De ROCCAT Tyon is een stevige muis, maar niet overdreven groot. Wat bij ROCCAT eerder op valt is dat de muis wel wat hoger uit pakt, waardoor hij vanzelf wat meer richting de palm gaat. De hoeveelheid knoppen geven hem ook wel een exotische look, maar hij ligt erg natuurlijk in de hand. Net als de meeste populaire Logitech modellen (ik ga er stiekem van uit dat iedereen die een game muis overweegt wel eens een MX518, G400, G500, etcetera vast heeft gehouden) is het primair een palm-grip muis, maar één die eigenlijk met elke grip wel vast te houden is. Een stevige mannenhand kan hem bijvoorbeeld ook prima als finger-tip muis gebruiken, maar de ergonomische vorm is natuurlijk bedoeld voor wat meer contact.

Een aantal punten vallen direct op bij de Tyon in gebruik. Om te beginnen zitten de knoppen erg goed gepositioneerd: ze zitten je totaal niet in de weg tijdens normaal gebruik, maar zijn wel eenvoudig bereikbaar wanneer je ze tijdens het gamen wil benaderen. Ook weet je direct goed welke knop je activeert want geen enkele vinger krijgt er dusdanig veel knoppen bij dat het niet te overzien is, wat bij muizen met tal van knoppen in de duim-streek nog wel eens een probleem kan zijn. De knoppen zelf hebben een prima feedback, zijn niet te licht of te zwaar, en hebben een gemiddeld hoorbare ‘click’. Ook het muiswiel is goed in balans, met duidelijke stappen zonder te zwaar te zijn voor niet-game taken. Een ander echt positieve uitschieter is hetzelfde wat ik bij de Kone XTD Optical al merkte: ook de Tyon glijdt echt opvallend goed over tal van oppervlaktes.

Ook de unieke knoppen van de Tyon valt wel wat voor te zeggen. Het hendeltje direct onder je duim is een erg fijne knop, en ook de twee knoppen direct er boven voelen goed als extra actie of als easy-aim; de lage DPI sniper modus. De vin boven op de muis ben ik ook over te spreken: Even wennen, maar prima te bedienen door je wijsvinger naar rechts, of je middelvinger naar links te duwen, en we hebben er 2 acties bij. Of 4 natuurlijk met de easy-shift, welke elke knop dus 2 verschillende acties geeft. Daarbij moet ik wel opmerken dat de meeste mensen maar één duim hebben, en gezien je een duim-knop als easy-shift knop moet toewijzen is de kans niet groot dat je de andere duim knoppen niet kan gebruiken terwijl je aan het shiften bent. Easy-shift werk dus in de praktijk eigenlijk alleen met de knoppen bij je andere vingers, of je kan net als ik een profiel-switch aan die shift-duim combinatie hangen die tussen games in wel te gebruiken is.

De “X-cellerator”, oftewel het analoge hendeltje, is iets wat we op weinig muizen terug vinden en daarmee iets waar je echt even aan moet wennen. Als je een League of Legends fanaat bent zal je je afvragen wat je met die hendel moet (al kan je er gewoon je eigen macro’s aan hangen als je wilt), maar de feature is duidelijk bedoeld voor games waarbij een analoge controle wel van toepassing kan zijn. Denk aan Battefield 4, World of Tanks (en varianten), of Flight Sims. Speciaal voor de gelegenheid heb ik maar BF4 aangeschaft. Dit zijn geen van allen games die ik zelf speel, maar BF4 lonkte al een tijdje nadat ik CS:GO weer had opgepakt en eigenlijk wel wat groters wilde. Als beginner is het natuurlijk sowieso de vraag of je de ervaring aan de hardware kan toebedelen, maar de bediening van voertuigen met de X-celerator werkt eigenlijk best prima met mijn beperkte ervaring. Hoewel gewenning op termijn de grote voordelen zou moeten bewijzen merk je wel dat je wat meer controle hebt dan met een knop op je toetsenbord. Ik zie het nut er in elk geval wel van in al was het maar dat je hand op het toetsenbord vrijer is om andere handelingen uit te voeren.

Ik kon er niet om heen, de ROCCAT Tyon was gewoon een heerlijk muisje in gebruik en zowel de vorm als de indeling lijken goed doordacht en slaan goed aan bij de bezoekers hier in huis. Ik ben bij het zien van een grote hoeveelheid knoppen al vaak wat sceptisch dat het product geen gevolg is van een handige engineer maar van een overactieve marketeer die denkt “meer is beter!!”, maar ik was vrij vlot gerust gesteld.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.