De Gaming ITX maakt gelijk zijn vormfactor waar met de grootte van de verpakking. Het bescheiden doosje met o.a. wat accessoires als inhoud en het Mini-ITX bordje van 17 bij 17cm. De verpakking is voorzien van zwarte en rode tinten, iets wat we dadelijk ook terugzien in de kleursamenstelling van het moederbord. Op de achterkant van de verpakking staan er aanduidingen met belangrijke features, en de algemene specificaties.



Voordat we meteen duiken in de wonderlijke wereld van moederbord treffen we eerst nog wat accessoires. Zo wordt er een antenne meegeleverd die het 2.4GHz en 5.0GHz WiFi signaal kan uitzenden, twee SATA kabels en een I/O schild. Daarnaast bevinden er zich nog twee boekjes met instructies en een Driver CD.



Door naar de ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac. Om een beter idee van het moederbord, het formaat en de lay-out te krijgen wat foto’s op afstand. De eerste indruk is erg clean, het rood is dan ook echt goed rood. De geheugensloten springen er lekker uit in combinatie met de heatsinks. De condensatoren, smoorspoelen en transistors zijn ook duidelijk aanwezig. Vroeger keek ik hier niet zo nauw naar, maar na wat reviews over moederborden is het een nieuwe hobby geworden. Een vogelaar spot vogels… een ‘condensaar’ spot condensators! Droge humor moet soms kunnen, toch?



Het enigste wat een doorn in het oog is: de sticker op de WiFi/Bluetooth module. Heb je een zijpaneel met window, dan zou ik dit persoonlijk het snelste afplakken. Jammer genoeg mag ASRock dit niet zelf vormgeven, dit product moet in originele staat behouden blijven. Anders had het PCB van het kaartje ook nog wel zwart mogen zijn. Dit is niet alleen bij ASRock, andere moederbordfabrikanten moeten het ook doen met OEM producten (o.a. ook de WiFi AC kaartjes van Intel).

Laten we stapsgewijs de lay-out van het moederbord bekijken. De 2T2R 802.11ac WiFi dual-band module is vooraf geïnstalleerd op een Mini PCIe slot, en met een enkele schroef te verwijderen.


Naar de Wifi/Bluetooth module zit de BIOS chip voorzien van een geel stickertje. Dit onderdeel ben ik zelf altijd erg over te spreken bij ASRock moederborden. De BIOS chips zijn veelal niet vast gesoldeerd op ASRock moederborden, wat eventuele vervanging bij een corrupte BIOS chips erg fijn maakt. Het kan iedereen wel eens overkomen. Er is geen sprake van een dual BIOS, de Gaming ITX heeft een enkele BIOS. Op dezelfde hoogte zit het PCH heatsink van het moederbord. Met een overtuigende rode kleur ziet deze er strak uit. Dit zijn kleine details die het verschil maken.



Onder deze componenten zit het PCIe slot 3.0 x16 slot. En daaronder- en tussen zitten de diverse audiocomponenten. Het audio gedeelte is voorzien van Nichicon audio condensatoren, een Realtek ALC1150 audiochip en een TI® NE5532 headset amplifier die tot 600Ohm headsets ondersteund. Met de audiocomponenten wil ASRock de gamers tegemoet komen. Voor een klein Mini-ITX bordje zijn het keurige componenten, en kom de ALC1150 altijd vrijwel erg goed uit de bus.



Op de tegenovergestelde hoek komen we veel pinaansluitingen tegen, zes SATA 3 (6.0Gb/s) poorten met de ondersteuning voor RAID 0, 1, 5 en 10. De Intel Rapid Storage technologie is ook onderdeel van het pakket. Tevens is er een eSATA connector aanwezig, en een Ultra M.2 slot die type 2260 en 2280 M.2 SSDs ondersteund. Wanneer er een M.2 SSD is geïnstalleerd worden SATA 0, 1 en eSATA uitgeschakeld.


