We beginnen ons avontuur met het meest recente product uit deze reeks: De Sharkoon K20. De K20 is een ca 40 euro toetsenbord, dus dat er geen mechanische switches in zitten is vanzelfsprekend. Eerst even de specificaties:


Geen mech dus, maar wat dan wel? Verlichting in drie kleuren (blauw, rood, of wit) met een beperkt aantal effecten, een hoge polling rate van 1000Hz/1ms voor snelle reactie, en een polssteun. Geen onaardig begin. De K20 is verder een standaard afgemeten full size toetsenbord, dus met numeriek gedeelte, en het relatief hoge gewicht van 1,35 kilo (gelijk aan of meer dan menig mech bord) springt in het oog.

In de verder prima verpakking treffen we het toetsenbord zelf aan, (afspoelbare) rubberen/siliconen pads voor de polssteun, een handleiding, en een deurhanger om je ouders buiten te houden. Goede oude tijd, al werkte die dingen nooit.





De specificaties gaven stiekem al aan dat het een zware jongen is, en dat merk je ook direct met de K20 in je hand. Het hele frame is namelijk niet van plastic, maar van staal gemaakt. Dit geeft een werkelijk uitstekend eerste gevoel, want betaalbare bordjes kenmerken zich veelal door een hoog plastic-fantastic gehalte. Niets geen sprake van hier, de K20 voelt echt subliem aan en doet wat dat betreft niet onder voor het gevoel wat instap mechs weten te geven. Verder treffen we een relatief gebruikelijke indeling aan met weinig echt opvallende elementen, anders dan wellicht de gele kabel en het feit dat het bord uit zichzelf al wat hoger/schuiner staat, waardoor verder stellen niet mogelijk is. Het gevolg is wederom een gevoel van kwaliteit, want een stug stuk staal voelt steviger dan plastic voetjes.








Sharkoon heeft gekozen voor wat verhoogde knoppen, om zo een beetje op duurdere mechs te lijken, ondanks de rubberdome basis. Om die verhoging te realiseren zit een soort plastic frame constructie onder elke toets, wat ook zorgt voor een betere feedback dan echte budget domes. Cooler Master paste iets dergelijks toe in hun Devastator II, maar ook de oplossing in de K20 bevalt uitstekend. Het resultaat is een bord wat bijzonder lekker wegtikt, en de combinatie met de stevige constructie geeft je een gevoel wat het prijskaartje eenvoudig voorbij schiet.



Sterker nog, ik had bij de eerste ervaringen een overtuigend gevoel dat de K20 echt –het- go-to toetsenbord zou zijn voor gamers die geen echt duur bord kunnen betalen, maar wel een tientje of twee willen bijleggen boven echte budget bordjes om toch iets degelijks in huis te halen. Het was dan ook een enorme teleurstelling toen wij zagen dat Sharkoon de verlichting van de K20 bijzonder matig had uitgevoerd. Bij een bescheiden witte verlichting (op 50%) merkte ik het in eerste instantie nog niet direct, maar vooral bij het overschakelen naar de rode kleur braken de emoties los. De letters zijn namelijk totaal niet gelijkmatig verlicht.





Uiteindelijk laat het mij met een dubbel gevoel achter. Enerzijds dus in mijn ervaring één van de prettigste betaalbare toetsenborden die er is met de super bouw (zeker tussen alle plastic bordjes), toch prettig type gevoel, en een beetje opvallende maar even zo bescheiden uitstraling. Maar anderzijds zo jammer dat hij het af laat weten op een puntje waarvan je zo denken dat het juist eenvoudig te fixen is. Slechts één stapje verwijderd dus van een echt ultiem budget gamer bordje, al mag je de K20 dat nog altijd noemen als je niet om de verlichting geeft, of de uitvoering ervan geen punt vindt.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.