Software bij moederborden blijft altijd een twijfelachtig onderwerp. De meeste fanatieke gebruikers zullen er niets van willen weten, en de fabrikanten doen altijd graag alsof de software helemaal geweldig is. ASRock wil ook graag hun “App store” laten zien, en bij elk moederbord zit een briefje om van hun Cloud backup dienst gebruik te maken, maar ik kan er lastig warm van worden. Ik moet ook toegeven, ik ben ook zo’n “drivers only” type. Gelukkig biedt het meegeleverde CDtje dan ook precies die functie. Die automatische “drivers only” installatie werkt uitstekend, aanklikken en weglopen, en hij installeert de drivers inclusief meerdere herstarts.

Toch valt er voor één applicatie wel wat te zeggen: A-Tuning. In deze applicatie vinden we bijna volwaardige UEFI functionaliteit, en nog wat handige extra’s. Het begint met een keuze scherm tussen Performance, Standard, en Power Saving. Standaard doet weinig anders dan dat wij handmatig instellen, Power Saving is erg agressief in het terugschakelen van de kloksnelheid, en traag in het verhogen er van, en Performance mode is pure hippie-haat: niets geen power saving, geen C-states, etcetera. Wel handig aan Performance mode is dat het toegang geeft tot de automatische overklok feature, oftewel een leek kan zo “overklokken”


Onder Tools vinden we tal van features, veel spreekt voor zich, maar we lopen het toch even door. Xfast RAM is een RAM-drive feature. Oftewel gebruik een deel van je werkgeheugen als tijdelijke supersnelle opslag. De opmerking “Extend the HDD’s or SDD’s (SSD?) lifespan!” lijkt mij wel een beetje optimistisch. Borderline theoretisch, praktisch lastig te onderbouwen.Fast Boot is handig, sneller opstarten, wie wil dat niet? In combinatie met de M.2 SSD start dit ding ook absurd snel op, dusdanig snel dat je niet de UEFI in komt. De optie om vanuit Windows je systeem naar de UEFI te herstarten is dan ook zeer welkom.


De Online Management Guard, oftewel OMG, laat je het internet van de computer op bepaalde tijden afsluiten. Parental controls dus, met mogelijk een minimaal extra voordeel wat beveiliging en/of energieverbruik betreft. (Wederom, vooral theoretisch)


Ook de Good Night LED is handig, want deze schakelt de Power en HDD LEDs van je systeem uit wanneer je wilt. Handig als je wilt slapen, maar hinder ondervindt van die LEDs van je behuizing.


FAN-Tastic Tuning (Zijn wel grappige gozers daar bij ASRock hè) geeft je toegang tot je ventilator-profielen.


OC DNA laat je verschillende overklok instellingen opslaan, laden, en delen met anderen.


DISK Health Report is een ingebouwde SMART checker. Wel handig om de gezondheid van je harde schijven in de gaten te houden.


Onder OC Tweaker kunnen we uiteraard onze overklok instellingen naar wens aanpassen.System Info geeft zoals de naam doet vermoeden info.. over ons syste(e)m. Van kloksnelheden tot temperaturen, van voltages tot ventilatorsnelheden.
Ook Live Update is niet onaardig, want Windows Update pakt zeker niet alle driver updates vanzelf. Zoals je hier kon zien was het voor ons ook weer eens tijd om eea te updaten.


Via Tech Service kan je ASRock contacten met een probleem. Ook geen onaardige feature… tenzij je hele systeem niet werkt natuurlijk.


Al met al toch wat handige informatie. Niet alleen informatie die je soms enkel in de UEFI kan vinden, maar ook wat details waar je normaliter 3rd party apps voor moet downloaden.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments