De ROCCAT Tyon is een interessante muis. Normaliter ben ik geen voorstander van “meer is beter”, zeker niet als er niet erg goed wordt nagedacht over de implementatie en de ergonomie en er simpelweg extra knoppen op worden geplakt. Mijn eigen muizen zijn dan ook vaak vrij eenvoudig: 1-2 duimknoppen, een knop of twee onder mijn scrollwiel, en daar houdt het wel op. Vanaf het eerste moment dat ik de Tyon vast pakte viel mij echter al op dat die extra knoppen normaal gebruik niet in de weg zitten, en maar zodra je ze wil gebruiken ze stuk voor stuk goed en vooral ook nauwkeurig te benutten zijn: De duimknoppen voelen keurig en de easy-aim (DPI verlaag) feature zal velen aan spreken, de extra knoppen naast je wijs- en middelvinger zijn goed van elkaar te onderscheiden en zitten wederom normaal gebruik niet in de weg. De analoge x-celerator is zeker even wennen en zal in slechts een beperkt aantal games een toevoeging zijn, maar zelfs als echte BF4 noob voelde het prettig aan. De fin-switch boven op de muis vereist ook even gewenning, al is het maar dit echt een nieuwe handeling is, maar na een beetje oefenen beviel die optie mij uitstekend en realiseerde ik mij dat dit beter te benutten is dan losse knoppen boven op de muis, één knop gaat daar meestal aardig, maar een 2e vereist al snel dat ik mijn halve hand op til; de fin-switch voelt al vrij vlot als de snellere oplossing. Of je zo veel knoppen echt nodig hebt zal af hangen van het soort games wat je speelt, maar over de uitvoering van al deze knoppen kan ik zelf enkel positief zijn.

Echt veel minpuntjes vallen niet te ontdekken aan de Tyon, anders dan dus de vraag of ‘jij’ die extra knoppen wel nodig hebt. Zelf heb ik wel wat meer moeite met het wennen aan de easy-shift feature, die de 16 knoppen in 31 acties om zou toveren door middel van deze shift functie. Wederom speelt gewenning en ervaring hier een rol omdat ik als meer ouderwetse keyboard gamer toch naar control/alt/shift modifiers op het toetsenbord terug val bij games waar ik meer functies nodig heb. Maar ondanks dat de analoge hendel je richting “Vehicle-Games” stuurt en dat niet echt mijn domein is, merk ik sinds het heractiveren van Warlords of Draenor (Slecht he, maar is stiekem toch erg leuk) dat ik -alle- knoppen wel goed kan gebruiken. Wel moet ik zeggen dat het aantal van 31 hoog gegrepen is, want als je met je duim op de easy-shift zit zal je rare handen moeten hebben om de andere duim knoppen dan nog te bedienen. Laten we het dus op 27 mogelijke acties houden als je aan de easy-shift went, wat nog altijd een absurde hoeveelheid is om met 1 hand te bedienen.

De uitvoering van de Avago ADNS-9800 sensor in de Tyon is wederom een hele keurige all round oplossing en een logische keuze voor het grote publiek, met erg goede prestaties, extreem veel mogelijke aanpassingen, geen problematische afwijkingen, en enkel een klein beetje positieve acceleratie op wat hogere DPI waardes. Maakt dat laatste in de praktijk uit? Ik denk zelf van niet, al vraag ik mij wel af waarom er niet is gekozen voor een top optische sensor waarvan ROCCAT heeft laten zien dat ze die ook keurig kunnen implementeren. De logische volgende stap is uiteraard om de Tyon met de Kone XTD Optical te vergelijken, welke dan wel weer een optische sensor heeft, maar waarbij je een flink aantal knopjes inlevert. In een directe vergelijking is het lastig om een voorkeur uit te spreken zonder specifieke doelstelling, want ondanks de gelijkenissen in materiaal en opvallend goed glijden hebben ze een andere groep gamers als doel. De Kone is een goed en logisch alternatief als je niet om de knoppen geeft en/of toch liever een optische sensor wil. Hoewel het uiterlijk van beide dik in orde is, heeft de Kone XTD Optical wat meer chic, en is de Tyon net even wat bruter om te zien, wat ongetwijfeld ook een overweging zal zijn.

De LED feature mag dan je game prestaties niet beïnvloeden, maar in combinatie met het super glijden van ROCCAT muizen, en het feit dat de materialen er weer helemaal top uit zien en aanvoelen, maakt de Tyon een bijzonder toffe en luxe muis. Nu mag dat ook wel, want met een adviesprijs van 99 euro, en een straatprijs van ~90 euro is de Tyon zeker geen prijsvechter en daar verwachten we ook wat voor terug. De sensor mag dan wel één van de betere laser sensoren zijn, maar deze kan je als je een beetje zoekt al terug vinden voor ~40 euro. De meerwaarde van de Tyon zit in de giga hoeveelheid en een aantal echt unieke knoppen, het software pakket met meer features dan ik vingers en tenen heb, de top algehele uitstraling en ‘feel’ van de muis, en de genoemde verlichting waar ik gewoon een beetje (heel erg) verliefd op ben. Kost dus een paar centen, maar dan heb je ook wat zullen we maar zeggen. Want hoewel je de waarde van die features zelf mag bepalen kan je er niet om heen dat ROCCAT met de Tyon wederom een beest van een muis neer heeft gezet die eigenlijk geen steken laat vallen.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250250250250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.