Bij mijn review van de ROCCAT Kone XTD Optical haalde ik de Hiro muismat al eventjes aan, een muismat die nog altijd bij mijn systeem ligt, en waar ik ook (nog altijd) 100% positief over ben. De Hiro liet inhoudelijk en kwalitatief weinig te wensen over, maar kwam wel met een pittig prijskaartje: 40 euro tijdens de originele publicatie, en inmiddels met een ongunstigere dollar mag je 45 a 50 euro uittrekken voor die mat. De muismat die wij nu gaan bekijken, de Taito Control, lijkt met zijn prijs van 20 euro dan haast goedkoop, al is de term ‘middenklasser’ meer op zijn plaats.

De verpakking is in typische ROCCAT stijl keurig, springt bewust wat in het oog, maar blijft vrij westers. Deze Taito heeft de stempel ‘Mid-size’ meegekregen, al is de 400x320mm afmeting voor veel gamers wellicht wat fors. Low-sense gamers zullen daar echter niet ongelukkig mee zijn.




De muismat wordt opgerold geleverd. Omdat het een wat stugger materiaal is zal je de muismat een tijdje moeten gebruiken alvorens hij goed vlak komt te liggen, direct uit de verpakking zitten er namelijk wat golfjes in. Geen punt, maar op dag één een toernooi spelen is wat hoog gegrepen. Het anti-slip materiaal toont zichzelf wel direct erg effectief, want de muismat plakt lekker aan de tafel.



De Taito is een muismat met keurig ogende materialen en een nette ‘stiched’ afwerking. Een dergelijke afwerking van de randen zorgt in de regel dat de muismat langdurig gebruik beter overleefd (onbewerkte randen rafelen sneller) en omdat de kosten wat hoger liggen dan bij eenvoudig gesneden matten is dit iets wat je vaker ziet bij iets duurdere modellen. Omdat deze rand ietsje dikker is kan je dat wel voelen onder je arm, wat niet iedereen even prettig vind, dat is een afweging met elke ‘stiched finish’ mat. Er is gekozen voor het bekende blauwe kleurtje wat een uniek en herkenbaar karakter geeft, maar dat in combinatie met de vrij forse ‘branding’ lijkt je wel aan te sturen op een complete ROCCAT set om tot een mooi samenhorig geheel te komen. Het is een control mat, dus geen super-glider, iets waarvan je zelf mag bepalen of je dat wilt.




Vergeleken met een instap muismat merk je duidelijk dat de kwaliteit van het oppervlak en de randen wat hoger ligt, maar daar betaal je natuurlijk ook wel een paar euro extra voor. Aan de andere kant mist de Taito de flair van de Hiro, die een extreem vlak oppervlak combineert met een nog dunnere uitvoering en afgeronde zijkanten, maar die zal prijstechnisch voor de meeste gamers moeten afvallen.


Het ‘probleem’ is dat er veel factoren een rol spelen bij het uitzoeken van je muismat, die veelal ook nog eens subjectief zijn. Zo moet je bepalen of je een harde of zachte mat wilt, een snelle of een control mat, hoe dik of dun je hem wilt, en welke afwerking je wilt. En vervolgens kom je tot de conclusie dat rond de 20 euro tig muismatten kan vinden en het praktisch onmogelijk is daar een eenzijdig advies over te geven. Wel kunnen we stellen dat de Taito in Nederland goed beschikbaar is, en dat je voor de prijs een keurig matje krijgt met o.a. een kwalitatief net oppervlak en een goed plakkende onderkant. De kleurstelling moet je natuurlijk aanstaan, maar wanneer je je merk muis matcht met je merk muismat dan krijg je toch best wel leuke plaatjes.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.