Laten we weer met de Sentinel III beginnen. Deze Avago ADNS S3988 is gewoon een uitstekende keuze. Het gros van de kopers zal niet verder kijken dan de maximale DPI en niet realiseren dat ‘slechts’ 6400 DPI nimmer een beperking is (of dat merken die deze sensor met 12000 DPI verkopen gewoon interpolatie toepassen, maar dat terzijde) en dat muizen met 8200 DPI in de regel een mindere sensor hebben, wat natuurlijk jammer is. Als je dit leest dan hoop ik dat je tot de kleinere groep behoort die snapt dat een goede sensor belangrijk is, en als het mee zit zelfs op de hoogte bent dat er een aantal sensoren zijn die praktisch perfect zijn: laat ik je gerust stellen, dit is daar één van. Mocht je tot die minder dan 0.1% doelgroep behoren die extreem theoretisch door wil discussiëren over de 3310 vs 3366 vs 3988 etcetra dan wens ik je veel succes. Er zijn op dat top niveau hooguit wat kleine nuance verschillen, maar zelfs met al die sensoren in mijn collectie durf ik geen uitspraken te doen over wat beter is. Aan het einde van de dag is dit een sensor waar je van beginner tot pro gamer mee uit de voeten kan en als je een schot mist zal het niet aan de sensor liggen.

In een discussie onlangs haalde ik aan dat perfectie niet bestaat, enkel perfecte onder bepaalde omstandigheden, en daarbij zijn er nog mogelijke variabelen afhankelijk van de uitvoering van de fabrikant. De Sentinel III laat zich net als de meeste andere S3988 muizen prima gebruiken op tal van oppervlaktes, een muismat is in elk geval niet strikt noodzakelijk om de muis als ‘goed’ te ervaren. Glazen tafels heb ik momenteel niet tot mijn beschikking, maar zijn zelden ideaal als oppervlak. Wel gaat zoals praktisch altijd op dat voor optimale prestaties een goede muismat zeker aan te raden is, dat is niet deze sensor specifiek, maar gaat op voor iedereen die het maximale uit hun muis wil halen. Enkel een muis met een goede sensor kopen is dan simpelweg niet genoeg. Wel valt met deze sensor weer op dat de prestaties erg goed uitpakken bij zowel zeer fijne als zeer grove muismatten. Ik heb deze muizen slechts enkele dagen in huis, maar vooralsnog lijkt er op de uitvoering van CM Storm niets aan te merken.

De sensor van de Xornet II, de Avago 3320, was een nieuwe ervaring. Stiekem hoopte ik dat de 3320 een upgrade van de geweldige 3310 zou zijn, maar gezien het prijspunt van de Xornet II leek dat toch onwaarschijnlijk. Op papier is het een prima sensor in dit segment: De laagste twee DPI settings, 250 en 500, zullen low-sense fanaten aan moeten spreken, en het maximum van 3500 DPI is praktisch zelden een beperking. Fine-tuning wat je DPI betreft ontbreekt dus, maar er valt zat te kiezen. CM Storm lijkt gekozen te hebben voor een custom lens waardoor de daadwerkelijke DPI/CPI nog een stukje lager ligt dan de instelling, dat heeft ook tot gevolg dat een andere Avago 3320 anders zou kunnen voelen, al ken ik momenteel nog geen alternatieven met deze sensor.

Praktische ervaringen met de sensor zijn echter keurig, op hoge DPI met zeer hoge snelheden (lees: heeel hard zwaaien) lijkt de sensor wat inconsistent met het waarnemen van de afgelegde afstand, maar geen hond die op 3500 DPI met zijn muis gaat gooien. Tussen de 500 en 1500 DPI, de meer gangbare instellingen, volgt de Xornet bewegingen scherp. Leg je de S3988 van de Sentinel II, of de 3310 van de Zowie FK1 er naast, dan zal je als sensor na.. ik bedoel purist de keuze wel snel maken. Vergeleken met de veel voorkomende Avago ANDS 9800 laser, iets waar je normaliter ook wel een tientje meer voor kwijt bent, weet de Xornet toch te overtuigen met dat ‘optische gevoel’. Op de lage-gangbare DPI instellingen is het een keurig presterende sensor waar andere 30 euro muizen in mijn ervaring een puntje aan kunnen zuigen, en laten we eerlijk zijn: Ben jij een high-sense gamer, iemand die met kleine bewegingen het scherm over vliegt, dan is er met de sensor ook echt niets mis. Enkel bij het opzoeken van de extremen merk je pas echt de verschillen tussen de sensoren, en dan moet je aardig ‘into muizen’ zijn om dat iets over op te merken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.