Rondom de socket is er voldoende ruimte om een CPU-koeler te plaatsen. De VRM heatsink is niet super hoog, hoewel de 60A smoorspoelen wel dicht op de socket zitten. Dit kan ook bijna niet anders met een Mini-ITX formaat moederbord. Wel dien je hier rekening mee te houden met het plaatsen van bijvoorbeeld een waterkoeler. De Cooler Master Nepton 240M heeft bijvoorbeeld zijwaartse tubes vanaf de pomp op het koelblok. Normaal is de Nepton 240M op vier manieren monteren, simpelweg door het koelblok een kwartslag te draaien en deze vast te schroeven. Op de Gaming ITX kan het op drie manieren, want aan de kant van het VRM botsen de tubes tegen de smoorspoelen. Nu is het gewoon wel mogelijk om de Nepton 240M op drie andere manieren te plaatsen, dus het maakt niet gek veel uit, maar ik wil enkel benadrukken dat je hier wel even rekening mee moet houden bij de aanschaf van een moederbord.



Gelijk hebben we een goed aanknooppunt om meer te vertellen over de aanwezige condensatoren, transistoren en smoorspoelen. Per moederbordfabrikant zie je hier verschil in, omdat de fabrikant zelf de keuze maakt. Veel fabrikanten gebruiken het daarom ook als USP om stabiliteit en duurzaamheid te claimen. In deze verhalen zitten zeker wel een kern van waarheid. Hetzelfde verhaal geldt voor videokaarten. Waar er weinig aan een Nvidia/AMD GPU of Intel Chipset veranderd kan worden, kunnen fabrikanten wel invloed uitoefenen op overige componenten. Dit kan o.a. door een custom PCB met condensatoren, transistoren en smoorspoelen, en des de beter de kwaliteit, hoe hoger de prijs. Ik zelf zie liever kwalitatieve Japanse condensatoren dan wat Chinese meuk. Het geeft veelal een betere efficiëntie ook met hogere temperaturen, zorgt voor een betere stabiliteit wat te goede komt voor de overklok potentie. Daarnaast zien de onderdelen op dit moederbord er gewoon erg strak uit.

Als laatste hebben we nog de levensduur die gemiddeld een stuk beter zou moeten zijn. Pin mij hier niet op vast, want de één heeft nooit een probleem waar de ander tegen de problemen aanloopt. Daarbij komt ook nog eens kijken dat de gemiddelde hardware fanaat misschien 4 tot 5 jaar doet met een systeem, waar de power-user iedere generatie een upgrade doet. Het kan leuk zijn voor de doorverkoop, of om toch wat meer zekerheid te kunnen krijgen voor een leuke overklok.


Voor deze review maak ik gebruik van een Intel Core i5 6600K (ES / Engineering Sample). De socket ziet er hongerig uit, dus deze gaan we maar eens eerst voorzien van de 6600K. ‘Fit like a glove!’




Voor deze review zou ik jullie graag blij maken met een M.2 SSD benchmark. Tot mijn grote spijt moet ik mededelen dat ik nog niet in het bezit ben van een M.2 SSD. Wel is er een M.2 slot aanwezig die nog niet in beeld is geweest op de bovenstaande foto’s. Lang verhaal kort: deze zit op de achterzijde van het PCB. Hier was op de voorzijde niet genoeg ruimte voor, zeker niet als je nog verschillende types wilt monteren (2260 of 2080). Zeker ook niet onbelangrijk om te melden is dat het M.2 slot NVMe ondersteund.


Om dit onderdeel af te sluiten heb ik het I/O paneel voor het laatst bewaard. De Gaming ITX is uitgerust met USB 3.1 in de vorm van een (Type-C en Type-A) connector. De controller is van ASMedia en het gaat hier om ASM1142 chip. Verder komen we nog zes USB 3.0 aansluitingen tegen, een PS/2 poort, twee HDMI poorten, een displaypoort (1.2), één SPIDF poort, een RJ-45 LAN poort met LEDS, de audio ingangen en als laatste een CMOS knop. Ik word persoonlijk altijd erg blij van externe reset knopjes, dan hoef je niet in je kast te klimmen als er iets fout gaat.

De Gaming ITX ondersteund HDMI 2.0 en HDCP 2.2. Met ondersteuning voor 4K resoluties onder een ververs snelheid van 60Hz. Deze feature werkt alleen in combinatie met de geïntegreerde GPU van de Skylake generatie. Toch is het een zeer interessante feature voor HTPC-gebruikers, want een videokaart is dankzij deze optie overbodig.



Met een vogelvlucht zijn we over het domein ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac gevlogen. Een veelzijdig, volledig en uitgebreid moederbord is het zeker voor een Mini-ITX. Nu maar eens afwachten wat de Gaming ITX doet op de pijntafel, door naar de benchmarks!

Over Gastauteur
Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu