Als je graag reviewtjes maakt ga je meestal op zoek naar opvallende nieuwe hardware, waardoor het soms lastig is om vooroordelen te voorkomen. De keuze voor de Tt eSPORTS Ventus en Ventus X was echter meer bij toeval gemaakt, waardoor de producten zonder enig vooroordeel hun eigen beeld konden scheppen. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet een beetje bezorgd was bij het zien van twee ca 50-55 euro muizen met een Avago ADNS-9500 sensor, want die prijsklasse is druk bevolkt door tal van uitstekende muizen van allerlei grote namen. Uiteindelijk wisten deze Ventï echter toch positief uit de hoek te komen.

De Ventus X viel positief op door een redelijk typische game muis vormgeving te hebben, maar dan net een beetje groter en voller dan de bekende Microsoft/Logitech modellen, waardoor hij in onze wat grotere Hollandse handjes beter vult. Dat alleen al zal reden genoeg zijn voor sommigen om hem nader te bekijken, want het is wat vorm en feel m.i. één van de beste palm grip muizen in deze prijsklasse. De Ventus is niet zo zeer kleiner (hij is namelijk nog best lang), maar wel wat minder hoog, waardoor je hem wat sneller in een claw grip zal oppakken. Hoewel de basisvorm symmetrisch is zijn de knoppen aan de zijkant dat niet, waardoor deze Ventus eerder incidenteel voor linkshandigen lijkt, dan structureel. Beide muizen zijn niet overladen met extra knoppen, maar ze zijn wel te programmeren.

Vooral wat bouwkwaliteit en uitstraling betreft waren het zeer positieve ervaringen. De materialen zijn bij beide echt bovengemiddeld stevig. Zetten we ze naast de CM Storm Alcor/Mizar (goedkoper), de Corsair Sabre (grofweg gelijk geprijsd) of de Rapoo V900 (grofweg gelijk) dan zien we dat Tt eSPORTS voelbaar stevigere materialen weet te leveren dan andere muizen in dit segment, en het beste tegen gooi en smijtwerk bestand lijkt. Dat zijn zaken die op de foto lastig te zien zijn, maar valt in gebruik direct op. Wat vervolgens ‘mooi’ is blijft subjectief, en de Ventï zijn wellicht wat aan de grovere kant door het stevige plastic (zeker in het geval van de X die ook nog eens fors is) en ze missen wat van de delicate RGB handel die we regelmatig tegenkomen, maar het zijn ook wel opvallende en stoere beestjes met hun geventileerde bovenzijde en het onderliggende rood verlichte logo. Die ventilatie, gecombineerd met de materiaalkeuze, maakt beide muizen ook zweet en vuil bestendig, wat praktisch is en als pluspunt mag tellen.

Kijken we naar de concurrentie moeten we stellen dat Tt eSPORTS dus punten scoort op bouwkwaliteit en ‘solide feel’, maar wel moet incasseren op de gebruikte sensor. De Avago ADNS-9500 is een prima allrounder, maar een 9800 had eigenlijk wel gemoeten om de inherente acceleratie wat verder te drukken. Speel je geen CS:GO of andere shooters op super lage DPI, heb je sowieso geen mooie muismat, of heb je sowieso geen idee welke sensor je nu hebt, dan is de sensor in de Ventus en Ventus X nog altijd een veilige keuze die voor all-round gebruik ruim voldoet, echter voor de sensor puristen is een dergelijke sensor natuurlijk een no-go. Het gaat er m.i. niet zozeer om wat er wat mee mis is, maar in deze prijsklasse zijn dusdanig veel interessante muizen te vinden met vergelijkbare of betere sensoren dat zelfs dergelijke kleine (of eigenlijk: voor een kleine groep) puntjes van kritiek wat zwaarder wegen.

Wat software betreft is het allemaal wel functioneel, maar mist Tt eSPORTS duidelijk wat van de flair die sommige concurrenten wel hebben. Software ontwikkeling is echter niet goedkoop of eenvoudig, dus veelal is het een kwestie van tijd. Tot die tijd weet Tt eSPORTS dat echter wel goed te compenseren met onder andere een mooie draagzak voor je muis als je naar LAN party’s gaat, iets wat toch een leuke bonus is (of een leuke extra als je een Ventus als cadeautje wilt geven deze feestdagen). Het klinkt wat ‘shallow’, maar een beetje verwennerij bij het uitpakken mag best! (Ja Logitech, ik kijk naar jou…).

Beide muizen zijn over één kam te scheren wat de beoordeling betreft: Met een redelijke sensor voor de massa, een unieke look, een bovengemiddeld pakketje extra’s, en een hele dikke bouwkwaliteit zijn het gewoon prima muizen voor het grote publiek. De grote uitdaging blijft uiteraard het enorme aanbod in deze prijsklasse waarbij je afhankelijk van je wensen altijd met tig goede keuzes over blijft; ca 50 euro is een segment waarin ik mijn vingers niet zou durven branden om een winnaar uit te roepen. Met een ruime reeks muis ervaringen kan ik wel stellen dat ik in deze prijsklasse niet direct een concurrent bedenken die steviger in de hand voelt dan deze, dus als dat je aanspreekt en als de genoemde kritische noten niet van toepassing zijn op jouw zijn ze zeker de moeite waard.

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.