We gaan door naar de Sharkoon H30 headset. De H30 is een recent model uit hun stallen, en mocht je eerder Sharkoon headsets hebben gezien dan valt op dat de uitstraling van dit model flink anders is. Wat verpakking betreft in elk geval geen klagen, en de meegeleverde hoes is een fijne extra.





Net als bij de K20 zien we dat Sharkoon de staal route kiest met een stalen (aluminium) constructie, iets wat het frame absoluut een stukje stevigheid meegeeft. Zeker wat uitstraling betreft doet Sharkoon goede zaken, want het lijkt bijna onmogelijk om een slecht plaatje te schieten van dit ding. Met de headset in je hand is het echter wel duidelijk dat je met een instap model te maken hebt, want hoewel de foto’s de illusie geven van echt leder blijft het (niet onverwacht gezien de prijs) uiteraard kunststof. Vooral de buitenkant van de earcups voelen daardoor erg licht en weinig luxe, maar het oog wordt in elk geval wel verwend.





Dat het geen high-end is zien we bij de earpads zelf en de band om je hoofd, die wat stugger zijn dan je in een middenklasser zal aantreffen (of in elk geval hoopt aan te treffen). De pads zijn niet heel groot of diep, waardoor de kans groot is dat hij voor een aardig deel op je oor zit, en vermoedelijk niet geheel over. Iets wat je voor jezelf moet beoordelen of je dat wilt. Enige verstelbaarheid is mogelijk doormiddel van de schroef constructie aan het frame. Hierdoor kan je de hoogte van de headset goed afstellen voor zowel jonge tieners als flinke mannen, maar het stalen frame biedt verder weinig ruimte voor bewegingen in andere richtingen. Op zich een prima stevige verstelling, echter hou er wel rekening mee dat je staal op staal schroeft, en dat je bij het verstellen krasjes gaat zien op de plek waar je eerder op hebt afgesteld. Een enkele gebruiker heeft daar uiteraard geen boodschap aan.




Wat betreft geluidskwaliteit is het vooral de vraag wat je exact verwacht. Een typische en gemiddelde 40mm driver doet de H30 praktisch exact klinken zoals je redelijkerwijs zou vermoeden bij een game headset met dit prijskaartje. Het klinkt best aardig, en zeker bij een beetje gamen is het een redelijke ervaring met prima duidelijke stemmen, hoorbare voetstappen, en genoeg geknal aan de onderkant. Een klasse beter dan de populaire Creative Fatal1ty die een tientje goedkoper is, en al met al als game headset klinkt hij gewoon in orde voor de prijs. Typisch voor het predicaat ‘game headset’ en dit prijskaartje is het feit dat je bij de muziekweergave wel kwaliteit en detail moet missen vergeleken met headsets die zich op muziek richten, een indicatie van het ontbreken van een echt knappe speaker. De grofweg even dure Edifier H850 (een muziek headset) die hier momenteel naast ligt laat wat detail in muziek betreft weinig over van de H30 en weet ook een zachtere pasvorm te geven, maar we moeten dan niet vergeten dat de H30 als game headset een microfoon erbij heeft zitten, en een in-line control wat voor pc-gebruik toch verdomde handig is. Appels en peren dus eigenlijk, maar het mag duidelijk zijn waar je rekening mee moet houden als je een betaalbare gaming headset zoekt. De microfoon is naast uitneembaar overigens gewoon in orde, niets speciaals, maar een prima manier om luid en duidelijk via teamspeak e.d. met je maten te communiceren.



Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.