En de eerste indrukken en praktijkervaringen met de Tt eSPORTS Ventus en Ventus X gaven mij echt het gevoel dat we richting perfecte scores zouden gaan. Maar we hebben het hart van deze muizen nog niet bekeken: de gebruikte sensor. De meeste muizen komen met een sensor uit de stallen van Avago/Pixart, een kleiner deel komt met Philips Twin-Eye sensoren, en .. hm, nop, dat is het wel zo’n beetje. Fabrikanten geven sensoren vaak hun eigen fancy naam, maar je kan er praktisch vergif op innemen dat het een Avago/Pixart, of Philips sensor betreft. Kudos voor Tt eSPORTS dat ze gewoon aangeven dat deze muizen de Avago 9500 sensor gebruiken, en niet de Tt eSPORTS PRO GAMING DEATH STAR MEGA LAZ0R OVER 9000 sensor toepassen.

Met een maximum DPI van 5700 is weinig mis, zelfs met 4K schermen is dat meer dan zat. Ook zijn de Avago 9500 en 9800 laser sensoren, twee modellen die ik heel veel tegen kom, best fijne allemansvrienden. De sensor doet het namelijk best aardig, en gedraagt zich op de meeste oppervlaktes gewoon netjes. De gemiddelde gamer zal hem als nauwkeurig ervaren, en je kan er eigenlijk alles mee doen. Echt gekke afwijkingen of inconsistenties zie je eigenlijk niet.

Desondanks blijft het een sensor met inherente acceleratie, iets wat je vooral bij super low sense gaming kan ervaren, maar bij de 9500 ook best kan merken op wat hogere DPI instellingen. Ik blijf het een beetje herhalen: Je hebt goede muizen, en je hebt goede CS:GO muizen, waarbij de echt fanatieke CS:GO gamers die op echt lage DPI instellingen met hun muis over hun halve meter lange muismatten zwaaien hun hoofd zullen keren bij het horen van ‘laser sensor’. En dan hebben ze ook best een punt gezien acceleratie onder die omstandigheden niet alleen meetbaar, maar ook echt merkbaar is. Acceleratie houdt in dat de muis bij een hele snelle muisbeweging meer pixels aflegt dan bij een hele trage beweging, wat dus gewoon een afwijking is.

Het blijft een lastig puntje om te beoordelen, omdat slechts een klein percentage van de gebruikers weet en begrijpt wat dit allemaal inhoudt, en omdat geen hond op gangbare 1200-2400 DPI instellingen iets gaat merken in hun potje Battlefield, World of Warcraft, League of Legends, etcetera; je maakt dan zelden dusdanig grote en snelle zwiepers met je muis. Ik zou zeggen dat tenzij je heel goed weet wat je nodig hebt, dus ook precies weet welke sensor, muismat, DPI instellingen, etcetera je wilt, dat een wat gebruiksvriendelijkere laser sensor geen slechte keuze is, ondanks dat het geen theoretisch perfecte sensor is. Desondanks mag het als minpuntje worden aangemerkt, omdat er voor hetzelfde geld of minder muizen zijn met een iets betere sensor.

Mijn voornaamste punt richting Tt eSPORTS is niet zozeer voor de keuze van een laser sensor, maar waarom er is gekozen voor de oudere 9500, en niet de iets nieuwere 9800 waarbij de inherente acceleratie bij gangbare DPI’s duidelijk minder is geworden. De enige goede reden die ik daarvoor zou kunnen bedenken is dat een fabrikant toegang heeft tot een groot aantal van deze sensoren voor een leuke prijs. Vergis je niet, de Avago ADNS-9500 is m.i. echt niet slecht, en nogmaals slechts een kleine groep zal het weten of merken, maar het is zoals het is.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.