Age before beauty is een mooi spreekwoord, veelal gebruikt met een knipoog. Hoewel ik de ‘oudere’ van de twee(2014 is niet echt oud natuurlijk) voor laat gaan, durf ik niet te zeggen dat het de minder mooie is. De specificaties van de Cryorig C1


Direct valt op dat de Cryorig C1 een flinke koeler is: Hij is tenslotte gebaseerd op een 140mm ventilator. Toch is de C1 slechts 74mm hoog vanwege de top-down opbouw en laat zich daarmee uitstekend lenen voor de vele compacte behuizingen tegenwoordig. Voor de prijs komt het niet als een verrassing dat de 6 heatpipes geheel van koper zijn met een nikkel afwerking komen, deze afwerking geeft de ‘staal’ look in plaats van het traditionele bruinige koper, en houdt de materialen in mooiere staat (voor het oog) op de lange termijn.

Met 42mm ruimte voor werkgeheugen kan je standaard (Corsair Vengeance LP bijvoorbeeld) en nog iets hoger werkgeheugen kwijt (zoals ~40mm G Skill Ripjaws). Keuze genoeg, maar echt hoge types passen dus niet.

De ventilator is de XT140 die ook in de R1 Universal review al voorbij kwam. Deze extra dunne ventilator draait tussen de 700 en 1300 RPM.

De specificaties van de H7 Universal


De H7 Universal is gebaseerd op een 120mm ventilator. Opvallend is dat deze nieuwe ventilator een veel lagere minimale RPM heeft van 330, met een eveneens aanzienlijk lagere dB(A) waarde. Als “Universal” koeler is de H7 bedoeld om je werkgeheugen niet in de weg te zitten (met een typische socket positie op je moederbord), je eerste PCI-E slot niet in de weg te zitten, maar ook de maximale hoogte van 145mm is lekker laag wat de H7 eenvoudig te gebruiken maakt in tal van behuizingen.

Beide koelers zijn bruikbaar op de recente Intel en AMD sockets. S2011 maar ook S775 ondersteuning ontbreekt echter voor de H7 terwijl die bij de C1 wel aanwezig zijn.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.