Dat de Canary gewoon werkt zal hopelijk vanzelfsprekend zijn. Basisgebruik is ook eenvoudig over te brengen aan eventueel aanwezige niet-techy partners, en het even controleren van de status en ‘events’ de afgelopen paar uur stelt allemaal niets voor, even naar de timeline kijken en je weet wat er is gebeurd. Wat er vooral positief uitspringt is de uitstekende beeldkwaliteit van de camera, en de even zo uitstekende nacht modus. De beeldkwaliteit past zich eventueel aan aan slechte verbindingen, dat houdt dus in dat goed wifi bereik wel de voorkeur heeft, maar niet per sé verplicht is. We zien bij de camera echter ook beperkingen, want hij is niet te draaien of kantelen, hij staat gewoon vast waar je hem op richt. Wat je op je telefoon ziet loopt grofweg 10 seconden achter met de realiteit, best redelijk in geval van serieuze problemen aan huis, maar de Canary is dus niet gemaakt als een soort live-cam voor in je winkel. Geluidskwaliteit is ook gerust uitstekend te noemen, met een grotendeels ruis-vrije en heldere doorgave van het geluid.

Opnamekwaliteit (screenshot), klikken voor volledige versie:


En even twee opnames. Eerst een inbreker, je hoort de Gecko duidelijk hijgen, prima gevoelige mic dus pas op je als je volume hard staat.

En ietsje schattiger 😀 Kleine man (nou ja, klein) is net drie dus vereist nog wat directie 😉

Wat het doorgeven van beeld en notificaties betreft gaat het goed. De gevoeligheid is instelbaar, dus de kans bestaat dat je hem iets gevoeliger of minder gevoelig wilt zetten om false negatives/positives te voorkomen, maar de basis instelling deed het in onze setup prima om wel te registreren dat de deur een beetje open ging, maar niet begon te piepen als de buurman net voorbij het kleine getinte raam liep (slechts een schim op de camera). Krijg je vervolgens een notificatie kan je direct meekijken, de sirene laten klinken, dit gaat standaard niet automatisch, of kan je kiezen direct het nummer van de politie (of brandweer, of ambulance) te draaien op je telefoon. Het maakt het in elk geval erg makkelijk om te reageren op een eventueel noodgeval waar je niet op hoopt, al lijkt mij dat voor noodgevallen het wijsheid is de 0900 nummers aan te passen naar 112 nummers (in de instellingen).

Het gemak waarmee je door de app blaast zorgt voor een algemeen prettige praktijk ervaring met het product, en geeft je het gevoel dat de basis functionaliteit gewoon goed af is, en niet een soort beta product is. Uiteindelijk wil je, na de eerste weken lekker te spelen, vooral dat het ding werkt, dus vlot de temperaturen kunnen bekijken, vlot schakelen waneer je het alarm aan wilt, en vlot mee kunnen kijken. Dat werkt, en dan is het ook daadwerkelijk ‘so far so good’.

Toch is het bij dat experimenteren en ervaren, zeker bij het maken van een review, dat je tegen wat punten aanloopt waar je vraagtekens bij zet. Één voorbeeld is de vage benaming van ‘air quality’, er is veel gesproken over verschillende sensoren, maar alles komt samen in die enkele weinig specifieke term. Zo zou koolmonoxide opgemerkt kunnen worden (al ga ik –niet- testen met CO :D), maar ook rook en ‘tal van andere nare zaken’. Gebrek aan zowel nadere uitleg vanuit Canary als informatie in de app maakt het weliswaar een leuke feature, maar hooguit een losse indicatie dat er mogelijk iets speelt. Wat absoluut wordt opgepakt is rook, zowel van een sigaret als van oververhitte olie, wat een praktische toevoeging is om te reageren op brand. Koolmonoxide ga ik dus niet testen maar zou hij moeten kunnen meten, echter aardgas wordt weer niet opgepakt als ‘slechte’ lucht. Met de Canary direct naast het open fornuis (reviewen met gevaar voor eigen leven? 😉 ) zag ik geen verandering in de luchtkwaliteit ruim nadat ik het zelf wel eens welletjes vond. In tegenstelling tot wat mijn vrouw beweert verslechterd de luchtkwaliteit ook niet noemenswaardig (laat staan dramatisch) na een langdurig toiletbezoek, al houdt zij vol dat dit simpelweg een gebrek is van de Canary.

