Allereerst de resultaten op de bovengenoemde settings.

495,487

Op dit moment zoals je kunt zien heb ik slechts beperkt vergelijkingsmateriaal, verwacht dat ik in de komende dagen en weken, deze grafiek aan pas met nieuwe koelers erbij. Ik heb de volgende speeltjes al binnen, dus hou hem in de gaten!

Om te beginnen moge het duidelijk zijn dat de Silverstone Tundra TD03 als erg koelt. Koeling prestaties zijn gewoon dik in orde in alle situaties, en er is voldoende overcapaciteit om de limieten van je cpu op te zoeken. In een review elders op een zwaarder Intel systeem bleek de TD03 het gevecht met de ca. even dure, en zeer populaire, Corsair koelers goed aan te kunnen, dus echt als een verrassing kwamen de goede prestaties niet. Pluspunten voor de TD03 dus.

Daarnaast twee belangrijke punten welke je niet in de grafiek kunt zien:
– Het allergrootste, en echt cruciaale, pluspunt is dat de pomp van de TD03 echt zeer stil is. Zelfs op volle toeren is hij gewoon prima stil, en zelfs voor idle gebruik is hij op volle toeren ruim acceptabel. Ik had dit zeker niet verwacht, en dit geeft de mogelijkheid om extreme prestaties te halen zonder geluidsoverlast.
– Echter, de grote, en eigenlijk enige, domper: de ventilatoren zijn flink luider dan de pomp. Bij een 40% pwm instelling op het moederbord was het geluid nog acceptabel, en was dit dus de instelling welke ik gebruikte voor de laatste test, maar enkel bij de allerlaagste setting was het ‘vrij stil’ te noemen. De laatste test had ongetwijfeld nog betere resultaten gegeven met stillere fans.

Dit laat je natuurlijk met een beetje gemengd gevoel achter: Krijg je zo’n geweldig stille pomp op elke setting, gaat die gehele geluidswinst zo goed als verloren. Desondanks presteert de TD03 gewoon heel erg goed, en zijn de ventilatoren uiteraard te vervangen, dan wel beter te ‘beheersen’ wanneer je een fan controller gebruikt. Maar andere (stillere) ventilatoren maken de totale prijs nog hoger, en een fan controller maakt lang niet iedereen gebruik van, of is ook een extra investering. Echter voor klanten van een product van deze prijsklasse zal dat misschien nog wel te overzien zijn.

Toch nog een lichtpuntje, ondanks subjectief: Het geluid van een ventilator en luchtstroom is wel minder hinderlijk dan een luidruchtige pomp. En zeker met gebruik van speakers of een headset is het ook met iets hogere ventilator settings nog in orde. Maar zit je toevallig in een ruimte met anderen om je heen en wil je de cpu echt stressen, is het toch wel even een overweging.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.