Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.

De aanduiding (DF) staat voor “Dual-Fan”



De Cryorig C1 belandt redelijk in het midden van het testveld, je zou kunnen zeggen in de regio van de ‘gangbare’ tower koelers. Nu kan je dat op twee manieren beoordelen: enerzijds kan je zeggen dat je voor minder geld meer koelprestaties kan halen, maar aan de andere kant is de Cryorig C1 wel aanzienlijk minder hoog vanwege de top-down plaatsing en dus toe te passen in veel compactere behuizingen. De enige oplossingen in deze lijst die nog compacter zijn de AIO waterkoelers. Zoals vaker lijkt het product als gevolg vooral interessant als je beperkte ruimte hebt, dan wel extra wil investeren voor een bepaalde uitstraling. Als je meer ruimte hebt en deze wilt benutten dan is hij prijs-prestatie-technisch niet bepaald interessant.

De meer gangbare Cryorig H7 Universal blijft in dezelfde regionen hangen, nipt achter de iets forsere (en duurdere) directe concurrenten maar voor de nog compactere Noctua’s en de budget Kotetsu. De Kotetsu is weliswaar goedkoper, maar wat afwerking en uitstraling betreft een paar klasses lager. Een prestatie in lijn met de verwachtingen.


Gaan we overklokken veranderd er zoals vaker niet gek veel. De C1 houdt wederom goed stand maar als je de ruimte hebt zijn er alternatieven de voor hetzelfde geld even goed of beter koelen. De H7 blijft ook in dezelfde regio als voorheen hangen. De CM Hyper 612 v2 waar hij naast staat is op volle toeren wel stiller (onhoorbaar waar de H7 wel aanwezig is op maximale snelheid), maar die is aanzienlijk groter (en zal dus soms niet passen), iets duurder en de installatie is ook een stapje minder dan de H7. Ook voor de H7 geldt eigenlijk: Prima prestaties, maar als je meer ruimte hebt is het een overweging daar gebruik van te maken. Waar de C1 echter wat aan de prijs is is de H7 juist wel een echt betaalbaar model, sterker nog met uitzondering van de Kotetsu zelfs de goedkoopste in deze vergelijking, maar dat zie je er aan de buitenkant niet aan af.

Beide koelers hebben een goed bereik wat geluidsproductie betreft. Op maximale toeren zijn ze beide aanwezig maar ook niet bijster luid, en op lage toeren heb je te maken met een praktisch onhoorbare (C1) en een werkelijk onhoorbare koeler (H7). In mijn review van de R1 Universal, die een ventilator deelt met de C1, noemde ik de geluidsprestaties goed, maar gaf ik wel aan dat op minimale toeren de koeler nog wel waarneembaar is op zeer korte afstand. Is dat een overweging in een typische build in een behuizing? Nee, maar in een open constructie op tafel (zoals hier tijdens het testen) kan je hem nog net horen. De nieuwere H7 heeft een nieuw model ventilator, waarbij het minimale toerental slechts iets van 300 RPM is, wat je zelfs op dergelijke zeer korte afstand niet waar kan nemen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.