Vorige keer roemde ik al de stabiliteit van Fritz! Apparatuur. Zowel de routers als de repeaters scoorden punten bij mij door simpelweg te blijven werken. Voor de 1750E had ik de prettige situatie dat ik maar liefst 4 stuks gedurende 7 maanden had draaien alvorens ik aan de review begon (De vijfde volgde pas een maand of twee geleden). Ook hier kan ik niet anders dan lovend zijn, want ze hebben hun werk vooralsnog zonder morren uitgevoerd, en het aantal keer dat ik ze moest herstarten vanwege vastlopers was welgeteld nul. En dan praat ik over intensief gebruik door meerdere mensen. Een cruciaal onderdeel van een repeater lijkt mij.

Het beoordelen van de snelheid blijft een heikel punt, want er zijn tig variabelen die effect kunnen hebben:

– De kwaliteit van je modem/router
– De kwaliteit van de wifi adapter in het testapparaat
– Invloeden van andere wifi netwerken in de omgeving
– Invloeden van andere draadloze apparatuur in de omgeving
– Invloeden van de materialen in en om de testapparatuur

Oftewel, prestaties in één situatie zeggen niets over een andere. Daarbij zit mijn snelste Wireless-AC apparaat op dit moment tegen de 200 (echte) Mbit aan, waarbij de 1750E geen momentje moeite heeft en ook op zijn gemak deze 25MB/s aan de laptop met de Fritz! AC 430 doorgeeft. Zelfs met twee van deze AC sticks en twee laptops op de 2.4GHz band wilde het niet lukken om tegen een beperking van de router aan te lopen. Als gevolg kan ik simpelweg niet bepalen wat de werkelijke maximum snelheid is. Deze Duitse review, welke goed in elkaar lijkt te zitten, meet 673Mbit met de 1750E in repeater modus, een bijzonder goed resultaat, en vergeleken met de goedkopere modellen lijkt de 1750E zijn geld hier dubbel en dwars waard. Even los van de vraag waar de beperking exact gaat zitten: op dit moment zijn er geen directe alternatieven leverbaar voor de 1750E, concurrerende extenders met vergelijkbare specificaties zijn groter (lees: router formaat) en/of duurder, dus zelfs als de beperking daadwerkelijk rond de 700Mbit op de 5GHz band lijkt de positie van de 1750E sterk.

Wel kunnen we gerust stellen dat voor de meeste praktische doeleinden de prestaties van de 1750E ruim voldoen. Vooral gebruikers die binnen hun netwerk grote hoeveelheid data verbruiken zullen repeaters (en wifi in zijn algemeenheid) schuwen, maar voor typisch gebruik zoals browsen, downloaden, of zelfs streamen, hoeft de verbinding via de 1750E niet of nauwelijks onder te doen dan direct via je router, en in de LAN-bridge / Accesspoint modus al helemaal niet. Wel moet ik aantekenen dat dit dan wel via de 5 GHz / Wireless-ac verbinding moet gebeuren, want 2.4 GHz / Wireless-n signalen via een repeater blijven met een beperking van rond de 100Mbps in de praktijk; in theorie genoeg voor Netflix, maar met een aantal drukke internetters in huis zal je het verschil met bekabeld of 5GHz wel gaan merken. Aan de andere kant, het gros van de gebruikers zit op tablets of laptops waar de snelheid beperkt wordt door de ingebouwde draadloze netwerkchip, dus zelfs daar kan je vraagtekens bij zetten.

De daadwerkelijk snelheid blijft dus wel afhankelijk van de omgeving, maar ook dat is lastig te kwantificeren. Met drie 1750E’s lukte het om maar liefst vijf woonlagen van een gigantisch gebouw van betrouwbaar (gezien de stabiliteit) en snel (minimaal 200Mbps op elke mogelijke zit/werkplek) mogelijk te maken, maar in een ander huis kan een ongunstige steunmuur zo maar roet in het eten gooien; een fabrikant kan wel mooie firmware maken, maar toveren met een specifiek signaal kan niemand.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.