Ik heb de WeMo apparatuur inmiddels enkele weken in huis, en vooralsnog werkt wat hoort te werken naar behoren. Ik heb geen storingen gezien, geen gekke issues, en als ik de apparaten na installatie uit het stopcontact trek en elders inplugt dan komt de apparatuur vanzelf weer terug (denk bijv aan een stroomuitval). Als je de eerste keer van buiten huis de verlichting aan en uit zet is dat best leuk om te zien, zeker als je je partner niet even waarschuwt en vanaf de andere kant van de straat (je kan tenslotte gewoon over 3g/4g je handeltje bedienen) de lampen laat knipperen. Het is allemaal lekker eenvoudig. Wel moet ik zeggen dat de applicatie echt nog wel wat vlotter mag, en dat deze op een aantal onderdelen er ook simpelweg niet af ziet. Het software development team van WeMo heeft nog wel wat werk te doen.


Dat alles kinderlijk eenvoudig installeert is fijn, en ook het gebruik is in de regel lekker simpel. Klik de camera op mee te kijken, klik vervolgens op de speaker om te luisteren of de mic om door de camera te spreken, klik de switch om ze in-/uit te schakelen, klik op je lamp en je kan hem schakelen, dimmen, of bij de versies met verschillende licht tinten (of de RGB strips) kan je de kleuren aanpassen. Maar zodra je verder snuffelt loop je al snel tegen beperkingen aan. Nu kan je van de WeMo Switch, die geen andere feature heeft anders dan stroom in-/uitschakelen, natuurlijk weinig verwachten, maar van een ‘slim’ systeem verwacht je toch dat je de camera kan vertellen waar hij bestanden op moet slaan, of complexe regels aan kan maken. Hoewel je in eerste instantie veel denkt te kunnen doen met de ‘rules’ pagina valt dat simpelweg tegen.


Twee voorbeelden van de opnamekwalteit. Het kan er net mee door.



Die rules zijn namelijk bijna bizar simplistisch. Het eerste wat ik wilde: “Als de camera beweging detecteert, zet dan de verlichting aan” kon prima. Maar “Als iemand het licht aan zet, maak dan een opname” kon niet. Sowieso kan je feitelijk niets met de camera anders dan handmatig meekijken en opnames maken. Je kan wel vanaf je telefoon mee kijken, gelijktijdig vanaf een computer mee kijken, gelijktijdig een vriend of vriendin laten meekijken, en dan overal lokaal afbeeldingen of opnames opslaan, maar daar houden de camera mogelijkheden direct op. Wil je dat de camera opnames maakt bij bewegingsdetectie, dus niet wanneer je zelf ‘manual’ mee kijkt? Dan zit je aan een cloud oplossing vast die Belkin heeft uitbesteed aan “Seedonk” en waar je voor video-opnames 100 euro per jaar af mag tikken. Een maandje gratis is leuk dat je het even kan proberen, maar het is een pijnlijk minpunt dat alternatieven ontbreken en geïntegreerde functionaliteit beperkt is. Je kan nog net instellen dat je een e-mailtje krijgt bij een bewegingsdetectie, maar dan zal je alsnog handmatig mee moeten kijken. Nu zullen de regels voor veel (eenvoudige) gebruikers voldoen, maar de echte artistieke vrijheid kan je dus vergeten.





Toch zit er een aardige ‘maar’ aan die laatste opmerking, en dat is dat WeMo IFTTT compatible is. Voor zij die “IF This, Then That” niet kennen: IFTTT is een website/bedrijf/applicatie die mensen in staat stelt om slimme regeltjes te bedenken en te delen met elkaar. Deze dienst is erg handig voor tal van doeleinden, zo kan je bijvoorbeeld instellen dat ‘IF’ ik iets op facebook post “then” zet het ook op Twitter. Simpel voorbeeld, maar zo zijn er vele duizenden te vinden. Door je WeMo apparatuur aan de IFTTT dienst (deze is overigens gratis) te koppelen open je wel de deur voor vele slimme features, voornamelijk omdat veel “IFs” niet aan de WeMo App of zelfs producten gekoppeld zitten, maar aan andere IFTTT compatible hard- en software. Je kan bijna de hele WeMo app negeren door alles in IFTTT te regelen, ook de eenvoudige taken als ‘zet de schakelaar handmatig uit’, maar de echte kracht zit in de vele regels die al kant en klaar beschikbaar zijn, en de mogelijkheid om ze zelf te maken. Met IFTTT kan je werkelijk he-le-maal los: “Zet de lampen aan wanneer de zon ondergaat” “zet alle bewegingsmeldingen in een tabel met tijdstip” “registreer alle aan-/uit schakelingen van een switch” “stuur mij mail als iemand het licht aan zet” “als ik bijna thuis ben zet de verlichting aan”, ga zo maar door. Het laatste voorbeeld vereist uiteraard wel dat je GPS gebruikt, of je zou het kunnen instellen dat hij aan gaat wanneer je binnen je WiFi netwerk bereik bent, dus wees voorzichtig en hou mij niet aansprakelijk voor de gevolgen wanneer je “als mijn vrouw bijna thuis is knipper de verlichting aan/uit” IFTTT regel niet goed wordt uitgevoerd. Met IFTTT kom je dus opeens een heel eind verder, en IFTTT is inmiddels zo ingeburgerd dat het leunen op deze 3rd party niet als nadeel mag gelden.



