[/img]

Met twee standaard ingebouwde, voldoende krachtige, en toch geheel stille case fans ben je eigenlijk voor de meeste setups direct klaar. Een goede vergelijking maken voor mij als eindgebruiker is lastig, omdat ik niet voldoende verschillende onderdelen heb om een uitgebreide test te maken. Ondanks dat de Noctua NH-U12S een zeer goede koeler is, zakte mijn idle-temp van ~30 C in de P180B, naar 27-28 in de Silencio 652, met een kamer temperatuur van 23 C is dat m.i. gewoon helemaal top. De verschillen tijdens een spelletje liepen nog wat verder uit (zo rond de 5 graden in het voordeel van de 652), iets wat ik eigenlijk niet had verwacht van een geluidsdempende case. Een zeer positief resultaat, en kan ik dus niets anders dan concluderen dat de airflow goed is geregeld.


De 180mm front fan met stoffilter, en de 120mm rear fan.

In het verleden werd bij de Silencio kasten wel eens genoemd dat het niet voor game-pcs zou zijn, gezien de geluidsdemping ook als warmte-isolatie zou functioneren. Het lijkt echter alsof het nieuwe geluidsdempende materiaal, zelfs in combinatie met de standaard airflow, zeker niet onder doet aan andere (game-pc) cases in zijn prijsklasse, en dat de Silencio 652 meer dan geschikt is voor systemen welke een flinke warmte productie hebben.


Het nieuwe geluidsdempende materiaal, veel dunner, en lijkt geen negatieve gevolgen voor de koeling te hebben.

Uiteraard bestaat de mogelijkheid om nog veel meer aan koeling te doen, en ondanks dat in mijn eigen ervaring met een redelijk normale game-pc daar de noodzaak niet van zie, heb je in de Silencio 652 een flink aantal uitbreidingsmogelijkheden. Graag verwijs ik naar de specificaties voor de volledige details en mogelijkheden, maar met o.a. een 120/240mm rad, of 2x 180mm fans voor, een 180/200mm fan of 120/240mm rad boven, een 120mm rad/fan achter, een 180/200mm fan aan de zijkant, een 120/180mm fan onder, en nog een 120mm fan in de HDD bay, lijkt het mij dat zelfs een die-hard koel-fanaat zich op deze case kan uitleven. Wellicht iets voor de toekomst, maar vooralsnog laat ik het bij de stock setup.


De goed afgesloten, optionele extra ventilator (of evt. 240mm radiator) plaats boven in.


De Silencio 652 heeft hier z’n naam waar te maken, en de ruim aanwezige demping-materialen, samen met de stevige panelen, zouden voor een prima resultaat moeten zorgen. Mijn ervaring to dusver is ook gewoon top. Ik heb geen meetapparatuur, echter mijn pc is nu tijdens internet/mail/etc gebruik gewoon lekker stil, terwijl ik op mijn stoel direct naast de case zit (oftewel minder dan 1 meter er vandaan). Enkel bij absolute stilte kan ik de CPU/GPU fan een beetje horen, maar dat zijn ook geen kleine jongens. Bij een spelletje komt het geluid van de GPU ventilator een klein beetje op, maar je moet wel aandachtig luisteren voordat je dat door hebt, en dat spelletje zonder enige vorm van speakers of headphones spelen. Het geluid van bijvoorbeeld de HDD (7200rpm, 5 jaar oud, dus geen stilte-held), welke ik zonder dempers in de case heb gezet, is ook vanaf mijn stoel totaal onhoorbaar, dus zelfs de meest luide HDD moet met de dempers geen probleem vormen. Het verschil tussen deze geluiden met case open en case dicht is aanzienlijk, en moet ik dus concluderen dat deze case zijn naam Silencio terecht heeft gekregen.

Uiteraard is het zo dat een stille build natuurlijk afhankelijk is van alle onderdelen. Ook de Silencio heeft ventilatie nodig, en dus gaten via welke geluid zou kunnen ontsnappen, en het lijkt mij ook te verwachten dat luide overige hardware niet voor een onhoorbare build zullen zorgen. Maar met minimale aandacht aan geluidsproductie ben ik nu zeer te spreken over het resultaat, en zit ik dus met een lekker stille pc. Mocht je bewust op zoek gaan naar absolute stilte en je systeem daar aan aan willen passen, is deze case volgens mij een goede kandidaat.


De Silencio 652 komt met een flink stoffilter voor in de case, een stoffilter voor de PSU intake, en een stoffilter voor de bottom en top fans mocht je daar extra koeling plaatsen. De filters voelen zeer stevig aan en lijken prima in orde. De Silencio 550 blijft bij mij na maanden gebruik praktisch schoon, en vermoed ik dat de 652 daar niet voor onder zal doen. Gezien de optionele ventilator-plaatsen afgeschermd zijn, en je met een stock setup een lichte overdruk in de kast maakt, zou dit ruim voldoende moeten zijn om het systeem relatief stofvrij te houden. Een groot voordeel is, zoals bij de andere Silencio cases, de filters eenvoudig te bereiken, en dus schoon te houden zijn. Wederom een hoofdstuk goed voor elkaar.


Stoffilter voor de PSU, en optionele extra ventilator onder. Beide eenvoudig te benaderen, en zitten toch stevig.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments