Helaas gaat ROCCAT net als de meeste concurrenten mee in de DPI race, deze specificatie is namelijk vrijwel compleet waardeloos als je een beetje weet hoe muizen werken. Hoewel er iets te zeggen valt voor gebruik van iets hogere DPI’s voor 4K en 5K schermen is het verder totaal geen indicatie van kwaliteit. Helaas ziet de gemiddelde flapdrol DPI als een indicatie voor ‘hoe goed de muis is’, dus volgen de fabrikanten vrijwel verplicht; ‘high-end modellen moeten gewoon een extreme DPI hebben anders verkopen’ hebben wij van verschillende fabrikanten gehoord. ROCCAT doet dat met de Nyth met een 12000 DPI sensor. Om een idee te geven wat 12000 DPI is: als je zes FullHD schermen naast elkaar zet kan je met je muis door alle zes de schermen heen in een beweging van minder dan 2,5 centimeter. In dezelfde beweging kan je dus ook door drie 4K schermen heen. Dus tja, ik neem het ze niet kwalijk, en o.a. Logitech en Razer doen precies hetzelfde, maar als liefhebber van een degelijk muisje doet het pijn dat een fabrikant naar de pijpen moet dansen van een grote groep onwetende consumenten.

Omdat het concurreren op die spec zo cruciaal is voor de verkoop wordt dan gekozen voor een laser sensor, de betere optische sensoren komen simpelweg niet zo ver als het op DPI aan komt. Maar dat wil ook niet meteen zeggen dat de sensor niet goed is. In de Nyth zit een recente variant van de Philips Twin Eye sensor, welke wij eerder zagen bij o.a. de Razer Naga, de MMO muis van het groene kamp. Op zich eigenlijk geen slechte keuze, want in veel opzichten is dat een erg prettige sensor. In tegenstelling tot de haarscherpe optische sensoren is deze sensor bijvoorbeeld weinig oppervlakte gevoelig, oftewel een muismat mag dan altijd wel ideaal zijn, maar zelfs op willekeurige andere oppervlaktes gedraagt de muis zich uitstekend waar de betere optische sensoren best ‘picky’ kunnen zijn. Ook bieden lasersensoren vaak wat meer instellingen via de software/firmware, wat bij het plaatje van een high-end muis past. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Avago ADNS-9800 laser sensor die wij in tig muizen zien is het ook geen sensor waarbij enige merkbare acceleratie aanwezig is; in extreme vergelijkingen kan je een minimale hoeveelheid waarnemen, maar de praktische implicatie is eigenlijk nul. Verder is het een scherpe sensor die niet ‘jitter’ gevoelig is, of inherente prediction heeft. Eigenlijk lijkt de keuze voor deze sensor dus helemaal zo gek niet.

Er zit echter één maar aan dit verhaal, en dat is iets waar deze sensor en zijn Philips voorgangers een beetje bekend (berucht?) om zijn geworden: de zogenaamde ‘Z-axis bug’. Bij het optillen van de muis verspringt de cursor een stukje, en bij het terugplaatsen (hoe snel je dat ook doet) zie je dat effect weer. Nu is het ook bij een optische of Avago laser sensor praktisch bijna onmogelijk op een lift-off te doen zonder –enige- pixel beweging, maar waar je in die gevallen een paar pixels verschuiving ziet zie je bij deze Twin Eye sensoren echt een flink duidelijkere sprong. Ondanks dat de recentere varianten van deze sensor een duidelijk minder grote sprong maken, en veel van de echte ‘horror verhalen’ gaan over oudere modellen, blijft er dus zonder enige twijfel zeker sprake van. Wanneer is dit nu een issue? Eigenlijk vooral bij super low sense gebruik / iemand die constant de muis optilt tijdens het gamen (iets wat je veelal ziet bij CS:GO, maar bijvoorbeeld zelden bij MMOs). Vooral bij MMO games, maar ook bij games zoals League of Legends, Diablo 3, of andere games die niet 1-pixel precies zijn, is het effect als je al lift niet spannend, zeker omdat het sprongetje bij het terugplaatsen weer teniet wordt gedaan. Voor de doelgroep gamer die vooral veel verschillende games speelt is het dus eigenlijk niet zo relevant, maar het blijft een correcte opmerking en duidelijke kanttekening bij deze sensor.

De lift-off-distance is op zich weer positief te noemen want die ligt afhankelijk van het gebruikte oppervlak tot onder de 2mm te brengen is, maar het sprongetje maakt actief lift-gedrag nog altijd niet ideaal los van welke DPI of LOD setting dan ook. Gezien de muis verder een tikkeltje aan de zware kant is, en met de brede zijkant sowieso niet prettig op tilt, lijkt het er op dat de Nyth zich wel op een heel breed publiek probeert te richten, maar dat hij desondanks heeft gerealiseerd dat de echt die hard CS:GO pro toch nimmer versierd zal worden door een muis als deze, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een BF4 of CoD speler die ook nog wat andere games speelt. Maar zoals ik wel vaker stel: die beperkte CS:GO doelgroep valt door de meeste muizen niet aan te spreken. Praktisch alle andere gebruikers zullen enkel de positieve onderdelen van deze sensor ervaren, en in dat opzicht is de sensor ook een uitstekende ervaring en een begrijpelijke keuze.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.