Een aantal dingen vallen direct op bij de Razer Mamba in gebruik. Om te beginnen de materiaalkwaliteit. Niets geeft onbedoeld mee, je kan flink knijpen zonder dat het plastic een beetje buigt bijvoorbeeld, en daardoor is de gevoelskwaliteit gewoon uitstekend. Ter vergelijking zou je eens goed in een budget segment muis kunnen knijpen, dan voel je gegarandeerd verschil. Met de flinke ‘rug’ is het een muis die direct tot een volledige palm grip uitnodigt, waarbij mannen met bovengemiddeld grote handen vermoedelijk wel net hun vingers wat willen optrekken tot een soort hybride palm/claw. Heb je grotere handen (20-21CM lengte of langer) dan zal je al snel bij een extra groot model uitkomen als je handvullend wilt, maar voor ‘normale’ handen lijkt de Mamba een gunstige palm vorm, en zelfs met wat kleinere handen zal je niet hoeven te rekken. Net als de DeathAdder denk ik dat de vormgeving van de Mamba vrij veilig genoemd mag worden.

Als muis met negen knoppen is het geen echte MMO muis, maar is hij wel voorzien van voldoende knop-geweld voor het gros van de gamers, dus het totaalplaatje in gebruik klopt wel. De Mamba vorm is inmiddels aardig uitgekiend dus hoewel geen muis voor iedereen perfect kan zijn lijkt het een weldoordachte vorm waarbij de knoppen voor de meest gangbare handen goed gepositioneerd zitten. Combineer dat met een gemiddeld zwaar scollwiel (overigens wel met voldoende duidelijk voelbare stappen) en een hooguit gemiddeld zwaar gewicht in gebruik (combinatie bescheiden gewicht en soepele glijders), en je zou haast denken dat je een praktische alledag muis in handen hebt in plaats van een (veelal wat grovere) game muis. Hoewel het scrollwiel zelf bevalt vind ik de ‘clicks’ wat zacht, waardoor je tijdens het klikken wel eens een stapje kan scrollen.

Zowel de primaire switches als de secundaire vallen hier in de smaak. Primair hebben een scherp gevoel en een lekkere feedback, en hetzelfde kan worden gezegd voor de duimknoppen. De knoppen bovenop zijn iets zachter en stiller, maar voldoen ruim gezien de praktische toepassingen van die knoppen. Het mooie aan deze Mamba is natuurlijk de optie om de primaire switches te verzwaren, dit doe je door met het meegeleverde sleuteltje de muis aan de onderkant wat aan te draaien. Je kan dit naar eigen wens strakker of losser stellen, waarbij de lichte setting een vrij gangbare ‘Omron’ feel heeft, en de zware setting meer in lijn ligt met wat Logitech met hun MOBA muizen (G303 bijvoorbeeld) doet met de ingebouwde ‘spring’. Vooraf had ik verwacht dat dat ten koste zou gaan van het gevoel, maar in de praktijk voelt dat eigenlijk juist heel lekker. Je hebt nog altijd de prettige travel, maar je krijgt een duidelijke pittigere feedback op je muisklik zonder dat het onnatuurlijk zwaar voelt. M.i. een sterke toevoeging voor mensen met kracht in de vingers, en zij die games spelen waar frequente razendsnel klikken minder belangrijk is dan een aantal goed getimede en goed geplaatste klikjes. Niets voor CS:GO pistol rounds, maar wel errrggg lekker voor League of Legends, DOTA, etcetera.




Razer claimt een batterijduur van 20 uur “continuous gaming”, maar voegt daar direct aan toe dat de batterijduur afhankelijk is van je gebruik. Je eerste gedachte is natuurlijk “wat kost meer batterij dan continuous gaming?” maar het antwoord is simpel en tweezijdig: 1 is verlichting, en 2 is energieverbruik op de momenten dat je niet aan het gamen bent. Eerste spreekt voor zich (verlichting uit scheelt je batterijduur), en met het tweede bedoel ik dat de muis ook energie eet als je hem ‘gewoon’ aan laat staan (dus niet in standby), en zelfs relatief rustig gebruik of pauzes gebruiken dan batterij.

Nu ga ik er gemakshalve even van uit dat je niet tijdens elke onderbreking van pc-gebruik de muis fysiek uit zet met de knop aan de onderzijde, maar dat je dit wel doet als je gaat slapen of langere tijd weg bent (als je hem niet in de lader zet, maar dan laadt de muis op dus maakt het weinig uit). De stand-by modus van de muis na een minuut of 10-15 geen beweging is wel een aanrader en iets wat voor iedereen praktisch te doen moet zijn. Je koopt een Chroma natuurlijk voor de verlichting, dus een redelijke aanname is dat je de verlichting aan wilt hebben behalve wanneer je scherm in de slaapstand gaat. Dergelijk “praktisch aannemelijk” gebruik zorgt dus voor regelmatig batterijverlies zonder dat je nu echt met de muis bezig bent. Met dat gebruik kwam ik tot een kleine 17 uur alvorens de batterij geheel leeg was over een periode van 3 dagen, iets meer dan bij de Naga, en iets minder dan door Razer op papier wordt gezet. Gezien het gebrek aan echte ‘science’ in die test, en het feit dat ik niet in de gelegenheid ben om 20 uur non-stop te testen, kan ik er geen harde conclusies over trekken. Het lijkt, net als bij de Naga, aannemelijk dat bij non-stop gaming je wel richting die 20 uur zal gaan. Bij normaal en actief gebruik zal je dus een gewoonte moeten maken van de Mamba op het laadstation plaatsen alvorens je je bedje in duikt, of bij iets minder actief gebruik zal je een nachtje kunnen overslaan.

Nu kan je altijd bekabeld werken wanneer het nodig is en zal je dus nooit zonder muis komen te zitten, en slecht is de batterijduur zeker niet, dat wil niet zeggen dat het niet beter kan. Ik zei dit bij de Naga Epic Chroma review al, maar ik kan het weer herhalen: Er zijn anno 2015 alternatieven op de markt die wel degelijk langer dan 20 uur met de batterij kunnen doen. Tevens vind ik het een gemiste kans dat Razer geen energy-saving modus of knop toevoegt waarbij je snel en eenvoudig energie kan besparen, bijvoorbeeld door de prestaties te verminderen tijdens niet-game gebruik waarbij iets minder scherpe prestaties geen issue is. Zo heeft Logitech bijvoorbeeld een niet-game modus die de batterijduur honderden procenten verlengt. Ik vraag mij af waarom dit voor deze muis geen mooie optie was geweest. Overigens kan je natuurlijk wel zelf een energy-saving profiel aanmaken met een lagere refreshrate, een korte sleep-timer, en de verlichting uitgeschakeld. Geen slecht idee om te onthouden.

Dat terzijde moet ik echter toegeven dat zowel mijn vrouw als ik bijzonder onder de indruk waren van het eerste gevoel wat deze Razer Mamba achter laat, maar ook het gevoel dat je bij blijft bij daadwerkelijk gebruik. Bovengemiddeld grote handen, of wat kleinere handen, de Mamba ‘shape’ is een veilige keuze zonder dat je het gevoel hebt dat ‘veilig’ ten koste is gegaan van ‘goed’. En dan moet ik een beetje toegeven dat de uitstraling dat gevoel toch ook wel ten goede komt.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.