Nu we weten waar deze dingen voor zijn, laten we de specificaties van de AVM website bekijken. De specificatie pagina’s zijn bij AVM dusdanig lang dat ik het bij de linkjes hou. Met een 600pixel beperking wordt het anders een giga lap aan getallen. Kijk vooral even voor alle details.

De 450E, de snelste 2.4GHz repeater uit de roundup, bleef (goh) hangen op de 450Mbit specificatie. Gezien 1750E-450E=1300, zitten er dus 1300 meer Mbits in dit kastje, iets van Duitse logica vermoed ik. Die 1300Mbit komen in dit geval uit de ondersteuning voor de 5 GHz band. Deze nieuwe band wordt meer en meer gangbaar, en zorgt voor hogere snelheden en biedt meer kanalen aan zodat wifi netwerken elkaar minder snel storen. Deze dual-band oplossing is zo uitgevoerd dat ze onafhankelijk van elkaar zouden moeten werken dat 2.4GHz en 5.0GHz gebruikers elkaar niet storen. De 1750E is verder gewoon compatible met wireless-b en g, in geval dat je nog oude beestjes in huis hebt.

Een ander belangrijk onderdeel van de specificaties is de DFS ondersteuning. Zonder DFS is een groot dit van de 5 GHz band niet te gebruiken, maar toch bestaan er veel 5 GHz netwerpapparaten welke dit niet ondersteunen. Eigenlijk absurd, maar net als bij Fritz!Boxen zit ook de Fritz! Repeater wat dat betreft goed.

WPS-ondersteuning voor eenvoudige installatie onbreekt niet, huidige beveiligingsstandaarden (WPA2) ontbreken niet, en hoewel AVM (uiteraard) aanraadt dat je tevens een AVM Router gebruikt is de 1750E compatible met praktisch elke router op de markt. Sommige geavanceerde ‘AVM’ features vereisen uiteraard wel een Fritz!Box, maar dat zijn leuke extra’s en geen noodzakelijke elementen.



De Gigabit port kan worden gebruikt om een bedraad apparaat op de repeater aan te sluiten, of in de LAN-bridge/AP modus om de bekabelde verbinding naar je router te maken. In het bovenstaande plaatje zie je dus grofweg de twee mogelijkheden.

De AVM 1750E komt met een fabrieksgarantie van 5 jaar.

Ik heb AVM nog wel gevraagd om een korte uitleg over het zogeheten Dynamic Cross Band Repeating, wat als feature vermeld staat maar iets waar ik in de praktijk niet aan toegekomen ben. Ik quote hier AVM ter informatie:

Door intelligente bandselectie (dynamisch cross band repeating) kiest de FRITZ!WLAN Repeater altijd de meest efficiënte weg tussen de WLAN-router en de WLAN-apparaten in de woning. Dus een AC verbinding tussen router en FRITZ!WLAN Repeater 1750E en een N verbinding tussen de FRITZ!WLAN Repeater 1750E en de client zijn mogelijk. Of omgekeerd: een N verbinding tussen de router en de FRITZ!WLAN Repeater 1750E en een AC verbinding tussen de FRITZ!WLAN Repeater 1750E en de client.

Hetzelfde gebeurt tussen de 2.4 GHz en 5 GHz verbinding, iets wat in AP modus (deze opstelling) tussen de router en AP geen rol speelt. Toch is het een interessant punt voor de repeater modus, want omdat de Client->Repeater en Repeater->Router communicatie onafhankelijk van elkaar worden uitgevoerd ontstaat de situatie dat de 1750E kan besluiten over 5 GHz met de router te communiceren, en de volledige 2.4GHz snelheid aan een data-dorstige client te bieden. In dat geval zou er geen sprake mogen zijn van “50% repeater verlies”, en kan je dus aanzienlijk sneller aan de slag dan met een traditionele repeater. Interessant.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.