Allereerst de resultaten op de bovengenoemde settings:

499,451

Op dit moment zoals je kunt zien heb ik slechts beperkt vergelijkingsmateriaal, verwacht dat ik in de komende dagen en weken, deze grafiek aan pas met nieuwe koelers erbij. Zoals ik eerder aan gaf zullen binnen ca 14 dagen er minimaal 2 extra koelers bij staan.

Uit de grafiek kan je echter direct enkele conclusies trekken:
– De CM Seidon 120V presteert echt uitstekend. 45 graden C op een redelijke OC is erg goed te noemen.
– De Seidon heeft een zeer goed maximaal overclock potentieel, en lijkt een goede optie om de grenzen van je cpu op te zoeken.
– Zelfs op een voor mij acceptabel geluidsniveau blijven de prestaties uitstekend. Dit hield in 35% pomp, en 40% ventilator in de bios. Daar boven nam het geluid al aardig toe.

Wat je niet in de grafiek kunt zien, maar wat voor mij wel zeer van belang is, is dat de CM Seidon 120V gewoon prima stil kan zijn. Als je een beetje de tijd neemt om de temperatuur, pomp, en fan instellingen naar wens aan te passen, kan je hele leuke resultaten bereiken: Een systeem wat echt prima stil is tijdens eenvoudig gebruik, uitstekend koelt tijdens zware load met een overclock zonder absurde geluidsproductie, en ook nog eens als je echt voor maximale overclocks gaat je cpu zeer goed kan koelen. Hou wel rekening dat bij dat laatste, met volle toeren voor zowel de pomp, en de ventilator, je een flink geluid te verdragen krijgt.

Gezien je zowel de pomp als ventilator los in kan stellen kan het wat meer tijd in beslag nemen om de voor jou balans te vinden, maar het geeft ook wel weer enige flexibiliteit. Hoe dan ook moet ik er wel bij zeggen, is dat het bij bijna alle instellingen boven het absolute minimale, je de koeling wel zult gaan horen. De minimale instelling houdt de Seidon prima stil, maar niet geheel onhoorbaar. De Seidon 120V laat welliswaar niets over van de even dure Mugen 4 wat betreft prestaties, maar die bleef wel ten alle tijden absoluut onhoorbaar. Uiteraard moet je rekening houden dat andere onderdelen in je systeem tijdens load wellicht ook geluid zullen maken, voor absolute stilte heb je meer nodig dan enkel een stille cpu koeler.

Ondanks dat ik in mijn reviews wil richten wat er origineel in de doos mee komt om het allemaal eerlijk te houden, heb ik toch toch even iets proberen aan te passen voor een kantopmerking. Gezien ik een leuke (ca 11 euro kostende) Cooler Master JetFlo fan had voor een nieuwe case, kon ik het niet laten deze even te monteren op de Seidon. De resultaten veranderden echter amper (ook niet zo heel vreemd gezien de specs van de ventilatoren niet gek veel schelen). Deze ventilator was iets stiller, dus was bij 50% acceptabel wat betreft geluid in plaats van 40% met de stock fan, maar het haalde slechts 1 a 2 graden C van de temperatuur af bij load met oc op acceptabel geluidsniveau (schommelde 48-49 C), en geen verschil met fans op 100% (ook deze bleef op 45 C hangen). Wellicht is de Seidon stock ventilator vervangen een overweging voor de echte fanatiekelingen voor wie elke graad telt, maar ik zag dit echter meer als een compliment voor de ‘stock’ fan van de Seidon 120V, die m.i. gewoon prima presteert, en zoals eerder genoemd er ook gewoon goed uit ziet. Zeker als je voor een goedkope waterkoeler wilt gaan, is flink meer uitgeven (25%+) voor dergelijke kleine verschillen een beetje te gek.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments