Waar de AMD Radeon RX 480 en RX 470 het middensegment op hun kop wisten te zetten is ons enthousiasme wat betreft de RX 460, althans in de vorm die wij zojuist hebben gezien, uiteraard wat minder. Nu draait dat niet enkel om de RX 460 an sich, maar voor een groot deel om het feit dat elke echte budget kaart (en dat moet deze RX 460 toch worden) gewoon flink achterloopt op de kaarten rond/vanaf de 200 euro. Waar je aan de bovenkant van de markt altijd snel op prijs-prestatieverhouding moet inleveren gaat dat aan de onderkant van de markt even hard. Dat ging vorige generatie op, met de 280/380 als beetje een gouden middelpunt, en dat lijkt nu weer op te gaan met de RX 470-480 als knappe go-to kaarten. Toch voelt de vooruitgang voor de low-budget gamer als ‘bescheiden’; het doet een beetje pijn dat de GTX 750Ti weliswaar een beetje wordt verslagen, maar dat die knappe performance-per-Watt prestaties inmiddels al 2,5 jaar in de grafiek staan terwijl de RX 460 er pas vandaag op kan aanhaken. Feit blijft dat je op een gangbare resolutie als 1080p / Full HD gewoon nog altijd geregeld in kwaliteitsdetails moet inleveren als je af en toe wat AAA games wilt spelen, en we zien enkele van de allerzwaarste games zelfs op medium al onder de 50 FPS zakken. Moderne features als FreeSync zijn dan zeker een meerwaarde, zeker nu FreeSync meer en meer standaard wordt (zeker in betaalbare schermen), maar met het idee dat je toch twee jaar met een GPU wilt doen is het, uitgaande dat je ook af en toe een zware game wilt spelen als gamer, af en toe gewoon behelpen wat kwaliteitsinstellingen betreft en daar kan geen moderne feature veel aan veranderen.

We gaan daarin voorbij aan het feit waarvoor deze kaart is gemaakt, en dat is E-Sports. Deze titels maken standaard geen deel uit van de test opstelling, en met slechts enkele dagen tussen het arriveren van de kaart en de officiële release was geen optie om daar uitzondering op te maken, maar ik wil ze wel aanhalen en hebben we dus even wat games ‘gewoon’ gespeeld. Met het oog op die games zijn de prestaties ook gewoon meer dan keurig: CS:GO, League of Legends en Rocket League zitten dan ook (op hoge settings) allemaal voorbij de 100 FPS, ook op drukke momenten, en dat zijn prestaties waarbij je ook op een hoger niveau uitstekend mee kan concurreren. Zelfs Overwatch als recente E-Sports, en vooral mega-populaire, toevoeging vormt met FPS waardes tussen de 70-80 op Ultra geen uitdaging. Zelfs op 1440p kom je goed weg met CS:GO, LoL, of RL, maar je merkt in Overwatch al dat je wat meer wilt terugschakelen tussen high en medium in, en zwaardere games kan je praktisch vergeten op 1440p of hoger. De vraag of een RX 460 als chip interessant is voor jou hangt dus vooral af van je antwoord op de vraag “Speel je primair E-Sports (of andere lichte) games en op een 1080p scherm”, geen onredelijke vraag natuurlijk en genoeg mensen die hem met ja zullen beantwoorden, maar gezien je bij ook maar een bescheiden interesse in AAA games eigenlijk al meer wilt dan zal je eigenlijk toch dieper in de buidel moeten tasten.

Wellicht de nog grotere vraag is hoe het uit gaat pakken met de prijzen. Op moment van schrijven heb ik nog geen adviesprijs gezien, maar zelfs die wetenschap zou niets veranderen aan het feit dat we de straatprijzen moeten afwachten. Hij is iets sneller dan een 750Ti (~120 Euro), maar tegelijk iets trager dan een R7 270 (een marginaal snellere R7 370 kan je nu vinden vanaf 130 euro), die dan wel weer minder zuinig is. De RX 460 biedt dan ook nog H.265/HEVC en FreeSync als features, en 4GB geheugen in plaats van twee (de 4GB R7 370 kost al weer snel 175 euro), maar in de situaties waarin een dergelijke kaart tot zijn recht komt is het maar zeer de vraag of dat extra geheugen ook meerwaarde biedt. Desondanks is 4GB geen onprettige garantie voor de toekomst. Gaan we 2GB RX 460’s richting die 130-140 teruvinden dan mag het verschil met eerder genoemde kaarten alsnog niet groot zijn, maar dan zal de combinaties prestaties, features en verbruik voldoende zijn om het de go-to budget GPU te maken. Een 4GB variant zou dan in feite niet meer dan een paar tientjes duurder mogen worden. Worden ze (veel) duurder dan zal een budget bewuste koper toch het oog scherp op aanbiedingen van vorige generatie AMD houden, of wellicht zelfs nog de 750 Ti. Iets sneller of niet, als je je richt op gamers die echt op blaren moeten zitten om een paar tientjes extra te investeren in hun computer, dan kunnen ze het niet permitteren een enorme meerprijs voor dat onderlinge verschil te vragen.

Update: Ik krijg zojuist te horen dat 2GB varianten van de RX460 adviesprijzen van 119-129 euro meekrijgen. De meerprijs voor een 4GB lijkt echter fors te worden, tot wel 30-40 euro, in het geval van deze XFX 4GB variant zou dat neerkomen op 169 euro. Dat laatste lijkt mij simpelweg te veel zolang een R7 370 voor 30-40 euro minder te vinden is. Een 2GB RX 460’s voor 119-129 in de schappen, vermoedelijk (of althans hopelijk) met nog iets lagere straatprijzen in de komende maanden, klinkt echter wel interessant voor mensen op zoek naar een instap GPU. 4GB varianten zouden m.i. echter een meer bescheiden meerprijs moeten benaderen, want echte praktische voordelen zijn vooralsnog geen gegeven.



Voor de die-hard E-Sports gamer lijkt de RX 460 toch de slimme keuze te worden, mits de prijzen zoals hierboven blijken te kloppen

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”360480″ numshops=”5″]

Nog enkele vergrotingen, klikken voor vol formaat:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.