Als je een budget stelt van 65 euro voor een behuizing heb je niet alleen flink wat keuze, maar vallen er ook echte top-cases binnen je bereik. De meeste andere cases hebben echter wel een flink opvallender uiterlijk, terwijl juist de Silencio cases een wat rustigere look hebben, wat natuurlijk een belangrijke overweging is. Als ik de uitstraling even negeer, en naar concurrenten in de prijsklasse kijk waar ik zelf ervaring mee heb zoals de Corsair 200R en 300R, BitFenix Shadow of Fractal Arc Mini moet ik stellen dat de Silencio het op een aantal vlakken toch flink om de kiezen krijgt. De grote vraag is natuurlijk of hij het op andere onderdelen goed kan maken.

Vooral op het gebied van kabelmanagement en maximale koelmogelijkheden zijn er flink ruimer bemeten alternatieven op de markt, en als dat harde eisen zijn zal de 452 je vermoedelijk niet overtuigen. Onthoud echter wel dat de grote roosters op de boven en zijkant van veel andere cases vaak ook weer een nadeel zijn wanneer je er niets mee doet op het gebied van stofopbouw en geluidsproductie. De 452 lijkt die opties dan ook bewust gewoon niet te hebben.

Op het gebied van pure stilte staat de 452 voor mij in tegenstelling tot deze andere zaken gewoon ruim boven alle <65euro cases welke ik heb kunnen testen, en zelfs nog iets boven de eerder geteste Silencio 352. Ook een mat zwarte voorkant zonder fratsen en gesloten panelen lijken toch zeldzame features, terwijl dit voor veel gebruikers juist belangrijke zaken zijn. Als je dan naar het totaalplaatje kijkt krijg je een goed gevoel waar deze case voor lijkt gemaakt: Gangbare systemen in een strak en vooral heel stil huisje. En wat dat betreft doet de 452 het uitstekend. Met dat laatste doel in het achterhoofd, heeft de 452 natuurlijk ook nog z’n broertjes om rekening mee te houden. Vooral de 352 lijkt ondertussen erg populair geworden voor gangbare systemen, en deze is wel ruim 15 euro goedkoper. Je krijgt in de 352 iets meer kabelmanagement, maar verliest iets op het gebied van pure stilte als je de ventilatoren op de molex aan sluit. Ook kan de 452 ATX moederborden aan, al is de vraag hoe noodzakelijk ATX borden nog zijn tegenwoordig. De plaatsing van de USB en SD kaart lezer in de 452, boven op de case, vind ik echter wel een noemenswaardig voordeel ten opzichte van de 452. Voor de consument met een iets ruimer budget of een flink zwaarder systeem wil ik ook nog even de vergelijking maken met de Silencio 652, die voor ca 20 euro meer te bestellen is. Het is natuurlijk een bekend gevoel in hardware-land dat je voor een paar tientjes hier en daar iets mooiers krijgt, en dat je voor je het weet een paar 100 euro verder bent. Een mooie case kan je echter meerdere systemen mee vooruit, en vaak wil het oog ook wat. Het gevoel dat de 452 op zichzelf z’n geld niet waard was kwam bij mij niet naar voren, het gevoel dat ik wellicht een 2e 652 had moeten overwegen kwam daarentegen wel even bij mij op. Voor die paar centen meer krijg je echt kabelmanagement, meer inbouwopties, nettere HDD montage, flink meer koelopties, een mooiere bovenkant, een iets mooier logo voorop, en ook nog een stukje zwaardere panelen. Ik laat het maar aan jezelf over of je die zaken een kleine extra investering waard vindt. Samengevat, de Silencio 452 begeeft zich in een segment met veel keuzemogelijkheden, en staat hij ook nog eens van duurdere en goedkopere cases onder druk. Hij mag de strijd op een aantal vlakken niet aankunnen, hij brengt echter voldoende belangrijke voordelen met zich mee om voor veel systemen een hele goede oplossing te zijn. Hij heeft dus in mijn beleving wel degelijk bestaansrecht.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.