zien hoe je over je scherm vliegt. Als je een Razer toetsenbord hebt kan je iets vergelijkbaars doen met de knoppen op je toetsenbord welke je het meest gebruikt, etc. Hoewel lang niet iedereen er gebruik van zal maken is het best wel leuk om te zien.




Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.