Productpagina @ ASRock.com


Een moederbord review is niet iets waar ik vaak aan toe kom. De Intel- of AMD chipset bepaalt vaak grotendeels het kunnen en de beperkingen, en voor de gebruiker is het normaliter zaak het bord met eventuele benodigde features uit te zoeken, en daarmee is het vaak klaar. Benchmarks van de prestaties van vergelijkbare producten ontlopen elkaar vaak niet (meer) of nauwelijks, en die verschillen zijn vaak ook nog eens toe te wijzen aan de bui van het OS waar ze op dat moment op draaien.

Toch wil ik dit maal weer een stapje wagen in de wereld van moederborden, omdat het moederbord in één van onze nieuwe systemen toch wel een paar unieke features heeft, die ook nog eens leuk zijn om te laten zien. Het bord in kwestie is de ASRock Z97 Extreme 6, een ATX moederbord op basis van het 1150 socket met een prijskaartje van ca 160 euro, en –de- feature welke dit bord interessant maakt is het Ultra m.2. Gen3 x4 socket. Om het eenvoudig uit te leggen: Hiermee werkt je SSD direct op de PCI-E lanes van je CPU, in plaats van op de chipset zoals normaliter het geval is.. uhm.. was. Resultaat? Meer bandbreedte, en een lagere latency (=hogere snelheid). Nadeel? Nou je hebt er wel een ‘speciale’ SSD voor nodig om er gebruik van te maken. En je voelt de bui wellicht al hangen, ‘speciaal’ is synoniem voor duurder.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.