Ik denk dat ik door mn ideeen heen ben hoe ik deze header in combinatie met een ATX case interessant kan maken… Het is een forse case, inbouwen is eenvoudig, en mocht je nog nooit een pc in elkaar hebben gezet kan je het jezelf niet veel makkelijker maken als met de Cosmos SE. Hij mag een opvallend uiterlijk hebben, met het binnenwerk hebben ze zeker niet het wiel opnieuw uitgevonden.

Harde schijven gaan in de brackets, SSDs in de eerder geshowde plekjes. De HDD Brackets zijn uitstekend te noemen wat betreft kwaliteit en zijn toolless te gebruiken voor 3.5” drives, elke tray kan ook 2 2.5” drives aan, maar dan moet je deze wel vast schroeven. Verder is overal ruimte genoeg om comfortabel te kunnen werken, en nergens zitten scherpe randjes waar je jezelf aan kan bezeren. De voeding kan je er eenvoudig in schuiven, maar mocht je gebruik maken van een giga-lange voeding kan je hem er ook recht van achteren in schuiven, in dat geval even het licht-uitstekende bracket loshalen, en deze op de voeding monteren. Een handige toevoeging voor echte high-end builds, maar voor een gangbare voeding als de G550M natuurlijk overbodig. Uiteraard kunnen de voedingskabels direct naar de achterkant van de case worden gestuurd.

600,457

600,442

Wat betreft het inbouwen van een luchtkoeler kan je in de Cosmos een flinke koeler kwijt. Deze ca 16cm hoge constructie heeft zoals je ziet meer dan genoeg ruimte. Zelden dat een koeler hoger uit komt dan 175mm, dus daar zie ik geen belemmeringen.

600,439

Mooier maak je het natuurlijk door een flinke waterkoeler te gebruiken. In dit geval een Kraken X60, maar ook een H110 of Cooler Master hun eigen Nepton 280L zouden heel erg goed staan, een 280mm model is in elk geval wel aan te raden boven een 240mm model, het vult het geheel net even beter. De ‘pull’ ventilatoren plaats je eenvoudig net buiten de case, wat een erg mooi effect geeft, en geeft je ook een voordeeltje bij het schoonhouden van de ventilatoren.

600,645

600,548

Ook van binnen heeft het natuurlijk wel een leuke uitstraling om voor water te kiezen, closed-loop of custom terzijde.

600,522

Of toch maar een luchtkoeler… Omdat ik de Cosmos SE enige tijd in huis had alvorens hij een ander huisje zou krijgen heb ik hem even gebruikt om wat andere parts te testen.

600,756

Maar goed, eenvoudig inbouwen, met enkele kleine opvallende puntjes zoals de 2 HDDs die je vanaf de voorkant er in schuift. Intern weinig opvallends en wederom steelt de bovenkant de show.



Dat de Cosmos SE geen XL of E-ATX moederborden kwijt kan kan in sommige gevallen wellicht een nadeel zijn, maar je moet het toch aardig gek maken om aan een ATX bord niet voldoende te hebben. Het voordeel van deze ‘beperking’ is wel dat de gaten voor het kabelmanagement direct naast het moederbord zitten, en alles dus aan te sluiten is met een absoluut minimum aan kabels in het zicht. Een praktisch voordeel bij veel build, zeker als je voor de windowed versie gaat.

600,560

Ook aan de achterkant is het kabelmanagement een eenvoudig klusje. Cooler Master geeft aan dat het 34mm ruim is, al wisselt dat wel een beetje afhankelijk van waar je meet. Deze keer bewust geen foto van de rolmaat aan de achterzijde; het zijpaneel is met zijn wat bolle vorm verantwoordelijk voor een aardig deel van de kabelmanagement ruimte. Innovatief kabelmanagement is het niet te noemen, het is gewoon een ruime ATX case met meer dan voldoende gaten er voor. Hoe dan ook, en hoe je de ruimte ook met, je kan blindelings kabels naar achteren knallen zonder je zorgen te maken of het zijpaneel nog terug past, dus praktisch is het helemaal in orde.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.