De UEFI van de ASRock Fatal1ty Z170 Gaming ITX/ac laat als eerste het easy modus scherm zien. Hier kan je on-the-fly instellingen snel aanpassen in een single page overzicht. Wat een handig overzicht is voor de onervaren gebruiker, maar veel verder kom je er niet echt. Wil je instellingen aanpassen dan moet je echt in de advanced modus zijn.


De advanced modus heeft wat meer weg van de bekende oude BIOS. De menustructuur zit bovenin met de verschillende submenu’s om aanpassingen te maken. Deze komt standaard op het ‘main scherm’ waar een kort overzicht staat. Dit overzicht is nu niet echt bijzonder en zou meer informatie mogen bevatten.


Het OC Tweaker menu bevat alle overklok functies van het moederbord. Het gaat hier natuurlijk om een Z170 moederbord met overklok mogelijkheden. Heb je een Skylake ‘K-processor’ dan kan je direct gaan spelen. Je kunt in dit menu ook profielen aanmaken om bijvoorbeeld verschillende overklok profielen klaar te hebben staan. In het OC Tweaker menu zit de EZ Overclocking functie om automatisch je processor over te klokken. Voor de gebruiker die niet handmatig wil overklokken is dit een optie als je toch wilt genieten van extra prestaties.




In het advanced menu zitten de basale instellingen van het moederbord. Hier zit veel weggewerkt aan opties die je door de gehele UEFI vindt. De SATA controller aanpassen is hier een voorbeeld van.



Het tool scherm is voorzien van wat leuke opties. Je kunt hier bijvoorbeeld online de BIOS flashen of drivers ophalen. Je systeem moet wel goed ingesteld staan en verbonden met het internet zijn. Er waren wat kleine hiccups die het proces niet vlekkeloos maakte. Zo kreeg ik vaak foutmeldingen tijdens het verbinden. Je kunt vanuit dit scherm direct contact opnemen met de tech support van ASRock, OMG!!!!! Instellen en de ‘FAN-Tastic Tuning’ voor fans die aangesloten zijn op het moederbord kan vanuit hier beheren. Je lees hier dadelijk nog meer over in het hoofdstuk software.





Het H/W monitor, security, boot en exit scherm spreken voor zich. Dit is een stukje ‘heritage’ van de gouden oude BIOS. Je vindt hier ook opties terug die in easy modus te beheren zijn. Mocht je nog vragen hebben met betrekking tot de UEFI, dan hoor ik dat graag.



Over Gastauteur
Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu