Tja, wederom een vrij gangbaar ATX kastje, dus het inbouwen is allemaal niet heel spannend. Moederbordje er in, lekker ouderwetse cpu koeler uit de tijd dat volledig koperen koelers nog goed betaalbaar waren, en je ziet dat er voldoende ruimte is om dit allemaal eenvoudig te doen. Er zit net een centimetertje tussen het moederbord en de voeding om toch een paar kleine kabeltjes direct langs de onderkant aan te sluiten.

600,422

Voeding en grafische kaart erbij, en een beetje spijt dat zij in de tijd geen modulaire voeding heeft genomen.

600,511

Ondanks dat volgens de specificaties met behoud van alle HDD opties een grafische kaart van maximaal 282mm kan worden geplaatst, zie je dat ik ruim over heb met deze Gigabyte HD7950 van 285mm, een centimetertje extra zou zelfs ook nog passen. Met zo’n kaart zou je dan alsnog eenvoudig 5 HDDs kunnen plaatsen. De tool-less klem van de 6e zou krap worden met een GPU van ~290mm, maar uiteraard zou je dat alsnog met schroeven kunnen oplossen als je per se een lange GPU en 6 HDDs wilt.

600,552

Deze oude zalman koeler had een handmatige fancontroller inbegrepen, en de handige gaatjes boven in de Silencio 452 komen hier voor mij goed van pas om deze mooi buiten de case te plaatsen.

600,469

Weinig opvallends dus, inbouwen gaat gewoon eenvoudig. Mocht je je afvragen hoe het met de SSDs en HDDs zit, om onnodig dubbele fotos te voorkomen vind je die in het volgende stukje.



Het inbouwen van de componenten mag dan wel een eitje zijn, het kabelmanagement is een iets ander verhaal. Ik heb veel Silencio kasten gehad, mijn favorieten de 650, 652, 550 en 352 waren heerlijke cases met allemaal één klein minpuntje: De ruimte voor kabelmanagement is traditioneel wat krap. Ook de Silencio 450, die voor mij toch niet kon tippen aan de andere modellen, gaf enige frustraties om het paneel dicht te kunnen krijgen.

In de 452 is dit laatste probleem van het lastig terug plaatsen van de panelen geheel verholpen. Echter niet op de manier waarop ik dat graag had gezien. Achter het moederbord tray is simpelweg te weinig ruimte om dikke voedingskabels voor de cpu of moederbord te laten lopen, dus enkel de case-aansluitingen (frontpanel, USB headers .e.d) zijn goed te verbergen. Deze kabels zijn niet dik, dus wat dat betreft geen irritaties.

600,523

Enkel de dunne kabels passen dus goed achter het moederbord.

De kabels van de voeding en SATA kabels heb ik dus maar langs de voor- en zijkant moeten laten lopen. (Nu heeft dit oude moederbordje sowieso het nadeel dat de mobo-voeding aansluiting echt midden in het bord naast de cpu zit, maar goed). Mijn oplossing om de airflow in tact te laten was om maar zo veel mogelijk overbodige kabels onder de HDD te verbergen, en de kabels die naar boven moesten net aan de zijkant van de mobo-tray te laten lopen. Praktisch prima gezien het de airflow uiteindelijk dus niet in de weg zit en er toch geen window in de case zit, maar heel charmant is het ook weer niet.

600,522

Een niet modulaire voeding met weinig drives zorgt voor veel overbodige kabels, dumpen in loze ruimtes dus!

600,432

Van voren heb je er eigenlijk weinig last van.

Het resultaat had beter kunnen zijn met een modulaire voeding, al is het ook zeker niet echt slecht te noemen. Een kleine ruimte boven het moederbord had leuk geweest voor de voedingkabel van de cpu, maar om daar gebruik van te kunnen maken had ook de ruimte achter het moederbord groter moeten zijn. In de volgende foto zie je het (bijna) eindresultaat, waar eigenlijk vooral de locatie van de moederbord voeding (wat op nieuwe borden gunstiger zit voor de bekabeling) een extra nadeel geeft, en ik op dat moment de kabels boven in de case nog netter moest wegtrekken (kabels met betrekking tot de cpu koeler die flink extra bekabeling met zich mee brengt ivm de fancontroller dan de meeste nieuwe koelers).

600,539

Al met al een gemengd gevoel over het kabelmanagement. De 452 geeft je in elk geval niet de illusie dat je alle kabels achter weg kan werken, wat frustraties tijdens het bouwen scheelt wanneer je in kleine ruimtes de hoop hebt het toch net te kunnen doen passen. Maar je ziet uiteindelijk wel meer kabels vanaf de voorkant dan ik had gehoopt. Anderzijds zijn ook de nadelen van deze gekozen hardware (meer/langere kabels cpu koeler, onhandige plaatsing mobo voeding, niet-modulaire voeding met flink extra kabels) een grote factor op het eindresultaat. Desondanks zeker geen slecht resultaat, en de airflow komt ook praktisch niet in het geding wat wel het belangrijkste element is in een niet-window case.

600,609

600,607

Vind hem zeker niet onaardig zo.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.