De Live Gamer Extreme (GC550) van AverMedia is m.i. een top stream / capture apparaat. Waar ik eigenlijk al het apparaat in zijn vorm vergeten ben kijk ik puur naar wat het doet, en ‘oh boy’ dat doet de GC550 goed. De videokwaliteit op 1080p/60FPS en audiokwaliteit zijn gewoon echt goed.

De GC550 is gemaakt om video’s op te nemen, om video’s te streamen of om dit gelijktijdig te doen. Het succes moet voortkomen uit het apparaat zelf en de samenwerking met de software. Het apparaat doet wat hij moet doen: signaal doorgeven, hardware matige functies en shinen in je kamer. De software speelt daar echt een cruciale rol. Tijdens mijn oriëntatiefase had ik vernomen dat de software nog in de kinderschoenen stond, maar dan spreek ik over software van een paar maanden geleden. Vandaag de dag is de software in combinatie met mijn Windows 10 PC enorm stabiel. Ik heb eigenlijk geen hiccups ervaren, los van één opmerking over de automatische HDCP functie. Het opnemen van video’s, het streamen of het gelijktijdig uitvoeren gaat gewoon echt soepel. Het apparaat is snel aangesloten, de software geïnstalleerd en binnen enkele minuten ben je online. Dit is hoe een stream / capture apparaat moet werken. Wel is de HDCP functie iets wat in de volgende versie van de ReCentral 2 een update verdient. Als PlayStation 4 gebruiker ben je verplicht om in de PlayStation instellingen HDCP uit te schakelen; niet complex, maar een echte leek zal even moeten zoeken. Dit is niet helemaal de bedoeling en vereist gewoon echt een fix.

Zeker ook geen onbelangrijk opmerking betreft je PC of laptop. De samenwerking met de GC550 vereist een pittig (mid tot high-end) systeem met een USB 3.0 aansluiting / Host Controller. Heb je echt interesse in de GC550, dan raad ik je aan om de specificaties in deze review nog eens goed te bekijken. Mijn PC is aardig up-to-date en dat maakt waarschijnlijk het gebruik van de GC550 een stuk positiever dan wanneer je een outdated bakkie gebruikt.

Het apparaat zelf heeft een wat extreme uitstraling om gaming te benadrukken. Ik zelf lig er niet wakker van. Met de Cover Creator software kan je de GC550 nog wat eigen maken door zelfgemaakte covers te maken. Deze zijn aan de bovenkant van het apparaat te plaatsen voor een echt unieke uitstraling van het kastje.

De video’s die uit de ReCentral 2 software komen rollen zijn mp4 bestanden. Houd wel rekening dat het met 1080p opnames snel aantikt in gigabytes: een 1080p opname van 35 minuten en 43 seconde is 7,36GB in totaal. Flink, al valt het wel te overzien op een modern systeem. Je kunt ook nog terugvallen op 720p en overige resoluties die je handmatig kunt instellen indien dat een issue is voor je.

Wat eigenlijk gewoon het belangrijkste ‘proof of concept’ is zijn de opgenomen video’s. Die zitten zeker in deze review, dus doe is gek en scroll terug naar het hoofdstuk ‘in de praktijk’. Kijken en oordeel zelf! De Live Gamer Extreme (GC550) werkt soepel, snel en gebruiksvriendelijk, en het resulterende beeld is fantastisch. Het ene moment lig je nog in bed, twee minuten later ben je aan het streamen. Dat is het principe en ik kan alleen maar bevestigen dat dit principe klopt. Met deze woorden beëindig ik mijn review, want ik kan nog wel tig dingen op merken, uiteindelijk zijn het de opnames die spreken en voor mij spreken die boekdelen.


Hieronder nog een aantal hoge resolutie foto’s voor nog meer beeldplezier! Klikken om de foto’s uit te vergroten:

250 250

Je kunt de AverMedia Live Gamer Extreme (GC550) vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijzen en levertijden @ Hardware.info
Prijzen en levertijden @ Tweakers.net

Over Redactie
Avatar
TechTesters.eu, uitgebreide Nederlandstalige reviews sinds 2013.