ASRock zet met de Z97 Extreme 6 een dijk van een moederbord neer, dat wist ik uiteraard vooraf gezien het label “Beste Koop” van Tweakers, en de “Gold Award” van Hardware.info, en hoewel ik mijn reviews niet wil laten beïnvloeden is enige voorbereiding bij het uitzoeken van een moederbord natuurlijk noodzakelijk. ASRock heeft duidelijk gekozen voor een uitvoering die geen steekjes laat vallen: Wat aansluitingen betreft is hij erg rijk voorzien, zowel intern als extern. De uitstraling is top, zowel door het zwarte PCB als de hoogwaardige uitstraling van de componenten die er op zitten, en het zwart/blauw is een kleurstelling die prima te combineren valt met andere componenten. Ook de interne componentkeuze is keurig, zoals de phases, de heatsinks, de geluidschip, en de kleinere componenten. Serieuze (praktische) overkloks zijn zeker mogelijk, en ook SLI en Crossfire er bij zal gamers aanspreken. Vanuit elk perspectief is het een high-end moederbord die praktische high-end builds aan zal kunnen, en waarbij je als koper nergens echt in hoeft te leveren. Enkel de categorie van die-hard overklokkers die bijvoorbeeld voltage metingen willen kunnen doen zullen een OC-gericht bord willen zoeken, de Z97 Extreme 6 richt zich duidelijk meer op “echte” builds. Anders dan dat zie ik een bord met een dusdanig sterke all-round prestatie dat alle duurdere borden onder stevige druk staan van dit model.

De enige echte overweging is de vraag of je een dergelijk bord wel nodig hebt, er zijn tenslotte goedkopere Z97 moederborden, en met een enkele grafische kaart, een bescheiden overklok, een mid-range headset, en een beperkte hoeveelheid ventilatoren, harde schijven, etcetera is de aanschaf van een moederbord van 160 euro niet zo maar nodig en zal je met een goedkoper bordje soms prima uit de voeten kunnen. Je levert dan wel hier en daar aardig in, maar de praktische gevolgen zijn voor dergelijke builds lang niet altijd te merken. Toch mag ik de categorie die graag iets meer uit geeft voor enkel een degelijker uitgevoerd moederbord niet onderschatten, en ik denk ook zeker dat de ASRock Z97 Extreme 6 daar stiekem een beetje op in springt met een prijs die eigenlijk niet heel ver boven de instap-Z97 borden ligt, zeker gezien de grote hoeveelheid extra’s.

Naast de goede algehele uitvoering is het toch vooral de Ultra M.2 port welke dit bord echt uniek maakt binnen het Z97 segment, enkel ASRock heeft gekozen deze techniek toe te passen, en gezien er wel degelijk een winst te behalen valt verbaas ik mij daar erg over. De kleine zaken als de HDD’s uitschakelen zijn leuk, maar zullen niet altijd een extra investering waard zijn. Het feit dat echte snelheidswinsten te behalen zijn, die zowel voor serieuze doeleinden als bij eenvoudige taken te ervaren zijn, is waar ik de echte winst zie. Zelfs met een goedkopere PCIe 2X SSD als de Plextor M6E is het verschil niet enkel in grafiekjes te zien, maar ook echt te voelen, en met de honderd euro duurdere Samsung XP941 zal dat vermoedelijk enkel verder toenemen. Nadeel is dat zelfs de iets goedkopere PCIe M.2 SSDs nog altijd ruim duurder zijn dan SATA SSDs, en dat het verschil tussen deze nieuwe generaties SSDs natuurlijk lang niet zo groot is als de stap van HDD naar SATA SSDs. Maar een Z97 systeem zal je normaliter wel enkele jaren mee willen doen, en met het Ultra M.2 slot op de Z97 Extreme 6 ben je klaar voor de toekomst op SSD gebied zonder dat je iets in moet leveren ten opzichte van concurrenten in z’n prijsklasse.

Ik zie de ASRock Z97 Extreme 6 zich duidelijk onderscheiden van andere moederborden in zijn prijsklasse, en hij zet zelfs de duurdere modellen onder stevige druk. Iets te uitgebreid wellicht voor wat meer budget-gerichte Z97 builds, maar een echte alleskunner voor een zeer redelijke prijs. Na mijn ervaring met dit bord in de nieuwe game-pc van mijn vrouw is het wel mijn go-to bord geworden voor luxe Z97 builds. Een echte aanrader.

Nog enkele vergrotingen, klikken voor vol formaat:
250 250250 250

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments