Standaard komt de Aquila met een 200mm intake ventilator, en een 120mm outtake. Deze zorgen samen voor een degelijke en voelbare (maar niet te extreme) airflow, waarmee veruit de meeste builds gewoon prima gekoeld zullen worden. De i7-4790 in combinatie met een Raijintek Themis Evo (op stille setting!) bleef na 12 uur prime onder de 70 graden, en dat is een prima resultaat. Ook overclocken met een high-end koeler moet dan zeker binnen bereik zijn, en uiteraard kan je voor de echte prestaties ook nog een flinke radiator plaatsen.

De grafische kaart, een MSI 750 Ti en dus niet echt een heethoofd, bleef bij 2 uur furmark (Default setting van de GPU overigens) steken op 60 graden C bij een omgevingstemperatuur van 23 C. Helaas heb ik deze kaart pas net dus heb ik beperkt vergelijkingsmateriaal, maar dit resultaat komt goed overeen met de resultaten van de review van die grafische kaart op TechPowerUp. De koeling van een enkele grafische kaart lijkt in elk geval geen issue.

Mocht je toch wat willen aanpassen: Beide stock ventilatoren zijn eventueel te vervangen; aan de voorkant kan je ook een 120 of 140mm model kwijt, en aan de achterkant kan je de 120mm fan upgraden naar een 140mm model, veel reden voor vervangen zie ik er niet, want de prestaties zijn op zich al goed, en ook de geluidsproductie zoals je straks zult lezen is met deze fansgeen issue. Enkel als je echt meer koeling wilt en een beperkte maximale geluidsproductie je totaal niets kan schelen zal dat interessant zijn.

Waarschijnlijker is het toevoegen van ventilatoren aan de bovenzijde van de behuizing. Je zou hier een extra intake kunnen plaatsen, of je zou kunnen overwegen de stock 120mm ventilator aan de achterzijde om te draaien, en dan de bovenzijde van de behuizing als grote uitlaat te laten functioneren.




Ook van boven kan je met het rooster er af even in je pc spieken

Liefhebbers van waterkoeling uiteraard ook niet vergeten. Voor de haastige medemens (oftewel liefhebbers van kant-en-klare waterkoelers) kan je zonder moeite boven in de behuizing een 240 of 280mm set kwijt. Aan de achterzijde kan je ook een 140mm radiator plaatsen, maar een combinatie van een 140mm radiator (met fans) achter in, en een 240/280mm model (met fans) boven in, zal elkaar al snel in de weg zitten. De voorzijde heeft ook nog enige ruimte tussen de HDD trays en de voorkant van de behuizing, dus als het rad dun genoeg is kan je deze daar prima kwijt. Je zal dan wel de stock 200mm ventilator moeten vervangen door een passend model bij de radiator. Een logische setup met een stevige CPU met 240/280mm radiator, en een luchtgekoelde GPU zal nooit een probleem zijn, maar mocht je je grafische kaart ook met water willen koelen is dat dus ook best een optie.



De geventileerde constructie van de Aquila doet vrij weinig om interne geluiden te dempen. De panelen zelf zijn lekker stevig en het voorkomt dat er trillingen een rol gaan spelen, maar verder zijn de invloeden van de behuizing beperkt. De plaatsing van de 3.5” HDDs net achter de voorzijde zal een luide harde schijf praktisch weinig dempen. Om je build echt heel stil te houden zal je dus zeker moeten zorgen dat alle componenten op stilte worden uitgezocht. In deze build is stilte wel een vereiste, dus een combinatie van een stille processorkoeler, een stille grafische kaart, en enkel een grote SSD in plaats van een mechanische harde schijf zorgt dan voor een uitstekend resultaat.

De stock ventilatoren spelen uiteraard ook een grote rol bij een stil systeem. Het gekozen moederbord heeft een redelijk beperkte instelmogelijkheid voor de ventilatoren, maar je kan wel kiezen tussen een stille stand en full speed. Via het moederbord kan de 200mm front ventilator worden ingesteld tussen de 350 en 700 RPM, fijn dat het kan, maar ook op 700RPM is de ventilator amper te horen en ik zag zelf weinig reden om hem trager in te stellen. Enkel wanneer het in huis verder helemaal stil is (dit komt veel te weinig voor overigens) valt het verschil tussen 350 en 700RPM op. De front ventilator is praktisch stil, maar nog wel hoorbaar wanneer de omgeving echt fluisterstil is.

De 120mm ventilator aan de achterkant is ook via een moederbord eenvoudig aan te passen, deze schakelt dan tussen de 600 en 1200RPM. Bij 600 RPM is hij net als de ventilator aan de voorzijde praktisch stil, en in deze setting werken ze prettig samen en is de totale geluidsproductie gewoon keurig. Het volume van deze ventilator neemt echter wel wat meer toe naarmate je de RPM omhoog zet. Op 1200RPM is het geluid (of eigenlijk de resulterende airflow) nadrukkelijk aanwezig, al zal dit ook tijdens het gamen of een vergelijkbare ‘load’ niet als storend worden ervaren. Dit systeem zal echter vooral voor renderen worden gebruikt, en als je pc aan het werk zet en dan wat anders doet, mag hij natuurlijk niet te luid zijn. Gelukkig liepen de temperaturen tijdens het draaien van prime slechts 2 graden hoger op wanneer ik de ventilator aan de achterzijde op een stille setting hield ten opzichte van 1200RPM, dus ook daar praktisch geen issues.



Wat betreft stoffilters krijgt de Aquila wel wat puntjes, maar ook wat opmerkingen. Om te beginnen zit er onder de voeding een uitneembaar filter. Het filter zelf lijkt weinig mis mee, maar je kan het filter niet eenvoudig langs achteren verwijderen. Deze moet namelijk richting de voorkant worden geschoven, terwijl hij aan de achterzijde zit. Oftewel je moet –hele- dunne armen hebben, of je moet de case even op zijn kant tillen om hem er uit te halen. Geen groot drama, maar wees voorzichtig met de mooie witte paintjob en leg hem niet zo maar even op z’n zij.



Het rooster wat normaliter onder de voeding intake fan zit

Het rooster aan de bovenkant is ook eenvoudig te verwijderen, en onder de zwarte mesh zit een fijne laag wat als een filter functioneert. Deze is dus wel eenvoudig te benaderen en schoon te houden.

Ook de voorkant functioneert als filter, waarbij stof direct aan de voorkant van de behuizing blijft hangen. Op zich niet vervelend, maar je zal dus bij je gebruikelijke stofzuig-ronde even de stofzuiger langs het voorpaneel willen halen om hem er als nieuw uit te laten zien. Net als bijvoorbeeld bij een CM N300 of een Corsair 300R, als je het niet doet zal je na een tijd al snel een ring van stof aan de buitenkant zien. Positief dat het de case niet in gaat, maar je moet het wel bijhouden om de uitstraling niet te verminderen. Een iets dieper geplaatst uitneembaar filter was fijn geweest, maar vanuit praktisch oogpunt lijkt deze (toch veel voorkomende) oplossing vooralsnog gewoon voldoende.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.