Wat de prijs betreft is de 50-60 euro categorie een pittige. Niet alleen is de keuze sowieso al flink, maar zoals vaker staat deze ‘nog best wel budget’ categorie pittig onder druk van behuizingen die maar enkele euro’s duurder zijn (zeker nu de prijs van de P50 nog iets is gestegen). Je ziet dat je dan voor een kleine extra investering al vaak weer flink wat meer krijgt wat betreft features, kwaliteit, en uitstraling. Daarnaast: Noem welke behuizing dan ook, en je zal een andere kunnen noemen die iets beter doet, en iets anders weer minder doet.

Positief is dat Antec je totale build kosten best bescheiden kan houden maar toch een venster optie geeft; een modulaire voeding is zeker niet noodzakelijk voor een nette ‘look’, en je hebt goed kabel management wat veel budget ‘windowed’ behuizingen moeten missen. Daarnaast is een Micro ATX build is goedkoper dan een Mini ITX build, en in het onder- tot middensegment (waar de P50 op richt) ook goedkoper dan ATX builds. Pas bij high-end wordt een ATX setup vaak voordeliger gezien de keuze van high-end Micro ATX beperkt is. Pakken we als voorbeeld even de Phanteks Evolv ITX, die is grofweg gelijk geprijsd en grofweg even groot, dan zien we dat de P50 wat betreft bouwkwaliteit geen hoogvlieger is vergeleken met die (kwalitatieve) uitblinker. Reken je er echter een ITX bordje bij op, een extra fan (die de Phanteks wel kan gebruiken), een fan controller (die de Antec wel heeft) en het verschil loopt al snel aardig op. Kijken we even verder: Een BitFenix Phenom ‘kubus’ is veel zwaarder gebouwd, maar mis wederom een controller en/of window. Een NZXT S340 is luxer, maar wel meteen weer groter, heeft geen controller, en is ook iets duurder. Een populaire Corsair SPEC-01/-02/-03 is kwalitatief echt niet beter, is groter, mist een controller en is zoals veel budget torens gepruts met kabelmanagement. Een direct alternatief is natuurlijk de Corsair Air 240 met vergelijkbare indeling en een betere bouw, maar dan betaal je wel een paar tientjes meer. Vergeleken met de meeste kubus behuizingen valt op dat de P50 niet alleen aan de goedkope kant is (maar dus wel wat lichter dan de meesten), maar tevens ook één van de kleinere kubussen, iets wat veelal toch als positief zal worden ervaren.

Zo komen we elke keer op ongeveer hetzelfde plaatje wat prijs kwaliteit betreft: De Antec P50 doet het niet onaardig. Bouwkwaliteit voldoet maar is hooguit gemiddeld, hij is wat weinig spannend in de uitstraling, maar wel bovengemiddeld wat betreft eenvoud van (build) afwerking, aanwezige stock koeling, en de aanwezigheid van een fan controller is iets wat wij elders helaas maar zelden zien.

Een prijskaartje dat niet misstaat is natuurlijk een fijne basis, maar toch zijn er wat kleine elementen die voor die prijs beter zouden moeten kunnen, of als Antec zou zweren dat het niet mogelijk is zou ik het gevoel hebben dat je voor 5 euro meer iets zou kunnen hebben wat nog net even beter is: stoffilter aan de bovenzijde, stoffiltertje aan de voorzijde benaderbaar zonder paneel los te hoeven halen, grommets in de gaten voor kabelmanagement, schroefjes in individuele zakjes, en wellicht net nog ‘iets’ aan de voorzijde. Een mooi stalen Antec logo wellicht? Smaken verschillen, en behuizingen met een no-nonsense look worden in Europa vaak goed ontvangen, maar wij zaten hier in huis aardig op één lijn dat het simpele plastic frontje nog wel wat luxe kon gebruiken om toekomstige kopers te overtuigen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.