Ik was eigenlijk vooraf al weg van deze case, en de Cosmos SE heeft dat gevoel gelukkig enkel sterker gemaakt. Deze case heeft het echter niet eenvoudig in de markt. Als grootste nadeel heeft de Cosmos SE dat de constante vergelijking met de Cosmos II onvermijdelijk is, en naast z’n 300 euro kostende grotere broer krijgt de SE het uiteraard af en toe aardig om de oren. Dat geeft wellicht een wat negatief beeld, terwijl de Cosmos SE op zich het eigenlijk vooral erg goed doet. Iets vergelijkbaars kan je zeggen over de specificaties en afmetingen, ze zijn gewoon prima voor veruit de meeste builds, maar 8 HDDs klinkt natuurlijk niet zo lekker in de marketing als “Fits 16 SSDs!”. De Cosmos SE heeft de wind dus een beetje van voren.

De case mag dan gewoon in orde zijn, vanuit marketing perspectief waar bedrijven soms rare kreten willen tonen op bijvoorbeeld de website is het dus niet zo heel spannend. Vanuit een realistisch perspectief biedt de Cosmos SE echter heel veel. Je kan er alle gangbare mid- en highend builds (eventueel met CF/SLI) in kwijt, je kan er een flinke custom waterkoeling in plaatsen, je kan 2 SSDs perfect verbergen (hoe veel builds hebben er meer?), je krijgt 4 vrij stille stock ventilatoren (en 7 totaal als mogelijkheid is toch zat?), uitstekende LED ventilatoren met een on/off switch voor, complete filters op alle intakes, veel ruimte en gaten voor kabelmanagement, en vooral gewoon een goed uit- en afgewerkte case met een heerlijke uitstraling. Zeggen dat de case het grotendeels van zijn looks moet hebben doet hem dus eigenlijk geen eer aan, want de afwerking en uitvoering is voor het grootste deel uitstekend. Zoals je hopelijk op de foto kunt zien maakt de Cosmos SE vooral een lekkere indruk, en als dit je smaak is zou ik zeggen: Ga ervoor, hij stelt niet teleur.

Desondanks kan ik de nadelen natuurlijk niet zo maar negeren, een vergelijking met de Cosmos II is dan niet heel eerlijk, maar als je 3 5.25” bays ziet verwacht je er natuurlijk 3 te kunnen gebruiken, en niet dat je een mooie LED ventilator in moet leveren als je er meer dan 2 gebruikt. Ook een fancontroller (of eenvoudige switch) had moeten kunnen, de 5.25” drive covers zijn wel heel erg plasticy en licht van gewicht, en die mooie 3.5” bays voor hadden eenvoudig een hotswap bay kunnen zijn als extra pluspunt. Minpunten die niet voor iedereen van toepassing zijn, maar wel belangrijk te weten voor potentieele kopers die iets van deze zaken verwacht, en uiteindelijk zijn het toch gemiste kansen die de Cosmos SE naar een nieuw hoogtepunt hadden kunnen brengen.

Aan het einde van de rit blijf je zo over met een paar minnetjes die niet voor iedereen relevant zijn, en een lange lijst plussen waar veel builds profijt van hebben, en dat allemaal in een heel mooi pakketje. Ik zou de Cooler Master Cosmos SE een verdiende 9 geven, en mocht een klein nadeeltje af en toe heel even steken is het voor mij enkel een kwestie van de behuizing even opnieuw te bekijken (vooral dan de boven/voorkant, of de verlichting) om toch weer 100% overtuigd te zijn over deze unieke en mooie case.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.