En dat is dus maar een kleine greep uit de IFTTT mogelijkheden.

Je merkt in die voorbeelden wel al dat sommigen enkel mogelijk zijn met specifieke WeMo producten. Veel regels zijn bijvoorbeeld gebaseerd rond de WeMo licht schakelaars (die de handmatige schakelaars in de muur vervangen) of de bewegingssensor, en die producten zijn vooralsnog niet in Nederland verkrijgbaar. Dat is een serieus punt van kritiek voor WeMo in ons kikkerlandje, want de producten zijn er wel maar worden simpelweg niet aangeboden waardoor het extra steekt. Kijken we naar Amerika, dan zien we daar zelfs WeMo enabled koffiezetters, heaters, en zelfs een Crockpot (briljant ding overigens, wij hebben er één, maar helaas zonder WeMo support). Die apparaten kan je dan zelfs geheel vanuit je App aansturen; hoe lang staat de Crockpot aan, zet hem een standje lager, etc. Wij moeten het hier doen met de lampen (maar dan enkel de witte, en enkel met de grote E27 fitting), de switch, de switch met verbruiksmeter, en de camera. De programmeerbare maker is wel beschikbaar, maar dan zal je zelf aardig aan de bak moeten om er wat moois van te maken. Ik heb hem zelf niet, maar wel gezien dat je bijvoorbeeld een druksensor kan koppelen aan de maker, en vervolgens aan de verlichting, oftewel “als ik op de deurmat stap, zet de lamp aan”. Hoe dan ook is het een beetje afwachten welke kant het op gaat met WeMo beschikbaarheid, maar vooralsnog laat het wel wat te wensen over.


Afwachten is ook het juiste woord als het op externe compatibility en de toekomst aan komt. Belkin wil uiteraard dat iemand alles van WeMo koopt, net als veel concurrenten willen dat je alles van één partij af gaat nemen. Met veel partijen met stuk voor stuk een beperkt aanbod is het niet bepaald een ideaal plaatje voor de consument, en het is altijd maar afwachten welke van de beloftes werkelijkheid gaan worden; ook WeMo heeft de laatste jaren aardig wat op CES laten zien, maar lang niet alles is uitgekomen, laat staan naar Nederland gekomen. Dankzij IFTTT ben je niet echt WeMo gebonden, maar ook lang niet alles is IFTTT compatible. WeMo is met een beetje handigheid wel aan Domoticz te koppelen, een systeem wat ik zelf overigens niet gebruik, maar combineer een bescheiden marktaandeel van WeMo met een kleine groep Domoticz gebruikers en vervolgens is er ook niet heel veel over te vinden. Interessanter lijkt de integratie met (Google) Nest Weave, als er één club is die de middelen en kennis heeft om een systeem tot een nieuwe standaard te brengen dan is dat Google wel. Met Weave willen zijn een (open) platform maken voor een slimmer huishouden, en Weave heeft zeker potentie en sterke kaarten. WeMo wordt, net als enkele noemenswaardige anderen, bij naam genoemd in het persbericht van Nest (van 1/10/2015) als zijnde één van de partijen die Weave gaat ondersteunen, maar verdere details ontbreken vooralsnog. Zo is onduidelijk of enkel nieuwe WeMo apparatuur het gaat ondersteunen, of dat alle WeMo apparatuur Weave compatible is, en op wat voor een termijn we echt iets concreets mogen verwachten. Oftewel: Voor nu moet je het doen met wat er beschikbaar is, voor de rest is het afwachten.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.