Uiteraard komt een case niet zo maar op tafel, je leest eerst press releases of wellicht wat andere reviews, en zo bouw je een bepaalde verwachting op. Omdat de opmerkingen vaak gingen over dit “kleine” lid van de Cosmos familie had ik ergens in mn hoofd dat het een kleine case zou worden. Bij het binnenkomen van de doos was ik echter weer wakker geschud, want klein is niet bepaald het juiste woord. Verder is het de herkenbare ‘high-end’ gekleurde verpakking van Cooler Master.

600,590

En daar staat ie dan. Onmiskenbaar een Cosmos, indrukwekkend, maar ondanks zijn forse afmetingen toont door zijn design toch net wat verfijnder dan z’n ie daadwerkelijk is, de H630 die ik onlangs op tafel had heeft ca even grote buitenafmetingen, maar toonde echt als een kolos, de Cosmos SE oogt net even wat fijner. Na een rondje te lopen om de case viel op dat alles er uitstekend uit ziet, ik vind de fotos hem eigenlijk geen eer aan doen. Het mesh aan de voorkant is keurig, de aluminium handsvaten zien er mooi uit en zijn ook erg stevig, en ook valt de vorm en de stevigheid van de window direct op. Gewoon dikke punten voor de Cosmos bij de eerste indrukken.

600,720

600,739

600,675

600,748

600,426

Aan de achterkant zien we naast het gebruikelijke natuurlijk ook flink wat gaten voor custom waterkoeling (mocht je dat deels buiten willen aansluiten, alhoewel er intern flink ruimte is). Ook het design van het gesloten zijpaneel mag er wezen.

600,860

600,980

En dan waar het toch grotendeels om draait bij een Cosmos, het frontpanel / de voor-/boven-kant (volg je nog?). De panelen en onderdelen zijn kunststof, en ondanks dat je dat merkt voelt het wel gewoon erg stevig aan. De looks zijn echter eenvoudig verhaal, die zijn echt top. Smaak blijft persoonlijk, maar het geheel ziet er keurig uit. Een mooi logo, grote knoppen (inclusief knop om de LEDs van de ventilatoren uit te schakelen), en een strak afgewerkt frontpanel. Eigenlijk het enige wat ik te klagen vind is dat de klepjes voor de 5.25” wel wat goedkoop aanvoelen ondanks dat je dat er niet aan af ziet, gelukkig zit je daar natuurlijk zelden aan. Maar het is vooral allemaal erg stoer om te zien.

600,970

600,504

600,425

600,397

Tijd om wat paneeltjes er af te halen, om te beginnen met de voorkant. Niet alleen is dit een stoffilter, en is dit zo eenvoudig schoon te maken. Het toont ook 2 3.5” HDD bays aan de voorkant. Wel helaas met twee kanttekeningen, dit zijn geen hotswap bays (al zou je dit natuurlijk er zelf in kunnen bouwen), en ook zie je duidelijk dat het gebruik van de onderste 5.25” bay de bovenste ventilator in de weg zal zitten.

600,775

600,421

Over het zijpaneel kan ik enkel positief zijn. Cooler Master laat met de Cosmos SE net als bij de HAF Stacker zien dat ze hele mooie windows kunnen maken, ze zien er goed uit, en voelen ook lekker stevig aan. Geen wobbel-wobbel dus als je het paneel beet pakt. Ook de vorm is net even anders dan gebruikelijk, en past goed binnen de algehele uitstraling.

600,619

Eenmaal binnen in de case lijkt het allemaal wat herkenbaar. ATX voeding onderin, stock 120mm ventilatortje achterin, veel gaten voor kabelmanagement, waarbij de grotere gaten zoals verwacht met rubbertjes zijn gevuld voor zowel betere looks als schade aan kabels te voorkomen. De iets minder gebruikelijke elementen zijn het dichte deel voor-onder waar de 2 3.5” HDDs vanaf de voorkant zitten, en ondanks dat enkele HDD bays te verwijderen zijn in het geval van langere grafische kaarten zit de ‘pilaar’ waar ze in zitten vast.

600,633

600,609

Uiteraard is er ruimte voor flink lange ATX voedingen, gezien er geen ventilatoren onderin hoeven mag je gerust kiezen voor de meest absurd lange voedingen (Mocht je een typ zijn om een 1500W voeding op een SLI opstellinge te zetten oid 😉 ).

600,431

Aan de achterkant zien we wederom de vele gaten voor kabelmanagement, en een grote uitsparing voor cpu koeler backplates. Ook zien we dat er (natuurlijk) gaten boven en onder het moederbord zitten om straks te zorgen dat alle kabels uit het zicht zijn.

600,674

600,457

600,477

Je ziet in recente cases vaker specifieke SSD plekken, voornamelijk achter het moederbord. In de Cosmos heb je ruimte om er 2 te verbergen (de overige 16(!) plaats je in de HDD bays) maar dan net even elders dan je zou verwachen, 1 past naast je 5.25” bays, de ander gaat naast de verborgen 3.5” HDD bays onder in.

600,586

600,586

En zo komen we weer terug bij het leukste onderdeel van de Cosmos SE, de bovenkant. De topcover, welke ook als stoffilter functioneerd, haal je er eenvoudig af, en zo krijg je de 2x 140mm plekken aan de bovenkant in beeld. Standaard zit daar 1x 140mm ventilator (aan de binnenkant) gemonteerd, wat het totaal dus op 4 stock ventilatoren zet. Positief aan deze bovenkant is dat er ruimte genoeg is om standaard dikte 140mm ventilatoren boven op te plaatsen, terwijl de topcover er dan alsnog terug op past, zo spaar je dus ruimte in je case uit om dikke 280mm radiatoren te plaatsen in combinatie met een 4-ventilator-push-pull-configuratie.

600,751

je kan de 140mm stock ventilator boven in net zien

Wat betreft extras is er weinig spannends te melden. Een prima handleiding, voldoende schroefjes en tie-wraps, en brackets om een front radiator eenvoudiger te monteren.

600,267

Uiteindelijk vond ik het een erg leuke“uitpakken” ervaring. Misschien net niet zo spannend als een 300 euro Cosmos II, maar met slechts een paar kleine kanttekeningen was het vooral een leuke ervaring met een opvallende en erg stoer uitziende case. Ook moet ik toegeven dat de case wat verplaatst te hebben dat de handles een erg fijne toevoeging zijn voor het maken van een review!

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.