Ook het energieverbruik even meegenomen, met behulp van de originele adapter:


2,71W in de ‘normale’ stand, 2,78W wanneer je live mee kijkt met de beelden en 1,64W in de privacy modus. Een heel bescheiden verbruik gezien de beeldkwaliteit en sensoren lijkt mij. Tevens geeft het aan dat het een kleine moeite is om de Canary op een andere USB bron aan te sluiten, en zelfs een bron met beperkt vermogen (powerbank of een UPS of andere oplossing) is een overweging.

Één belangrijk onderdeel hebben we nog niet besproken, maar het is wel één van de grootste overwegingen bij de Canary, en dat is het geheel gesloten systeem en bijbehorende plans. Een gesloten systeem is een voordeel is voor gebruikers met beperkte technische kennis en weinig andere hardware in huis, maar een nadeel voor mensen die denken een Canary te implementeren in hun reeds smart home. Simply put: De Canary werkt niet samen met andere apparatuur, zowel wat betreft het informatie en beelden delen als het ontvangen. Het combineren van een losse camera die je reeds hebt, of een reeds aanwezige sensor of switch gebruiken zit er niet in (nou ja, je kan nog een Canary kopen), en je kan je Canary ook niet aansluiten op IFTTT, je Google Drive, je NAS, de HDD van je vaste computer, of wat dan ook. Vooral het niet direct kunnen gebruiken van externe opslag is pijnlijk, want hierdoor voel je flink druk richting een betaald Canary plan. Gratis krijg je opslag van beelden van de laatste 12 uur, weliswaar een onbeperkte hoeveelheid video over die 12 uur, maar als je elk fragment niet handmatig opslaat naar je telefoon of tablet (die kan je natuurlijk vervolgens wel weer in een andere cloud knallen) dan zijn ze daarna simpelweg niet meer te benaderen. Ik gaf kritiek op Arlo dat je slechts 7 dagen gratis krijgt, maar dat je maar 12 uur de tijd hebt om de beelden te bewaren vind ik erg krap en voelt verre van vriendelijk richting de koper. Zolang je in eigen land bent zal je normaliter vast wel binnen 12 uren reageren op een notificatie, maar even oude ‘ leuke’ momenten met je vrienden delen lijkt minder waarschijnlijk dan dat je hem dus puur als security device gebruikt, in welk geval die 12 uur wel voldoen. Ben je echter een dagje zonder internet of op vakantie, dan kan je ook zo maar beelden mislopen.

Zoals je ziet kost twee dagen opslag je 50 euro per jaar, of een week 100. Dat zijn noemenswaardige meerprijzen bij het product zelf, en vooral de twee dagen optie voelt even weinig bevredigend als de gratis 12 uur. Het is prettig dat die optie er echter is, want even goed zien we concurrenten goedkopere alternatieven helemaal niet aanbieden. Ik ga er graag in mee dat deze dienstverlening geld kost, en ook wat mag kosten, maar het aantal dagen had wat harder op mogen lopen, ik vermoed dat menig gebruiker daar meer aan heeft dan oneindig opnames. Het lijkt mij een beetje alsof de heren in NYC achter dit product uitgaan van de uitstekende mobiele verbindingen daar, terwijl dit in Europa, en helemaal als je de EU grens over gaat, nog wel eens wat te wensen over laat. Het is echter de keuze van Canary om eigenaren die reeds geïnvesteerd hebben in hun eigen opslag (NAS, Google Drive abonnement met veel opslag, etc) die niet te laten gebruiken wat voor mij het grotere minpunt is, een dienst aanbieden is begrijpelijk, en kijkende naar de kosten van bijvoorbeeld een Nest Cam abonnement valt het ook redelijk in lijn (iets duurder met één cam, iets goedkoper met twee), maar de kans is groot dat je er naar zal willen kijken. Positieve kanttekening is het feit dat je wel gewoon een losse maand kan betalen wanneer je op vakantie (of elders buiten 3g/4g/wifi bereik) gaat en die paar euro je dan vermoedelijk weinig uitmaken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.